Moderator: SlashBeast
Code: Select all
#!/usr/bin/python
import time
a=time.gmtime()
12345678**1234567
b=time.gmtime()
print "time is",abs(a[3]-b[3]),'hours',abs(a[4]-b[4]),'min',abs(a[5]-b[5]),'sec'Fajnie że gierka jest OK, tylko powiedz czy ja mam cos zrypane, czy skrypt jest nie dokonca... czy ja coś źle robie?:v7n wrote:Hehe - polowa topicu o podziale partycji
A ja chcialem sie "pochwalic", ze ostatnio przesiadlem sie z gentoo-sources na nitro i powiem, ze kopie w dupe za milo
Testowalem to takim o to prostm skryptemi z 2:32 spadlo mi do 1:47, a po dodatkowych 'pieszczotach' do 1:33. Zeby nie bylo, ze to przyrost tylko w 'bencharkach' ( '' - bo nie wiem, czy ten skrypt mozna uznac za benchmark ), to jeszcze ET w 'krytycznych' momentach przestalo spadac ponizej 30 fpsCode: Select all
#!/usr/bin/python import time a=time.gmtime() 12345678**1234567 b=time.gmtime() print "time is",abs(a[3]-b[3]),'hours',abs(a[4]-b[4]),'min',abs(a[5]-b[5]),'sec'
time ./test
timeis 0 hours 2 min 57 sec
real 1m2.627s
user 0m56.148s
sys 0m0.360sCode: Select all
volon@Gen2boX ~ $ ./progsy/potegowanie.pyCode: Select all
volon@Gen2boX ~ $ /home/volon/progsy/potegowanie.pyPrzepraszam ze zapytam, ale co ma nitro do szybkosci systemu ?? To przecierz tylko zetaw patchy ktory nie zrobi "mercedesa z malucha" ??v7n wrote:Hehe - polowa topicu o podziale partycji
A ja chcialem sie "pochwalic", ze ostatnio przesiadlem sie z gentoo-sources na nitro i powiem, ze kopie w dupe za milo![]()
Słowo "nitro"tboloo wrote: Przepraszam ze zapytam, ale co ma nitro do szybkosci systemu ?? To przecierz tylko zetaw patchy ktory nie zrobi "mercedesa z malucha" ??
Ew. dodatkowe opcje udostepnione w nitro mogly dac przyspieszenie - moze podzielisz sie wiedza na temat tego co tak przyspiesza system ??
No mam ten system, uzywam go i po zmianie kernela z gentoo-sources na nitro jest lepiej. Wiec jednak cos do szybkosci systemu ma. Podalem przyklad z gra ET. Potrzebujesz wiecej ??tboloo wrote:Przepraszam ze zapytam, ale co ma nitro do szybkosci systemu ?? To przecierz tylko zetaw patchy ktory nie zrobi "mercedesa z malucha" ??
Ew. dodatkowe opcje udostepnione w nitro mogly dac przyspieszenie - moze podzielisz sie wiedza na temat tego co tak przyspiesza system ??
Pierdol nie pierdolv7n wrote:No mam ten system, uzywam go i po zmianie kernela z gentoo-sources na nitro jest lepiej. Wiec jednak cos do szybkosci systemu ma. Podalem przyklad z gra ET. Potrzebujesz wiecej ??tboloo wrote:Przepraszam ze zapytam, ale co ma nitro do szybkosci systemu ?? To przecierz tylko zetaw patchy ktory nie zrobi "mercedesa z malucha" ??
Jasne - moze uznales mnie za nooba, co mysli, ze po zmianie kernela mysli, ze ma przekompilowany caly system ( nie smiejcie sie, ale tacy tez sa ) ?
Ehh - dobra, sama zmiana kernela na nitro nic nie daje - to opcje w nim udostepnione cos daja - skoro juz tak sie czepiasz pierdol.
Tu nie ma nic gruntownego, jakbyś przejrzał forum to byś znalazł: emerge -e system && emerge -e world. Styknie.Chciałbym zapytać dodatkowo jak w gruntowny sposób tj. zaczynając od gcc, binutils, glibc
zrobilem sobie taki wlasnie uklad (oczywiscie troche zmienione wielkosci i fs) tylko jedno mnie niepokoi a mianowicie rozmiar /usr ktore na "swiezym" gentoo jest zajete juz w 59%qermit wrote: PS skoro już chcesz profasjonalnie podzielony dysk to masz idealny podział (dla około 1000 użytkowników)wszystko oczywiście na ext3Code: Select all
/dev/md1 296M / /dev/md0 38M /boot /dev/md2 579M /tmp /dev/md4 4,2G /var /dev/md3 2,0G /usr /dev/md5 2,8G /var/log /dev/md6 91G /home
df -h
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda3 259M 116M 144M 45% /
/dev/sda6 2,0G 1,7G 393M 81% /usr
/dev/sda7 518M 175M 343M 34% /usr/portage
/dev/sda8 510M 210M 301M 42% /var
/dev/sda9 134M 34M 100M 26% /tmp
/dev/sda11 41G 13G 28G 32% /home