To jak jestes zbok odnosnie wydajnosci, to polecam jeszcze takie cos zrobic z portage:
posadz portage z tego ebuilda:
http://www.kadu.net/~obeny/ebuilds/port ... 54.tar.bz2
i dodaj do /etc/make.conf nastepujaca linie:
Code: Select all
PORTAGE_STRIP_FLAGS="--strip-all --discard-all -R .comment -R .note -R .note.ABI-tag"
Teraz portage bedzie bardziej rygorystycznie stripowac binaria i biblioteki, w efekcie beda mniejsze, szybciej sie beda ladowaly itp

Uzywam tego od ponad roku i ZADNYCH PROBLEMOW nigdy z tego powodu nie mialem
By troche przyspieszyc start kernela to mozna dodac do append opcje quiet - jajko nie bedzie nas zasypywac informacjami co i jak w systemie - zysk niewielki, ale zawsze.
Do tego mozna jeszcze nalozyc na jajko latke ide-delay:
http://www.kadu.net/~obeny/kernel/2.6.1 ... elay.patch i ustawic w append ide-delay=10 co zmniejszy oczekiwanie na detekcje dyskow z sekundy do 10 ms, czyli zysk znaczny :>
By dolozyc troche darmowego speeda dyskom to dobrze jest dac w fstab do opcji montowania noatime - nie zmienia znacznikow dostepu do pliku, ciut mniej ma fs do roboty, wiec chodzi i szybciej.
Jezeli chodzi o szybszy start systemu, to warto tez wywalic ze skryptow startowych netmount (pod warunkiem, ze nie uzywasz smb, nfs albo podobnych), do tego mozna jeszcze wywalic urandom (zakladajac, ze nie potrzebujesz dobrej generacji liczb pseudolosowych, ja tam mam to gdzies, wiec wywalam

) ja wywalam takze portmap (bo tak, nie podoba mi sie, to co on oferuje, a opoznia start

), rmnologin tez wywalam, tak o - nie wiem czy slusznie...
Jak uzywasz KDE lub GNOME, to warto zaladowac famd i miec w jajku inotify oraz dnotify - troche przyspiesza dostep do plikow.
Unikanie flagi optymalizacji -O3 tez jest dosc rozsadne, bo potwornie rozpycha kod i generalnie nie czyni nic dobrego, znacznie lepsze jest -O2 z madrze dobrana reszta flag.
Aha, boota to masz przesadnie duzego, moj ma 15 MB
To tyle, co mi sie tak na szybko przypomnialo, jak cos mnie jeszcze natchnie, to wpisze.
Tzn jeszcze jest pare usprawnien KDE-specific, ale to tylko szczegol...
Pochwal sie flagami CFLAGS, CXXFLAGS oraz LDFLAGS.