W kwesti upgradu Gentoo, to powiem ze robie to z roznymi termianmi. Przez ostatni rok aktualizowalem system codziennie lub co drugi dzien i nie bylo wiekszych problemow. Oczywiscie zdarza sie ze jakies srodowisko jest w trakcie powaznych zmian (np KDE) i wtedy lepiej nie upgradowac - lub siedziec na Gnomie. Jednak zawsze takowe problemy sie rozwiazywaly, jesli problem istnial po tygodniu/paru dniach (przy kolejnym upgradzie), to zaczynalem googlowac - jesli to nic nie dawalo, to przeglalem forum - ewentualnie zglaszalem problem. Jak juz ktos wspomnial, problem ktorego nie udalo mi sie rozwiazac to sterowniki od mojego ATI 200M xpress, ale to juz stara bajucha - bo jest tam debian i olalem grafike. Co do ilosci bledow, to szczerze konflikt miedzy pakietami zdarzal sie w momencie, gdy robilem upgrade dosyc nie systematycznie - czyli np raz na miesiac, dwa. Wtedy to na 40% bedzie jakis "problem", ale jak juz ktos wspomnial - tryb tekstowy jest dosyc gadatliwy, wiec odpowiednio czytajac i stosujac sie do komunikatow - mozna praktycznie kazdy problem rozwiazac. A jesli nie to zastosowac ta regule z gory, czyli tydzien czekania, nastepnie reagowanie. W swoim systemie posiadam ~1670 pakietow, instaluje w zasadzie wszystko, bo lubie patrzec jakie zmiany zachodza. Blad powazny nigdy mi sie nie zdarzyl, po roku uzywania systemu na ~x86 i ~amd64 nie mialem zadnych problemow. Znam oczywiscie pare osob ktore nie uzywa drzewa ~, poniewaz nie chce im sie bawic z bledami, ja uwazam tak naprawde - ze system na ~ drzewie chodzi lepiej. Dyskusja juz byla na forum o tym
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-80 ... amd64.html . Oczywiscie kazdy upgrade robie w tle z najnizszym priorytetem - wiec moge uzywac normalnie systemu i nie zwracac uwagi na upgrade - ewentualnie czasami uzyje (screen -x) zeby zerknac jak tam postep sie zmienia lub (genlop -c).
Jesli zas chodzi o srodowisko graficzne to preferuje najnowsze KDE - dziala poprawnie i daje mi to co potrzebuje. Drugim zaraz po KDE jest Xfce4 - ale to juz jest kwestia gustu. Rownie dobrze praktycznie wszystko mozna wykonac w trybie tekstowym? No pomijajac rysowanie i rzeczy typowo zwiazane z grafika komputerowa.
Co do Funtoo to sie nie wypowiadam bo nie mam doswiadczenia, jednak ostantimi czasy zastanawiam sie nad
NetBSD /
FreeBSD - moze ktos ma z tym jakies doswiadczenie?