Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Polish OTW
  • Search

Bezproblemowe Gentoo.

Rozmowy nie związane ściśle z Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
27 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
Author
l33t
l33t

Post by C1REX » Mon May 10, 2010 9:56 pm

Przeczytałem właśnie artykuł na distrowatch na ten tamat.
Wiedziałem, że zmienił się klimat w świecie gentoo i nie jest to już najbardziej przyjazne środowisko ludzi, ale nie wiedziałem, że jest aż tak źle.
CLICK HERE to help move gentoo up on distrowatch.

If you like Gentoo you can thank devs here - https://www.gentoo.org/donate/
soban_
l33t
l33t
Contact soban_
Website

Post by soban_ » Tue Jun 22, 2010 1:40 pm

W kwesti upgradu Gentoo, to powiem ze robie to z roznymi termianmi. Przez ostatni rok aktualizowalem system codziennie lub co drugi dzien i nie bylo wiekszych problemow. Oczywiscie zdarza sie ze jakies srodowisko jest w trakcie powaznych zmian (np KDE) i wtedy lepiej nie upgradowac - lub siedziec na Gnomie. Jednak zawsze takowe problemy sie rozwiazywaly, jesli problem istnial po tygodniu/paru dniach (przy kolejnym upgradzie), to zaczynalem googlowac - jesli to nic nie dawalo, to przeglalem forum - ewentualnie zglaszalem problem. Jak juz ktos wspomnial, problem ktorego nie udalo mi sie rozwiazac to sterowniki od mojego ATI 200M xpress, ale to juz stara bajucha - bo jest tam debian i olalem grafike. Co do ilosci bledow, to szczerze konflikt miedzy pakietami zdarzal sie w momencie, gdy robilem upgrade dosyc nie systematycznie - czyli np raz na miesiac, dwa. Wtedy to na 40% bedzie jakis "problem", ale jak juz ktos wspomnial - tryb tekstowy jest dosyc gadatliwy, wiec odpowiednio czytajac i stosujac sie do komunikatow - mozna praktycznie kazdy problem rozwiazac. A jesli nie to zastosowac ta regule z gory, czyli tydzien czekania, nastepnie reagowanie. W swoim systemie posiadam ~1670 pakietow, instaluje w zasadzie wszystko, bo lubie patrzec jakie zmiany zachodza. Blad powazny nigdy mi sie nie zdarzyl, po roku uzywania systemu na ~x86 i ~amd64 nie mialem zadnych problemow. Znam oczywiscie pare osob ktore nie uzywa drzewa ~, poniewaz nie chce im sie bawic z bledami, ja uwazam tak naprawde - ze system na ~ drzewie chodzi lepiej. Dyskusja juz byla na forum o tym http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-80 ... amd64.html . Oczywiscie kazdy upgrade robie w tle z najnizszym priorytetem - wiec moge uzywac normalnie systemu i nie zwracac uwagi na upgrade - ewentualnie czasami uzyje (screen -x) zeby zerknac jak tam postep sie zmienia lub (genlop -c).
Jesli zas chodzi o srodowisko graficzne to preferuje najnowsze KDE - dziala poprawnie i daje mi to co potrzebuje. Drugim zaraz po KDE jest Xfce4 - ale to juz jest kwestia gustu. Rownie dobrze praktycznie wszystko mozna wykonac w trybie tekstowym? No pomijajac rysowanie i rzeczy typowo zwiazane z grafika komputerowa.
Co do Funtoo to sie nie wypowiadam bo nie mam doswiadczenia, jednak ostantimi czasy zastanawiam sie nad NetBSD / FreeBSD - moze ktos ma z tym jakies doswiadczenie?
gg: 525600
Post Reply
  • Print view

27 posts
  • Previous
  • 1
  • 2

Return to “Polish OTW”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.