Najlepiej to byłoby chyba nacisnąć "Nagrywaj" i nic nie robić na komputerze, bo uruchomienie choćby Firefoxa od razu powoduje opróżnienie malutkiego bufora nagrywarki (mój liteon sygnalizuje ten fakt żółtym kolorem led). Jedno takie zdarzenie na płytę to nic, ale 10 to juz może zdecydować o tym czy ją odczytamy za 10 lat, czy też nie.
Aż strach pomyśleć co się dzieje gdy ktoś chce nagrać płytę 16x.
Natrafiłem ostatnio, całkiem przypadkiem na wypowiedź, chyba nawet autora K3B, w której była mowa na ten temat. Okazuje się że w kodzie K3B już o tym pomyślano, ale funkcja nie jest jeszcze aktywna. Jednak można ją włączyć, o co też sam się pokusiłem
Nagrałem juz tak parę płyt, wygląda na to, że wszystko działa ok. Znalazłem 1 błąd - przy próbie anulowania nagrania płyty K3B się zawiesza. Jeśli nie przerwiemy nagrywania to wszystko wydaje się być w najlepszym porządku.
A więc zachęcam wszystkich do spróbowania, których irytuje fakt, że nasza nagrywarka co chwilę musi czekać na dane.
UPDATE: Moje howto przedstawiało dość prowizoryczne podejście do sprawy. Chciałem na szybko sprawdzić czy to w ogóle działa. Druga sprawa jest taka, że moja wiedza na temat tworzenia ebuildów jest znikoma i nie wpadłem na to by zrobić stosowny ebuild - na szczęście znaleźli się inni wolontariusze - dziękuję Wam Panowie
Tak więc dzięki n0rbi666 oraz milu powstał stosowny ebuild odwalający całą robotę za nas. Jeszcze raz dzięki.
Wielkość bufora ustawiamy normalnie w preferencjach K3B. U mnie 50MB wystarcza bym mógł bezstresowo pracować na komputerze, nawet przy nagrywaniu DVD z prędkością 8x. Czekałem na to w k3b wieki. W sumie tylko tego mi w tym programie brakowało
A oto stare howto, teraz już nikomu niepotrzebne
1) Na początek należy wyciągnąć z /usr/portage/distfiles plik ze źródłami K3B - k3b-0.12.10.tar.bz2
2) rozpakować źródła
3) udać się do katalogu k3b-0.12.10/libk3b/projects/ i wyedytować plik k3bgrowisofswriter.cpp
Dokładnie chodzi o linię 198, gdzie mamy:
Code: Select all
// set this var to true to enable the ringbuffer
d->usingRingBuffer = false;
d->usingRingBuffer = true;
4) pakujemy źródła ponownie i podmieniamy oryginalny plik w /usr/portage/distfiles
5) Ostatnie kroki, czyli:
generujemy nowy digest dla pakietu K3B 0.12.10
cd /usr/portage/app-cdr/k3b/ && ebuild k3b-0.12.10.ebuild digest
emerge k3b