Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Polish OTW
  • Search

Czy jubileuszowe Gentoo ma instalator

Rozmowy nie związane ściśle z Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
15 posts • Page 1 of 1
Author
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact wlodarek4
Website

Czy jubileuszowe Gentoo ma instalator

Post by wlodarek4 » Sat Oct 10, 2009 11:41 am

Czy Gentoo 10 na DVD ma instalator , chociaż taki jaki np ma Arch , Slackware czy FreeBSD ?
Czy trzeba najpierw przestudiować dokumentację gentoo , handbook i instalować te jubileuszowe Gentoo bez instalatora :cry:
Thx za odpowiedzi :D
SlashBeast
Retired Dev
Retired Dev
Contact SlashBeast
Website

Post by SlashBeast » Sat Oct 10, 2009 12:07 pm

Gentoo ma instalator, jest nawet pewna legenda, ktora glosi, ze on dziala.
wlodarek4
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact wlodarek4
Website

Post by wlodarek4 » Sat Oct 10, 2009 12:13 pm

Ja tylko wiem że te obrazy ISO typu "netinstall" nie mają instalatora.
Dlatego pytam o tą dużą wersję na DVD :lol:
Qlawy
Apprentice
Apprentice

Post by Qlawy » Sat Oct 10, 2009 12:47 pm

wlodarek4 wrote:Ja tylko wiem że te obrazy ISO typu "netinstall" nie mają instalatora.
Dlatego pytam o tą dużą wersję na DVD :lol:
O ile czegoś nie przegapiłem to projekt instalatora gentoo został porzucony już jakiś czas temu - dzięki Bogu (lub innej sile wyższej).
Jeśli chcesz mieć gentoo bez studiowania dokumentacji to lepiej zainstaluj archa czy coś innego. Taka moja opinia.
Instalacja z handbookiem uczy i to dużo uczy.
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by Raku » Sat Oct 10, 2009 6:35 pm

Qlawy wrote:Instalacja z handbookiem uczy i to dużo uczy.
uczyć to IMO może instalacja bez handbooka.

Instalacja z handbookiem nauczyć może niewielkie grono osób, które rozumieją znaczenie zapisanych tam komend. Inaczej jest to tylko bezmyślne przeklepywanie (jak przepiszesz książkę po chińsku, nie oznacza to, że nauczysz się mówić po chińsku).
To takie moje przemyślenia po kilku latach używania Gentoo i kolejnych kilku czytania tego forum :evil:
Qlawy wrote:Jeśli chcesz mieć gentoo bez studiowania dokumentacji to lepiej zainstaluj archa czy coś innego.
Zdziwisz się, ale i na forum Archa są tacy, co bez instrukcji obsługi nie są w stanie Archa zainstalować. I dotyczyć to będzie pewnie każdej dystrybucji, i windowsa, i Maców i wszystkiego innego.
raku

Powered by Archlinux ;-)
Belliash
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Post by Belliash » Sat Oct 10, 2009 6:50 pm

Raku wrote:
Qlawy wrote:Instalacja z handbookiem uczy i to dużo uczy.
uczyć to IMO może instalacja bez handbooka.

Instalacja z handbookiem nauczyć może niewielkie grono osób, które rozumieją znaczenie zapisanych tam komend. Inaczej jest to tylko bezmyślne przeklepywanie (jak przepiszesz książkę po chińsku, nie oznacza to, że nauczysz się mówić po chińsku).
To takie moje przemyślenia po kilku latach używania Gentoo i kolejnych kilku czytania tego forum :evil:
Qlawy wrote:Jeśli chcesz mieć gentoo bez studiowania dokumentacji to lepiej zainstaluj archa czy coś innego.
Zdziwisz się, ale i na forum Archa są tacy, co bez instrukcji obsługi nie są w stanie Archa zainstalować. I dotyczyć to będzie pewnie każdej dystrybucji, i windowsa, i Maców i wszystkiego innego.
co racja to racja... czlowiek za 100 lat nie bedzie sie umial wysrac bez manuala :?
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
wlodarek4
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact wlodarek4
Website

Post by wlodarek4 » Sun Oct 11, 2009 6:23 am

Macie rację , zarówno Raku jak i Bellash :D
Mi się wydaje że to współczesna technika cyfrowa tak ludzi rozleniwia .
Dzisiejszej młodzieży nawet nie chce sie lektur czytać , przeglądają tylko gotowe opracowania .
Za moich czasów gdy ja chodziłem do szkoły [1971-1983][podstawówka+liceum] takie rzeczy były nieznane .
Belliash
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Post by Belliash » Sun Oct 11, 2009 8:18 am

wlodarek4 wrote:Macie rację , zarówno Raku jak i Bellash :D
Mi się wydaje że to współczesna technika cyfrowa tak ludzi rozleniwia .
Dzisiejszej młodzieży nawet nie chce sie lektur czytać , przeglądają tylko gotowe opracowania .
Za moich czasów gdy ja chodziłem do szkoły [1971-1983][podstawówka+liceum] takie rzeczy były nieznane .
wtedy mnie jeszcze na swiecie nie bylo ;)
Belliash IT Weblog
Qlawy
Apprentice
Apprentice

Post by Qlawy » Sun Oct 11, 2009 8:30 am

Raku wrote:
Masz jakiś hajlajt na arch?
Mam archa na jednym z komputerów, więc mniej więcej wiem jak tam jest.
W zasadzie też masz sporo racji co do przeklepywania komend na ślepo. Źle popatrzyłem na sprawę, z mojej perspektywy, zawsze staram się rozumieć co czytam, jak nie rozumiem to czytam jeszcze raz, ewentualnie proszę kogoś o wyjaśnienie.

Coś jeszcze chciałem napisać ale mi umknęło hmm...
Belliash
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Post by Belliash » Sun Oct 11, 2009 3:07 pm

Qlawy wrote:
Raku wrote:
Masz jakiś hajlajt na arch?
Mam archa na jednym z komputerów, więc mniej więcej wiem jak tam jest.
W zasadzie też masz sporo racji co do przeklepywania komend na ślepo. Źle popatrzyłem na sprawę, z mojej perspektywy, zawsze staram się rozumieć co czytam, jak nie rozumiem to czytam jeszcze raz, ewentualnie proszę kogoś o wyjaśnienie.

Coś jeszcze chciałem napisać ale mi umknęło hmm...

Ty starasz sie zrozumiec... A spojrz na to forum i watki jakie sie przewinely przez ostatnie 6 miesiecy... Daleko przykladu szukac nie musze - Xorg i inputy... Chyba od roku jak nie dalej zarzadzac moze tym hal - ile watkow sie przewinelo o tym na forum? Przy okazji chyba glosnego juz starcia z soban_ jeszcze o tym wspominalem, a kilka dni pozniej na forum pojawil sie kolejny watek o tym samym (zal)... Nawet jezeli ktos juz odnajdzie odpowiedni fragment manuala, czy howto, to w 90% przypadkow nie potrafi nawet tego wykorzystac przepisujac komendy na slepo... Nikt tego chyba nie czyta ze zrozumieniem... A za kilka lat z matury z polskiego zniknie zadanie czytania ze zrozumieniem bo zdawalnosc bedzie zbyt mala :x
Belliash IT Weblog
canis_lupus
l33t
l33t

Post by canis_lupus » Sun Oct 11, 2009 7:39 pm

Tylko, że z tego co pamietam - a na róznych forach udzielam sie od bardzo dawna, to ZAWSZE tak było. Kwestia jest tylko poziomu naszego. W pewnym momencie wychodzimy ponad średnią i wydaje nam się że poziom forum spada.
"I love you cię" Różyczko...
Belliash
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Post by Belliash » Sun Oct 11, 2009 8:58 pm

canis_lupus wrote:Tylko, że z tego co pamietam - a na róznych forach udzielam sie od bardzo dawna, to ZAWSZE tak było. Kwestia jest tylko poziomu naszego. W pewnym momencie wychodzimy ponad średnią i wydaje nam się że poziom forum spada.
uwierz ze nie ;)
bylo tu wiecej osob ktore traktowaly Gentoo bardziej jako hobby... eksperymentowaly i dzielily sie doswiadczeniami z innymi. Co prawda w razie problemu nikt niechcial sie za bardzo wdawac w dyskusje i kazdy zwalal na hardcore'owe flagi (uwierz ze wiem o czym mowie) :P ale przynajmniej byla to jakas alternatywa. Odnosze takze wrazenie ze kiedys mniej watkow sie powielalo. Ludzie mieli wiekszy szacunek do siebie i zanim ktos napisal posta to poszukal... Nie przypominam sobie zadnego problemu ktory by sie powielal tak czesto jak ten z Xami i inputami... I moze mam skleroze albo ciezko wskazac temat w ktorym autor dostalby odpowiedz na tacy i nadal nie wiedzial jak rozwiazac problem... Gdzie sa tacy uzytkownicy jak argasek, arsen, BeteNoire, chojny, fallow, no4b, OBenY, yoshi314 i inni tutaj nie wymienieni? Jezeli ktos znalazl sie na tej liscie przez przypadek (czyt jest nadal aktywny) to przepraszam... Czyli Ci ktorzy z regoly chetnie sluzyli pomoca, z ktorymi mozna bylo podyskutowac, poradzic sie, pozartowac... Zamiast nich mamy nowych - takich kturzy sobie kurna z czytaniem manuala nie radza! :roll:

na koniec chcialbym dodac 1, wg mnie cenna uwage - kilka lat temu Gentoo bylo trudniejsze w obsludze - po aktualizacji pakietow nie dostawalismy informacji o tym ze moga byc problemy, nie bylo newsow zawierajacych jakikolwiek informacje czy wskazowki... Instalacje zaczynalo sie od stage1 -> bootstrap -> stage2 -> stage3 i jakos ludzie sobie radzili, potrafili znalezc odpowiedz w manualu a jak byly jakies problemy to kombinowali, albo pisali na forum i wspolnie sie kombinowalo... Dzisiaj masz wszystko podane niemalze na tacy - a problemy za przeproszeniem co raz bardziej kretynskie ;/
Belliash IT Weblog
lazy_bum
l33t
l33t

Post by lazy_bum » Tue Oct 13, 2009 7:46 am

Belliash wrote:Odnosze takze wrazenie ze kiedys mniej watkow sie powielalo. Ludzie mieli wiekszy szacunek do siebie i zanim ktos napisal posta to poszukal... Nie przypominam sobie zadnego problemu ktory by sie powielal tak czesto jak ten z Xami i inputami...
Fakt, ale wątków było generalnie mniej, a wyszukiwarka jak była… *khem* nieprecyzyjna (żeby nie napisać „do dupy” ;), tak nadal jest.
roslin uberlay | grubelek
SlashBeast
Retired Dev
Retired Dev
Contact SlashBeast
Website

Post by SlashBeast » Tue Oct 13, 2009 8:05 am

lazy_bum wrote:
Belliash wrote:Odnosze takze wrazenie ze kiedys mniej watkow sie powielalo. Ludzie mieli wiekszy szacunek do siebie i zanim ktos napisal posta to poszukal... Nie przypominam sobie zadnego problemu ktory by sie powielal tak czesto jak ten z Xami i inputami...
Fakt, ale wątków było generalnie mniej, a wyszukiwarka jak była… *khem* nieprecyzyjna (żeby nie napisać „do dupy” ;), tak nadal jest.
Mozna uzywac Gentoo Forums GoogleCSE.
Belliash
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Post by Belliash » Tue Oct 13, 2009 9:56 am

lazy_bum wrote:
nie czepiaj sie szukajki - jest jaka jest, ale to nei znaczy ze nie mozna znalezc watku ktory byl miesiac temu.... to jest czyste lenistwo i brak szacunku do innych - nic poza tym...
Belliash IT Weblog
Post Reply
  • Print view

15 posts • Page 1 of 1

Return to “Polish OTW”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.