Czy trzeba najpierw przestudiować dokumentację gentoo , handbook i instalować te jubileuszowe Gentoo bez instalatora
Thx za odpowiedzi
Moderator: SlashBeast

O ile czegoś nie przegapiłem to projekt instalatora gentoo został porzucony już jakiś czas temu - dzięki Bogu (lub innej sile wyższej).wlodarek4 wrote:Ja tylko wiem że te obrazy ISO typu "netinstall" nie mają instalatora.
Dlatego pytam o tą dużą wersję na DVD
uczyć to IMO może instalacja bez handbooka.Qlawy wrote:Instalacja z handbookiem uczy i to dużo uczy.
Zdziwisz się, ale i na forum Archa są tacy, co bez instrukcji obsługi nie są w stanie Archa zainstalować. I dotyczyć to będzie pewnie każdej dystrybucji, i windowsa, i Maców i wszystkiego innego.Qlawy wrote:Jeśli chcesz mieć gentoo bez studiowania dokumentacji to lepiej zainstaluj archa czy coś innego.
co racja to racja... czlowiek za 100 lat nie bedzie sie umial wysrac bez manualaRaku wrote:uczyć to IMO może instalacja bez handbooka.Qlawy wrote:Instalacja z handbookiem uczy i to dużo uczy.
Instalacja z handbookiem nauczyć może niewielkie grono osób, które rozumieją znaczenie zapisanych tam komend. Inaczej jest to tylko bezmyślne przeklepywanie (jak przepiszesz książkę po chińsku, nie oznacza to, że nauczysz się mówić po chińsku).
To takie moje przemyślenia po kilku latach używania Gentoo i kolejnych kilku czytania tego forum![]()
Zdziwisz się, ale i na forum Archa są tacy, co bez instrukcji obsługi nie są w stanie Archa zainstalować. I dotyczyć to będzie pewnie każdej dystrybucji, i windowsa, i Maców i wszystkiego innego.Qlawy wrote:Jeśli chcesz mieć gentoo bez studiowania dokumentacji to lepiej zainstaluj archa czy coś innego.

wtedy mnie jeszcze na swiecie nie bylowlodarek4 wrote:Macie rację , zarówno Raku jak i Bellash
Mi się wydaje że to współczesna technika cyfrowa tak ludzi rozleniwia .
Dzisiejszej młodzieży nawet nie chce sie lektur czytać , przeglądają tylko gotowe opracowania .
Za moich czasów gdy ja chodziłem do szkoły [1971-1983][podstawówka+liceum] takie rzeczy były nieznane .
Masz jakiś hajlajt na arch?Raku wrote:Zdziwisz się, ale i na forum Archa są tacy, co bez instrukcji obsługi nie są w stanie Archa zainstalować. I dotyczyć to będzie pewnie każdej dystrybucji, i windowsa, i Maców i wszystkiego innego.Qlawy wrote:Jeśli chcesz mieć gentoo bez studiowania dokumentacji to lepiej zainstaluj archa czy coś innego.
Qlawy wrote:Masz jakiś hajlajt na arch?Raku wrote:Zdziwisz się, ale i na forum Archa są tacy, co bez instrukcji obsługi nie są w stanie Archa zainstalować. I dotyczyć to będzie pewnie każdej dystrybucji, i windowsa, i Maców i wszystkiego innego.Qlawy wrote:Jeśli chcesz mieć gentoo bez studiowania dokumentacji to lepiej zainstaluj archa czy coś innego.
Mam archa na jednym z komputerów, więc mniej więcej wiem jak tam jest.
W zasadzie też masz sporo racji co do przeklepywania komend na ślepo. Źle popatrzyłem na sprawę, z mojej perspektywy, zawsze staram się rozumieć co czytam, jak nie rozumiem to czytam jeszcze raz, ewentualnie proszę kogoś o wyjaśnienie.
Coś jeszcze chciałem napisać ale mi umknęło hmm...

uwierz ze niecanis_lupus wrote:Tylko, że z tego co pamietam - a na róznych forach udzielam sie od bardzo dawna, to ZAWSZE tak było. Kwestia jest tylko poziomu naszego. W pewnym momencie wychodzimy ponad średnią i wydaje nam się że poziom forum spada.
Fakt, ale wątków było generalnie mniej, a wyszukiwarka jak była… *khem* nieprecyzyjna (żeby nie napisać „do dupy” ;), tak nadal jest.Belliash wrote:Odnosze takze wrazenie ze kiedys mniej watkow sie powielalo. Ludzie mieli wiekszy szacunek do siebie i zanim ktos napisal posta to poszukal... Nie przypominam sobie zadnego problemu ktory by sie powielal tak czesto jak ten z Xami i inputami...

Mozna uzywac Gentoo Forums GoogleCSE.lazy_bum wrote:Fakt, ale wątków było generalnie mniej, a wyszukiwarka jak była… *khem* nieprecyzyjna (żeby nie napisać „do dupy”Belliash wrote:Odnosze takze wrazenie ze kiedys mniej watkow sie powielalo. Ludzie mieli wiekszy szacunek do siebie i zanim ktos napisal posta to poszukal... Nie przypominam sobie zadnego problemu ktory by sie powielal tak czesto jak ten z Xami i inputami..., tak nadal jest.
nie czepiaj sie szukajki - jest jaka jest, ale to nei znaczy ze nie mozna znalezc watku ktory byl miesiac temu.... to jest czyste lenistwo i brak szacunku do innych - nic poza tym...lazy_bum wrote:Fakt, ale wątków było generalnie mniej, a wyszukiwarka jak była… *khem* nieprecyzyjna (żeby nie napisać „do dupy”Belliash wrote:Odnosze takze wrazenie ze kiedys mniej watkow sie powielalo. Ludzie mieli wiekszy szacunek do siebie i zanim ktos napisal posta to poszukal... Nie przypominam sobie zadnego problemu ktory by sie powielal tak czesto jak ten z Xami i inputami..., tak nadal jest.