Ja zawsze kombinowalem, by cos poprawic w windzie, by chodzila lepiej, szybckiej, byla bardzoej dostosowana do moich potrzeb. Kumpel kiedys do mnie wpadl i powiedzial, ze fajnym systemem jest Linux, hackerzy z niego korzystaja :> To mnie sie oczy zaswiecily

- bylem mlodziutki. Przez miesiac probowalem zainstalowac Mandrake 6.1 (pazdziernik 1999), nic nie rozumialem, nie wiedzialem co to root, co to mount point, jak sa nazywane dyski itp ... istna rzez. Potem z czasem poznawalem system i przypadl mi do gustu. Dawal max mozliwosci konfiguracji, dostosowanie do potrzeb, zreszta ja lubie sobie utrudniac zycie

No i przewinely mi sie przez komputer takie distro jak: Mandrake, Redhat, Debian, Slackware (nadal uzywam, na serwerach), PLD (na desktopie, serwerach), SuSE, Knoppix (czyli w sumie wiekszosc znanych), ale ze zadna mi nie pasowala, to bylo zrobione inaczej niz mi sie podobalo, tto postanowilem wziac sie za LFS (
www.linuxfromscratch.org), dodalem do niego obsluge rpm, takie rozne i powstalo moje wlasne distro ktorego uzywalem przez ponad 1,5 roku bedac bardzo zadowolonym z niego. Pewnego dnia, chcialem posadzic gcc system na NPTL, ale wykrzaczalo mi sie gcc, cos bylo nie tak, nie mialem zamiaru dochodzic gdzie jest blad ... wiec posadzilem sobie gentoo (doslownie gdzies moze z miesiac temu

) i system mi sie tak sposobal - robi dokladnie to samo co moj LFS, ale jest mocno zautomatyzowany

Teraz juz wiem, ze Gentoo zostanie ze mna na DLUZEJ
A czemu uzywam Linuksa ?
Bezpieczenstwo, brak wirusow,
Wygoda, Hackerski charakter - fajny do developingu, szybkosc dzialania, skalowalnosc, elastycznosc, stabilnosc, "sieciowosc", wzgledy estetyczne

- KDE ruzlez

, fakt, ze nie uzywam Micro$hit's Windows, choc i tak mam na dysku

wiele innych, ktoreych sobie przypomniec nie moge. Fakt, ze system mi tak pasuje, ze jezeli nie wydazy sie jakas rewolucja, to chyba zostane przy Linuksie na dlugi czas