sekretarz wrote:
1. Nie da się tak ustawić windowsa jak programy w linuxie, nie tylko ze względu na otwartość kodu, lecz zastosowanie plików konfiguracyjnych, a nie zawiłych rejestrów
2. Windowsowego menedzera pakietów w ogóle bym nie sklasyfikował jako menedzer pakietów, raczej ich usuwacz:)
Echhh, czy ja już pisałem, że nie chce wywoływać żadnych flejmów? nie? no to mówię

To co napisałeś jest oczywiście prawdą, dogłębne zmiany w windowsie są bardzo trudne, czasami wręcz niemożliwe, ale nie zmienia to faktu, że jednak
da się zmienić windowsa, czasami nie do poznania w wyglądzie i w zachowaniu (dawno nie używałem tego w windzie i zapomniało mi się jak nazywał się ten program/programy). Oczywiście nie można nagle pracować sobie wygodnie w windowsie pod konsolą, nie mniej zmiana konfiguracji jest możliwa.
sekretarz wrote:
3. Windows jest różny od linuxa, nie można jednoznacznie powiedzieć windows fuj, linux cacy. Nikt tu nie chce mitologizować linuxa.
Znowu masz rację, ale nie pełną

Cały czas mitologizujemy linuxa wychwalając jego zalety, oczywiście większość użytkowników linuxa nie ma cech marketingowców i często gęsto mówi o jego wadach, ale w głebi duszy nadal uważamy, że linux jest najlepszy, a o niektórzych jego wadach po prostu nie myślimy, albo zwalamy to na brak pieniędzy, młode środowisko, brzydką pogode, cokolwiek.
sekretarz wrote:
4. Programy są lepsze, ponieważ popatrz jakie środki finansowe ida na rozwój oprogramowania pod windowsem, a jakie pod linuxem (często nie ma tych środków

)
A pomyślełeś o otwartym oprogramowaniu pod windowsa? A o programach freeware? Tego naprawdę jest cała masa.
A to, że na programy z otwartym kodem idzie mała kasa jest w pewnym sensie winą samych twórców, bo oni
chcą pracować dla dobra społeczeństwa bez względu na to, czy im za to płacą, czy nie. A jak sam ESR powiedział, to, że za swój program nie dostajesz pieniędzy nie zwalnia cię od tego, żebyś nie starał się go uczynić jak najlepszym.
sekretarz wrote:
5. Ostatnim zdaniem przyczysz całej wypowiedzi

Nie prawda :-p . Ja nigdzie nie napisałem, że windows jest do bani a linux jest the best, bardzo dużo osób ceni sobie cechy windowsa i chwała im za to, bo gdyby na świecie nie było windowsa byłoby strasznie nudno i nie było by gdzie programów z zamkniętnym kodem sprzedawać (wiem, że są taki pod linuxa, ale jak dużo osób je kupuje...)