Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

Wydajność ATI w 2D

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
35 posts
  • 1
  • 2
  • Next
Author
Guru
Guru

Wydajność ATI w 2D

Post by rampage7 » Wed Jul 30, 2008 8:04 pm

Tak więc skusiłem się na Radeona 4850. Właściwie to mój pierwszy Radeon...
Skusiłem się, bo już miałem dość wydajności 2D Nvidii pod KDE4.

Jakość działania Nvidii pod KDE4 to był śmiech na sali. Ale przyznać muszę jedno - Nvidia przynajmniej działała, czego o Ati powiedzieć nie mogę. Tutaj śmiech na sali to w ogóle działanie sterowników zamkniętych ze stajni AMD.
Obsługa xvideo, z której tak się wszyscy cieszą to nieporozumienie - może i jest obsługa, ale w nvidii XV przebijające się przy włączonym composite nad wszystkie inne okna to czasy tak zamierzchłe, że już ich prawie nie pamiętam.

Największą bolączką nvidii była zmiana rozmiarów okien.... W przypadku ati nie doszukałem się narzekań na ten temat. Czy to znaczy, że ATi używają flegmatycy? U mnie maksymalizacja okna firefoxa/konquerora czy czegokolwiek innego zajmuje z zegarkiem w ręku jedną sekundę. Nie ważne czy to kwin 3 z włączonym composite, czy kwin 4, czy może Compiz. I to wszystko na Core2 Quad @ 3,2GHz. Gdyby nawet zrzucić to na procesor to powinno być szybciej. Człowiek ma wrażenie, że pracuje na zdalnym serwerze VNC ;)

W związku z tym pytanie - czy to ze mną/moim sprzętem coś nie tak, czy może to faktycznie wina ATi? U Was funkcje 2D działają dobrze?
Czy u Was cokolwiek się poprawiło w kwestii maksymalizacji/zmiany rozmiaru okien z włączonym Composite? Bo według AMD w Catalyst 8.6 poprawiono ów błąd. Jeśli poprawiono to jak musiało działać to wcześniej? Maksymalizacja okna w 5 sekund? ;)

Więc może programiści KDE powinni rzec, że ich nowe środowisko działa tylko na grafice Intela? ;) Bo na pewno nie mogę powiedzieć, że zamknięty sterownik AMD zrównał się z Nvidią. Poczynając od programu do ustawień, poprzez opengl, kończąc na obsłudze nowoczesnych efektów 2D dzieli je przepaść jakościowa. Łączą je bugi wydajnościowe ;)
To nie moje s± s³owa, to legenda ludowa.....
Mr Adam
Apprentice
Apprentice
Contact Mr Adam
Website

Post by Mr Adam » Thu Jul 31, 2008 9:29 pm

A próbowałeś z otwartymi sterownikami?
Miły Chomiczek
timor
Guru
Guru
Contact timor
Website

Post by timor » Thu Jul 31, 2008 9:33 pm

Napisz dokładnie jak masz wszystko ustawione, xorg.conf, glxinfo i inne pierdoły przydatne przy namierzaniu problemów z grafiką.
Nie lubię chomików.... budzą we mnie agresję...
rampage7
Guru
Guru

Post by rampage7 » Fri Aug 01, 2008 1:01 pm

Mr Adam wrote:A próbowałeś z otwartymi sterownikami?
Otwarte działają jednak na obecnym etapie rozwoju dla najnowszych radeonów nie oferują żadnej akceleracji - ani 2D ani 3D.
rampage7
Guru
Guru

Post by rampage7 » Fri Aug 01, 2008 1:12 pm

timor wrote:Napisz dokładnie jak masz wszystko ustawione, xorg.conf, glxinfo i inne pierdoły przydatne przy namierzaniu problemów z grafiką.
Jasne, wrzucę, nie zrobiłem tego jednak jak do tej pory, ponieważ zastanawiam się, czy nie jest to po prostu normą. Biorę pod uwagę fakt, że ATi może tak po prostu mieć. Przeszukałem internet wzdłuż i wszerz, zobaczyłem dziesiątki xorg.conf. Znalazłem również wprost śmieszne rozwiązania problemu skalowania okien w stylu "uzywaj innego efektu zmiany rozmiaru okna w compiz" ;)

wybrane sekcje xorg.conf:

Code: Select all

Section "Device"

Identifier  "Card0"
        Driver      "fglrx"
        VendorName  "ATI Technologies Inc"
        BoardName   "RadeonHD 4850"
        BusID       "PCI:1:0:0"

Option "XAANoOffscreenPixmaps" "on"
Option "TexturedVideo" "on"
Option "VideoOverlay" "off"
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "Textured2D" "on"
Option "TexturedXrender" "off"
Option "UseFastTLS" "1"
Option "BackingStore" "on"

EndSection

Section "Extensions"
        Option  "Composite"     "Enable"
        Option  "RENDER"        "Enable"
        Option  "DAMAGE"        "Enable"

EndSection
No i Xorg.0.log na pastebin: link
timor
Guru
Guru
Contact timor
Website

Post by timor » Fri Aug 01, 2008 2:59 pm

A szedłeś tym tropem:

(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x23
Może spróbuj ustawić czystego XGL'a zamiast AIGLX'a, według tego: http://www.gentoo.org/doc/en/ati-faq.xml
rampage7
Guru
Guru

Post by rampage7 » Mon Aug 04, 2008 6:57 am

Postanowiłem dziś sprawdzić sterownik otwarty radeonhd - akceleracji 2D oczywiście jeszcze nie wspiera, jednak komfort pracy na szybkim CPU jest i tak znacznie wyższy niż na fglrx.

(**) RADEONHD(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(**) RADEONHD(0): Option "AccelMethod" "exa"
(WW) RADEONHD(0): RV770: HW 2D acceleration is not implemented yet.
(**) RADEONHD(0): Selected ShadowFB.
Przy oglądaniu filmu w hd 720p i włączonym composite Xorg zabiera 70% czasu CPU a kaffeine 30 - 40 ;)
Mając 4 rdzenie jeden można poświęcić na akcelerację 2D jeśli producent karty nie poczuwa się do zapewnienia tegoż ;)

Przynajmniej działa przeźroczystość, video bez migotania i powiększanie okna nie trwa całych wieków. Co nie zmienia faktu, że dopiero działajace wolne sterowniki oferujące akcelerację 2D/3D będą wybawieniem od badziewia serwowanego przez ATi, lekko poratowanego przez AMD.
muzg
n00b
n00b

Post by muzg » Fri Aug 08, 2008 12:45 am

@rampage7 jak by linux mial taka grafike jak windows to by go ktos uzywal :D
SlashBeast
Retired Dev
Retired Dev
Contact SlashBeast
Website

Post by SlashBeast » Fri Aug 08, 2008 7:00 am

widze, że naczelny troll wrócił.
timor
Guru
Guru
Contact timor
Website

Post by timor » Fri Aug 08, 2008 7:52 am

rampage7 łącząc się z Tobą w bólu również zakupiłem ATi 4850..... i mam pytanie: jak Ty w ogóle drivery zainstalowałeś?
Ja miałem wcześniej GF 6600 i miałem po nich mały bałagan, ale z tym sobie poradziłem. Problem mam z kompilacją ati-drivers (wiem o buraku z 2.6.26) i to zarówno na 2.6.25 jak i 2.6.26. Na razie jadę na vesie, ale jednak drivery by się przydały ;)
the_kira
n00b
n00b

Post by the_kira » Sat Aug 09, 2008 9:02 am

Hm, mówicie, że 2d nawala? Czytając to http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... 4850&num=1 miałem wrażenie, że ze wsparciem jest dość dobrze... niebawem będę stawiał jakiegoś compiza na hd4850 i też będę się z tym babrał :\
timor
Guru
Guru
Contact timor
Website

Post by timor » Sat Aug 09, 2008 11:40 am

Zainstalowałem wreszcie drivery ati... trochę z tym pierdo... było ;/
Po odinstalowaniu driverów nvidi zostało mi trochę syfu (martwych dowiązań symbolicznych) i to bruzgało, przez co nie mogłem prawie nic skompilować (chodzi o soft korzystający z libGL, glitz itd...).

Z tym przesuwaniem okien to jakiś burak jest, musi być na to jakaś opcja. Jakie configi się u Was najlepiej sprawują? I jakie wersje driverów macie?
rampage7
Guru
Guru

Post by rampage7 » Sun Aug 10, 2008 12:40 pm

timor wrote:Zainstalowałem wreszcie drivery ati... trochę z tym pierdo... było ;/
Po odinstalowaniu driverów nvidi zostało mi trochę syfu (martwych dowiązań symbolicznych) i to bruzgało, przez co nie mogłem prawie nic skompilować (chodzi o soft korzystający z libGL, glitz itd...).
Dobrze, że sobie poradziłeś, bo nie zaglądałem tu jakiś czas ;) No było pi**lenia maksymalnie z tym fantem. Ale w sumie to ja bym Ci nawet nie powiedział, bo ja już w końcu sam nie wiedziałem co zrobiłem. Raz mi brakowało libgl, potem nie miałem już sterów nvidii, ale libgl dalej nvidiowy, potem wszystko ręcznie usunąłem, potem znowu to działać nie chciało i przy 10 próbie w końcu poszło i jest ;)

No a teraz mam KDE4 z overlay'a, no i znowu chwilowo przeskoczyłem na fglrx. Tego się nie da używać. Nie rozumiem jak na Phoronix mogli napisać, że ta karta ma dobre wsparcie dla Linuksa. Przecież to jest nieporozumienie. Narysowanie nowego okna trwa około sekundy z włączonym composite. To ja już nie wiem co jest gorsze. Nvidia przynajmniej pod KDE3 i compizem działała.

Próbowałem zgłosić bug w ATI. Oni traktują ludzi jak debili. Dostałem w odpowiedzi dwa linki - do jakiegoś faq, gdzie piszą oczywistości na temat odpalenia sterownika (który mam poprawnie odpalony gdyby ktoś zajrzał w Xorg0.log który dołączyłem do zgłoszenia). A drugi do wiki na którym nic nie ma. Czy oni nas mają za debili? Gdy odpisałem, że to nie stanowi rozwiązania, dostałem kolejną odpowiedź z odsyłającą mnie do tych dwóch linków, które mają stanowić magiczne "solution" :D Po prostu wypas.
Z tym przesuwaniem okien to jakiś burak jest, musi być na to jakaś opcja. Jakie configi się u Was najlepiej sprawują? I jakie wersje driverów macie?
Przesuwaniem? U mnie przesuwanie śmiga płynnie. Zmiana rozmiaru/pojawienie się daje sekundowe lagi.

A config? Gdzieś wyszukałem, ale to i tak nic nie daje w porównaniu do stanu, gdy nie ustawiałem niczego:

Option "XAANoOffscreenPixmaps" "on" #->This one IS absolutely NEEDED! It shouldn't be missed!
Option "TexturedVideo" "on" #->AVIVO accelerated video through 3D engine ideal for Compiz(speaking for fullscreen always). See Note 0...
Option "VideoOverlay" "off" #->Set it to "on" only if you use tvtime. See Note 0...
Option "OpenGLOverlay" "off" #->Deprecated generally that's why off. See Note 0...
Option "Textured2D" "on" #->Experimental now works for all! See Note 1...
Option "TexturedXrender" "off" #->Experimental doesn't work for 2D Window Managers with 8.5 Catalyst! See Note 2...
Option "UseFastTLS" "1" #->Enable/disable fast thread local storage. Disable this option when virtual machines or WineX fail to work properly.
Option "BackingStore" "on" #->Helps alot. See Note 3...
Tyle mam wklejone w xorg.conf. Do pełnego opisu trzeba było by wygooglować stronę, z której to wziąłem :)

edit: znalazłem. Zaczerpnąłem to stąd
timor
Guru
Guru
Contact timor
Website

Post by timor » Sun Aug 10, 2008 3:30 pm

Szczerze mówiąc to obecnie jestem dość mocno podkur...ony... Przez zwiechy X'ów musiałem kilka twardych resetów zrobić, przez co rozwaliłem sobie raida 5-tkę (nie synchronizował mi się), ale spoko - z tym sobie poradziłem. Problem był z rozwalonym XFS'em bo po naprawieniu działała mi większość ale nie wszystko (np. zamiast mplayera odpalał mi się całkiem inny program) - takich cyrków jak żyję nie widziałem. Obecnie siedzę na Arch'u (tutaj są nowsze drivery 8.6 i zachowują się dość stabilnie), zrobiłem backup i moje 3,5 letnie Gentoo leci pod format... ;/

Ciekaw jestem jak jest z driverami 8.7, może rzeczywiście coś poprawili... Na razie dobrze, że miałem inny system to sobie to trochę pozbierałem.
rampage7
Guru
Guru

Post by rampage7 » Sun Aug 10, 2008 8:08 pm

timor wrote:Szczerze mówiąc to obecnie jestem dość mocno podkur...ony... Przez zwiechy X'ów musiałem kilka twardych resetów zrobić, przez co rozwaliłem sobie raida 5-tkę (nie synchronizował mi się), ale spoko - z tym sobie poradziłem. Problem był z rozwalonym XFS'em bo po naprawieniu działała mi większość ale nie wszystko (np. zamiast mplayera odpalał mi się całkiem inny program) - takich cyrków jak żyję nie widziałem. Obecnie siedzę na Arch'u (tutaj są nowsze drivery 8.6 i zachowują się dość stabilnie), zrobiłem backup i moje 3,5 letnie Gentoo leci pod format... ;/

Ciekaw jestem jak jest z driverami 8.7, może rzeczywiście coś poprawili... Na razie dobrze, że miałem inny system to sobie to trochę pozbierałem.
jak dla mnie to nic nie poprawili, bo mam te sterowniki. Zmiana rozmiaru okien jak się ślimaczyła tak się ślimaczy, zwiechy przy wyłączaniu x jak były, tak są, a xv jak migotało przy włączonym composite, tak migocze. Czekamy na otwarte sterowniki chyba ;)

Ja całe szczęście siedzę na bezpieczniejszych systemach plików, nie mam raida, jednak fakt faktem, że tyle resetów moje 2-letnie gentoo od początku nie przeżyło, co w 2 tygodnie posiadania ATi. Ale co tam ;) Przynajmniej sobie pogram w to i owo... pod windows ;)

Szkoda gadać. Tylko po co ta nagonka na NV?
timor
Guru
Guru
Contact timor
Website

Post by timor » Mon Aug 11, 2008 7:13 am

Czy nagonka na NV.... no nie koniecznie. 4850 to na prawdę świetna karta. Mam 19" monitor z rozdz. 1280x1024 - mogę grać we wszystko na full detalach. AVIVO nawet na linuxie działa fajnie. Szkoda tylko, że te drivery są tak problematyczne. Przypuszczam, że na gentoo nawet bardziej niż na innych distrach - w końcu wszystko może być zrobione jak tylko sobie user zażyczy i ciężko przygotować standardową dobrze działającą paczkę driverów. Trochę mnie to zaczyna męczyć ;/
rampage7
Guru
Guru

Post by rampage7 » Mon Aug 11, 2008 1:30 pm

timor wrote:Czy nagonka na NV.... no nie koniecznie. 4850 to na prawdę świetna karta. Mam 19" monitor z rozdz. 1280x1024 - mogę grać we wszystko na full detalach. AVIVO nawet na linuxie działa fajnie. Szkoda tylko, że te drivery są tak problematyczne. Przypuszczam, że na gentoo nawet bardziej niż na innych distrach - w końcu wszystko może być zrobione jak tylko sobie user zażyczy i ciężko przygotować standardową dobrze działającą paczkę driverów. Trochę mnie to zaczyna męczyć ;/
Nie no - o nagonce oczywiście myślałem w kategoriach Linuksa. Pod windows nie żałuję ani jednej wydanej złotówki, gdyż karta jest po prostu niesamowita. Crysis w max detalach w 1280x1024 za niecałe 500zł. Pod Linuksem też nie żałuję, pod warunkiem, ze wyłączę composite, bo wtedy wszystko śmiga aż miło.

Kusi mnie sprawdzić czy to samo dzieje się np. pod ubuntu. Może to jednak nasza wina skoro tak mało na ten temat informacji w sieci?
Odinist
Apprentice
Apprentice

Post by Odinist » Tue Aug 12, 2008 11:09 pm

Kupiłem Radeona 3650 HD (Chciałem jakiegoś GeForce'a ale tylko to mieli w sklepie). Żałuję wydanych pieniędzy. Wydajność w 2D dramatyczna nawet pod Windowsem, na Linuksie tego prawie nie da się używać, nie pomogły żadne wpisy w xorg.conf (pod Radkiem 9550 wydajność się poprawiała). Nawet dekodowanie x264 czy lavc nie działa pod linuksem, filmy tną. I to pod fglrx. Przy korzystaniu ze sterownika open source brak nawet całkowitej akceleracji 2D :D
rampage7
Guru
Guru

Post by rampage7 » Thu Aug 14, 2008 6:13 pm

wierzycie w cuda? (te "cuda" małymi literami pisane ;) )

Jak widać na Phoronixie wierzą ;) Ależ powiało optymizmem. Właściwie to bardziej nadzieją dla milionów posiadaczy R6xx i RV7xx
If all goes according to plan we'll hopefully see the R600 3D documentation in early September and within the first few weeks of that there should be a first-cut open-source 3D driver that covers the Radeon HD 2000 and 3000 series (possibly the Radeon HD 4800 series too). By the end of the year we would anticipate "a good level" of 2D/3D open-source support for these graphics cards. For those that don't know, there has been basic mode-setting support for most of the R600 GPUs since the end of last year in the two open-source DDX drivers. Stay tuned to Phoronix for all of the latest information on an open-source AMD.
A więc.... módlmy się ;) za developerów wolnych sterowników. Ja już naprawdę mam dość cyrków z zamkniętymi sterownikami grafiki - i to zarówno ATi jak i NV (jednak sterowniki NV i tak bedę milej wspominał) ;)
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Wed Aug 27, 2008 7:51 am

Ja odkąd mam lapka walczę z Radeonem 9600.
2D działa nieźle (miałem lekkie lagi przy menu w KDE4, ale okna chodziły dobrze) z kolei 3D to porażka. Na otwartych sterownikach połowa gier 3D chodzi jak żółw, a fglrx przy przełączaniu sesji X'ów (a czasem i bez tego) zawiesza cały komputer.

Generalnie bieda z nędzą i bardzo żałuję, że nie mogę zmienić tego złomu choćby na intela :(
Nie wiem za co te paciuloki z AMD mają czelność zawołać choćby złotówkę za ich karty

EDIT
Żeby nie było, że ja coś napsułem - te same problemy nam na Gentoo, Debianie i Arch'u :P
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10]
Lord_Raven
Apprentice
Apprentice

Post by Lord_Raven » Wed Aug 27, 2008 9:54 am

Tez miałem kiedyś problemy z grami na radeonie X550, rozwiazaniem okazało się emerge driconf i wyłaczenie ktorejś opcji. Dzieki temu uruchomiłem Tux Racera i Secret Maryo Chronicles.

~/.drirc

<driconf>
    <device screen="0" driver="r300">
        <application name="Default">
            <option name="force_s3tc_enable" value="false" />
            <option name="texture_coord_units" value="8" />
            <option name="fthrottle_mode" value="2" />
            <option name="disable_stencil_two_side" value="false" />
            <option name="tcl_mode" value="3" />
            <option name="texture_depth" value="0" />
            <option name="fp_optimization" value="0" />
            <option name="def_max_anisotropy" value="1.0" />
            <option name="no_rast" value="false" />
            <option name="command_buffer_size" value="8" />
            <option name="round_mode" value="0" />
            <option name="dither_mode" value="0" />
            <option name="disable_lowimpact_fallback" value="true" />
            <option name="texture_image_units" value="8" />
            <option name="no_neg_lod_bias" value="false" />
            <option name="disable_s3tc" value="false" />
            <option name="color_reduction" value="1" />
            <option name="vblank_mode" value="1" />
        </application>
    </device>
</driconf>
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Wed Aug 27, 2008 10:02 am

Akurat TuxRacer mi śmiga na otwartych driverach, ale dzięki za hinta, może coś zwojuję ;)
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
sir KAT
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by sir KAT » Wed Aug 27, 2008 4:07 pm

Czytam o Waszych problemach i oczom nie wierzę, teraz mam Radeona HD3850 wcześniej miałem 8500 i nigdy takich problemów. Ale compiza nie używam.
Pozdrawiam!
Krzysiek
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Wed Aug 27, 2008 7:58 pm

A próbowałeś fglrx + UT2004? :)
sir KAT
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by sir KAT » Thu Aug 28, 2008 6:30 am

Nie, ale np Quake4 i Doom3.
Pozdrawiam!
Krzysiek
Post Reply
  • Print view

35 posts
  • 1
  • 2
  • Next

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.