Skusiłem się, bo już miałem dość wydajności 2D Nvidii pod KDE4.
Jakość działania Nvidii pod KDE4 to był śmiech na sali. Ale przyznać muszę jedno - Nvidia przynajmniej działała, czego o Ati powiedzieć nie mogę. Tutaj śmiech na sali to w ogóle działanie sterowników zamkniętych ze stajni AMD.
Obsługa xvideo, z której tak się wszyscy cieszą to nieporozumienie - może i jest obsługa, ale w nvidii XV przebijające się przy włączonym composite nad wszystkie inne okna to czasy tak zamierzchłe, że już ich prawie nie pamiętam.
Największą bolączką nvidii była zmiana rozmiarów okien.... W przypadku ati nie doszukałem się narzekań na ten temat. Czy to znaczy, że ATi używają flegmatycy? U mnie maksymalizacja okna firefoxa/konquerora czy czegokolwiek innego zajmuje z zegarkiem w ręku jedną sekundę. Nie ważne czy to kwin 3 z włączonym composite, czy kwin 4, czy może Compiz. I to wszystko na Core2 Quad @ 3,2GHz. Gdyby nawet zrzucić to na procesor to powinno być szybciej. Człowiek ma wrażenie, że pracuje na zdalnym serwerze VNC
W związku z tym pytanie - czy to ze mną/moim sprzętem coś nie tak, czy może to faktycznie wina ATi? U Was funkcje 2D działają dobrze?
Czy u Was cokolwiek się poprawiło w kwestii maksymalizacji/zmiany rozmiaru okien z włączonym Composite? Bo według AMD w Catalyst 8.6 poprawiono ów błąd. Jeśli poprawiono to jak musiało działać to wcześniej? Maksymalizacja okna w 5 sekund?
Więc może programiści KDE powinni rzec, że ich nowe środowisko działa tylko na grafice Intela?