Moderator: SlashBeast
Code: Select all
hdparm /dev/hdc Code: Select all
hdparm /dev/hdc|grep dma
using_dma = 1 (on)Nie chcę używać Nero. Jest komercyjny (nie mam seriala) a poza tym nie podoba mi się - fatalny gtk-owy interfejs :/ Zresztą... w Windows/Nero ta nagrywarka ma takie same objawy.deluge wrote:Nagraj dla testu plytke poprzez NEROLinux. Mam rowniez powyzsze objawy, k3b (growisofs) robi takie sliczne przestoje zas NEROLinux wypala az milo.

Code: Select all
noapicCode: Select all
cat /proc/interrupts
CPU0
0: 5671282 IO-APIC-edge timer
1: 9389 IO-APIC-edge i8042
8: 3 IO-APIC-edge rtc
9: 0 IO-APIC-level acpi
12: 241256 IO-APIC-edge i8042
14: 1221193 IO-APIC-edge ide0
15: 572 IO-APIC-edge ide1
16: 14298 IO-APIC-level eth0
17: 23090 IO-APIC-level libata
18: 57146 IO-APIC-level VIA8237
19: 435299 IO-APIC-level nvidia
Ciekawe, biorąc po uwagę, że właściwie taka konfiguracja nie powinna być dopuszczalna (nie pamiętam gdzie to czytałem, pewnie na LKML) - tzn. wręcz powinno być tak, że gdy jest tylko 1. urządzenie, to ma być ono ustawione jako master. =)milu wrote:@BeteNoire: Spróbuj przestawić nagrywarkę dvd na slave(nie szkodzi, że jest jedna na taśmie). Gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy, że niektóre nagrywarki pracowały wyraźnie gorzej jeśli były jako master.
Tak powinno być zgodnie z dobrą inżynierską praktykąargasek wrote:Ciekawe, biorąc po uwagę, że właściwie taka konfiguracja nie powinna być dopuszczalna (nie pamiętam gdzie to czytałem, pewnie na LKML) - tzn. wręcz powinno być tak, że gdy jest tylko 1. urządzenie, to ma być ono ustawione jako master. =)