Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

czy już całkowicie przeszedłem na linuksa?

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
88 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Next

jakiego systemu używam?

Linux
92
49%
Windows
0
No votes
1.Linux + 2.Windows
77
41%
1.Windows + 2.Linux
18
10%

Total votes: 187
Your vote has been cast.

Author
Veteran
Veteran

Post by qermit » Sun Nov 27, 2005 3:51 pm

jacek_migacz wrote:ja mam solo kernel-2.6.14-gentoo-r2 na laptopie (IBM ThinkPad T23)
wszystko juz chodzi, oprocz
- DRI ktorego mi sie nie udalo wlaczyc nad czym bardzo ubolewam
Jeżeli masz w laptopie S3 Unichome(chpstet via) to wejdź na forum http://forums.viaarena.com/categories.a ... entercat=y
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
jacek_migacz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by jacek_migacz » Sun Nov 27, 2005 6:43 pm

qermit wrote:Jeżeli masz w laptopie S3 Unichome(chpstet via) to wejdź na forum http://forums.viaarena.com/categories.a ... entercat=y
mam chipset intela:

Code: Select all

jacekmigacz jacekmigacz # lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82830 830 Chipset Host Bridge (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82830 830 Chipset AGP Bridge (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801CA/CAM USB (Hub #1) (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801CA/CAM USB (Hub #2) (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801CA/CAM USB (Hub #3) (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 41)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801CAM ISA Bridge (LPC) (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801CAM IDE U100 (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801CA/CAM SMBus Controller (rev 01)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801CA/CAM AC'97 Audio Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: S3 Inc. SuperSavage IX/C SDR (rev 05)
02:00.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1420
02:00.1 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1420
02:02.0 Communication controller: Agere Systems WinModem 56k (rev 01)
02:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82801CAM (ICH3) PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller (rev 41)
ale wlasnie brne wedlog poradnka: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-14 ... e+dri.html

w kazdym razie dzieki :)
n3rd
Guru
Guru

Post by n3rd » Sun Nov 27, 2005 8:49 pm

Zasadniczo tylko linux.

Mam dwa dyski. Jeden to 80GB i jest na nim tylko gentoo linux a drugi to 3GB staroć do testowania nowych rozwiązań. Najczęściej siedzi na nim dodatkowe gentoo.. ale czasami jakiś inny linux, *BSD i sporadycznie windoz.

Ostatnio zainstalowałem na tym zapasowym dysku windoz server 2003 (triala) i po około 30 sekundach od uruchomienia neta (bez antyvira) złapałem już jakiegoś robaka - coś ala sasser, bo lsass kasował system chwile po włączeniu neta - ale narzędzia do pozbywania się tych szkodników nic nie wyłapywały, więc nie mam pewności czy faktycznie był to sasser. Summing up. Na tym gniocie windozie, bez dodatkowych zabezpieczeń zwyczajnie nie da się pracować. Nie opłaca się tracić miejsca na dysku na te MicroShit Windoz.

Pozdrawiam
daniel cegielka
zulu
n00b
n00b
Contact zulu
Website

Post by zulu » Sun Nov 27, 2005 8:51 pm

a ja juz ponad 3 lata bylem wolny od windola... ale ostatnio zainstalowalem sobie win xp na maszynie wirtualnej - tak wyszlo ze musialem sie nauczyc klepac w C# i poznac .NET - ale windows u mnie jest na 8 pulpicie fluxa :D :P w okienku hehe

pozdr.
zulu
Juliusz Ćwiąkalski
prizman
n00b
n00b
Contact prizman
Website

Post by prizman » Sun Nov 27, 2005 9:46 pm

ja na linuxie jestem dopiero od 5 miesiecy, z czego na gentoo od 3 ;)
i najpierw wywalilem win$ w potem instalowalem linuxa, imho w ten sposob ma sie wieksza motywacje do pracy z linuxem, jednak teraz zastanawiam sie nad win$ jednak tylko w celach programistycznych i rozrywkowych.. (gry i bluescreeny :twisted:)
Powered by Athlon64
Xax
Guru
Guru

Post by Xax » Sun Nov 27, 2005 10:26 pm

prizman wrote:Jednak teraz zastanawiam sie nad win$ jednak tylko w celach programistycznych i rozrywkowych.. (gry i bluescreeny :twisted:)
Patrzac na kolejnosc w nawiasach to bedziesz pisal gry a w ramach rozrywki ogladal bluscreeny (jak windows stwierdzi ze sie nudzisz) :lol:

Po padzie sprzetu zainstalowalem tylko Gentoo, winzgroza czeka na jakas ekstra kryzysowa sytuacje (czytaj: wpadnie mi w lapy jakas giera) ale chyba sie nie doczeka bo miejsce na twardym topnieje a ja nie mam jakos ostatnio czasu na szpilowanie.
blazeu
Apprentice
Apprentice

Post by blazeu » Sun Nov 27, 2005 10:35 pm

Ja windowsa wlaczam od wielkiego dzwonu. Ostatnio nawet dysk z winzgroza lezal zakurzony na polce. Niestety... Age of Empires, Call of duty 2 i TOCA2 nie beda dobrze dzialac pod cedega... Wiec zostalem zmuszony do podlaczenia windy... A ona mi na dziendobry BSOD po twarzy... :P
Przeczytanie manuala: 5-10minut
Zadanie kolejnego bzdurnego pytania na forum: 0.5 minuty
Status idioty wsrod forumowiczow: bezcenny
Tako rzecze ja: kapral rezerwy :)
Sahin
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by Sahin » Sun Nov 27, 2005 10:55 pm

Ech gdyby wszystkie gierki chodziły pod Linuksem ;( Wszyscy gracze byliby wolni od Windowsa, a tak musimy cierpieć :) Może kiedyś nadejdą te piękne czasy... Tym czasem jako zawzięty gracz nadal mam Windowsa... no i rodzinka. Na słowo Gentoo reagują tak: A co to jakiś nowy pasjans ? (tekst mojego ojca).
Athlon 64 3.8+ AM2, Ram 3072 MB (DDR2 800 MHz SDRAM), EVGA GeForce 8800GTS 640MB, Dysk nr 1 - Maxtor 6Y080P0 (76 GB) Dysk nr 2 - ST340015A Barracuda (37 GB), Gigabyte GA-M55S-S3 (sieciówka, Realtek HD Audio 8ch)

http://www.lastfm.pl/user/Sahin/
C1REX
l33t
l33t

Post by C1REX » Sun Nov 27, 2005 11:27 pm

Od roku mam dwie nowe kosnole i od około roku nie mam windowsa. Gdy wejdę w posiadanie x360, to już całkowicie straci dla mnie sens używania kompa do gier.
CLICK HERE to help move gentoo up on distrowatch.

If you like Gentoo you can thank devs here - https://www.gentoo.org/donate/
martin.k
Guru
Guru

Post by martin.k » Mon Nov 28, 2005 6:37 am

C1REX wrote:Od roku mam dwie nowe kosnole i od około roku nie mam windowsa. Gdy wejdę w posiadanie x360, to już całkowicie straci dla mnie sens używania kompa do gier.
Ja bym poczekał na PS3 bo z tego co można było "wygooglać", to z x360 jakieś jaj się dzieją: czytaj wykłada się. Ktoś chyba nawet na slashdocie stwierdził, że to (mówiąc po poznańsku) gymela :)
Ale może da radę posadzić na nim Gentoo :)
linux-2.6.17 +ck +R4 +lockless +genetic-as +... więcej nie pamiętam :)
LRU #299256
MaRkOS
n00b
n00b

Post by MaRkOS » Mon Nov 28, 2005 7:10 am

Witam,

Winda + Linux i pewnie tak będzie jeszcze długo. Po prostu szkoda pieniędzy wydanych na wszelaki soft. Zatem winda będzie długo hulała na moich kompach. Co do awaryjności i złości na windę to nie mam nic do zarzucenia temu systemowi. Działa i to dobrze od wielu lat i nie ma problemów z konfiguracją. Jedyna wada windowsa to taka, że trzeba dodatkowe pieniądze wysupłać na antywiry. Ale mam już komp pracujący tylko pod linuxem :) i czasem z niego korzystam, sprawdził się w terenie i pewnie tak już zostanie. A tam gdzie mogę staram sie propagować linuxa :) , powodów jest kilka (począwszy od ładnie wyglądającego systemu do oduczenia ludzi piracenia :D, poprzez łatwiejszą ochronę przed wirusami i prostą instalację systemu jak i nieskomplikowane jego utrzymanie). Myślę, że system dobieramy do potrzeb i zastosowań jakie mamy w danej chwili. A tak wogóle to mam nadzieję, że na jednym z kompów posadzę MacOS -a i jak się sprawdzi to faktycznie winda może pójść w odstawkę przy okazji wymiany komputerów :D
Pozdrawiam,
Markos
Drwisz
Apprentice
Apprentice

Post by Drwisz » Mon Nov 28, 2005 12:16 pm

Podsumowanie zostawię autorowi sondy. Ja chciałbym tylko zauważyć, że gdyby pojawiało się więcej tytułów gier na linuksa, to już w tej chwili ubyło by użytkowników windows. Jeśli potwierdzą sie moje przypuszczenia. To systemy koputerowe typu linuks i win będą w jakimś okresie czasu używane tylko przez przedsiębiorstwa. Natomiast użytkownicy domowi wyemigrują na konsole (domowe centra rozrywki) które zastąpią domowe pecety. Naciski producentów multimediów oraz ograniczenia zapisywane w sprzęcie wydają się to potwierdzać. To takie "dark future" ale warto się nad tym zastanowić. Myślę, że popularyzacja linuksa i jego elastyczność spowalnia ten proces.
https://przyrodamm.blogspot.com/
https://drwisz.blogspot.com/
tuniek
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by tuniek » Mon Nov 28, 2005 2:54 pm

Szczerze powiedziawszy używam Linuxa tak długo, że nie wiem czy ... umiem obsłużyć windowsa ... :) Poważnie... :)

Nie ma rzeczy /czyli jednocześnie powodu/ dla której byłby mi Windows potrzebny.
"The reasonable man adapts himself to the world. The unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." (George Bernard Shaw)
n3rd
Guru
Guru

Post by n3rd » Mon Nov 28, 2005 3:01 pm

Drwisz wrote:Jeśli potwierdzą sie moje przypuszczenia. To systemy koputerowe typu linuks i win będą w jakimś okresie czasu używane tylko przez przedsiębiorstwa. Natomiast użytkownicy domowi wyemigrują na konsole (domowe centra rozrywki) które zastąpią domowe pecety. Naciski producentów multimediów oraz ograniczenia zapisywane w sprzęcie wydają się to potwierdzać. To takie "dark future" ale warto się nad tym zastanowić. Myślę, że popularyzacja linuksa i jego elastyczność spowalnia ten proces.
Bardzo ciekawe. Mocno zgadzam się z Twoją opinią. Myślę, że jest to szansa dla raczkującego open hardware.

Pozdrawiam
daniel
"Jeśli coś jest niemożliwe do zrobienia, przychodzi ktoś kto o tym nie wie i robi to."
-- Albert Einstein

Zanim zadasz pytanie na forum, wykonaj: /etc/init.d/brain.
jodri
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by jodri » Mon Nov 28, 2005 4:48 pm

Wiem ze nia ma takiego w ankiecie, ale oprocz linuxa (oczywiscie Gentoo) uzywam jeszcze Amiga OS 3.1 na oryginalnej A1200. Jednak to Linux rzadzi na moim PC. Zony nie musialem przekonywac do Gentoo, sama woli go od windows-a. Ma swoje ulubione gierki pod pingwina. Co do gier pod linuksa. Ja gram tylko w ET, ona jest pod moj ulubiony system, klopotu wiec nie mam. Ze wzgledow zawodowych zmuszony jestem uzywac rowniez systemu Billa.
tomborek
n00b
n00b

Post by tomborek » Sun Dec 04, 2005 12:41 am

Gentoo do netu, do laczenia z bankiem, na drugim kompie jako serwer plikow (P233MMX), w pracy jako testowy serwer www, mysql, postgresql.. no i ciagle jako skrabnica wiedzy o linuksie jako takim...
Wingówno dla żony, do gierek (sporadycznie, bo nie pamietam kiedy ostatnio w cos gralem).. no i niestety dla mnie jako narzedzie pracy, bo AutoCAD srednio da sie odpalic na linuksie, aplikacje napisane dla zajebistej bazy danych Progress na linuksie i uniksie chodza tylko w trybie tekstowym, a w wingównie w grafice, do tego "zajebisci" konsultanci Progress'a nie wiedzą co to jest OpenOffice.. poza tym jakbym sie nie staral, to mplayer ma swoje humory i zawsze jest cos nie tak.. stery radeona nie potrafia (albo ja nie wiem co w nich ustawic) poprawnie wyswietlic nic na telewizorze.. z reszta sobie poradzilem (nawet z zamykaniem zakladek w firefoksie srodkowym klawiszem myszki). no moze oprocz iptables, no i udev, bo na razie nie udalo mi sie przesc z jajka 2.6.10 na 2.6.14, bo mi sie stery od grafiki nie laduja...
poza tym robie sie leniwy i zastanawiam sie nad przejsciem na OpenSuSE.. lubie porzadek, a poza tym nie jestem wyznawca sztuki dla sztuki i po ponad roku uzywania Gentoo, kompilacja ze zrodelek przestaje przemawiac za lepsza wydajnoscia w stosunku do instalek z paczek... owszem, emerge uwazam za super rozwiazanie, to jednak uaktualnianie, czyli np. ponowna instalacja/kompilacja/ KDE trwajaca cala noc mnie zaczyna przerazac.. a emerge world robione rok temu powiedzialo stanowcze NEIN, mimo, ze system byl w miare swiezy (miesiac)...
tak, wiem.. starosc nie radosc.. ale mimo wszystko powoli zaczyna mnie wpieniac, ze na wszystko potrzebny jest jakis myk, albo grzebniecie w configach do configow... nie chodzi tu juz tylko o Gentoo tylko o linuksa jako takiego.. od pyty zeczy nie dokonczonych, nie dorobionych itp.. nie mowie ze sam bym zrobil lepiej, bo programista nie jestem..ale ja sie za to nie biore.. :p
Last edited by tomborek on Sun Dec 04, 2005 4:29 pm, edited 1 time in total.
nothin' to declare...
BeteNoire
Veteran
Veteran

Post by BeteNoire » Sun Dec 04, 2005 1:10 am

tomborek wrote:ponowna instalacje/kompilacje/ KDE trwajaca cala noc mnie zaczyna przerazac..
PORTAGE_BINHOST.
Suse nie przekompiluje Ci systemu po jednym poleceniu a Gentoo też ma paczki.
Last edited by BeteNoire on Sun Dec 04, 2005 1:11 am, edited 1 time in total.
bartass
n00b
n00b

Post by bartass » Sun Dec 04, 2005 1:11 am

opcja 1. linux + 2 windows.

wiecej czasu na linxie spedzam, na windzie tylko gram wieczorami.
Criss-PL
Apprentice
Apprentice

Post by Criss-PL » Mon Dec 05, 2005 10:47 am

Gentoo od roku... Winda nie potrzebna... Co tu duzo mowic... poprostu mam legala i dobrze mi z tym... Co do gierek to fakt - brakuje ich pod linux'em -, ale czas giercowania dla mnie juz minol... Zreszta i tak juz nic ciekawego nie wypuszcaja... :[
Pepuch
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by Pepuch » Mon Dec 05, 2005 11:52 am

Wybralem opcje Windows+Linux. Co prawda na windowsie za duzo juz nie siedze, nie gram bo mnie to nudzi (chociaz od czasu do czasu, jak jakas lepsza gierka wyjdzie, mozna pograc). Z Gentoo jestem zwiazany dopiero od jakichs dwoch miesiecy. Poprzednio 'staralem sie wytrzymac' z Mandrake (dawne czasu, bodajze wersja 6.0), Auroxem (nie moglem skonfigurowac polaczenia z netem na rt2500), potem z SuSE (troche mnie wkurzal bo juz wszystko mial, internet dzialal zaraz po instalacji; zadnych wyzwan). Gdzies w necie znalazlem informacje o gentoo wiec zaczalem instalowac. Straszne to bylo, meczylem sie chyba z tydzien (nie mialem polaczenia z internetem). Druga instalacja zajela mi juz tylko powiedzmy jeden dzien. Gentoo dlatego, ze mozna kontrolowac wszystko, a co do emerge to szybkie jest i nie trzeba sie wiele wysilac (mozna powiedziec ze az za proste). No i ta wiedza o linuxie na studia potrzebna.[/glep][/list]
BeteNoire
Veteran
Veteran

Post by BeteNoire » Mon Dec 05, 2005 12:02 pm

A wg mnie są takie gry, których w Linuksie nie da się niczym innym zastąpić. Bo nie chodzi o granie dla samego grania ale dla konkretnej gry. Jest kilka perełek.
ketjow
Guru
Guru

Post by ketjow » Mon Dec 05, 2005 12:58 pm

Uzywam linuxa, windows sobie gdzies tam wegetuje na jakiejs zapomnianej partycji...
Ostatnio ta winde odpalilem bo musialem cos zrobic na uczelnie a on mi od razu ze chce mi przestawic czas o godzine, ze na pulpicie jest syf i ze posprzata, ze jakiestam programy mam nieuzywane, ze kosz pelny.... dżeeeeezes... zrobilem to co musialem i spowrotem na gentoo!
nie wyobrazam sobie siedzena na windowsie..
qermit
Veteran
Veteran

Post by qermit » Mon Dec 05, 2005 9:06 pm

ketjow wrote:nie wyobrazam sobie siedzena na windowsie..
A ja tak. W robocie są świeże kompy, które domyślnie mają preinstalowany windows. Na szczęście jest jeden komp (ktoś myślał, że to złom, ale jest fajny można w nim postawić kufel piwa do podgrzania), na którym od tygodnia jest gentoo linux i samba z profilami mobilnymi. Teraz na jakim kompie nie usiadł bym mam skonfigurowaną maszynkę pod siebie, ale i tak wolę linuxa. więc przynajmniej jeden komp bedzie musiał dzielić przestrzeń dyskową z gentoo. Następnie wyhoduję sobie farmę pingwinów, które będą mi na coś renderować po godzinach (by im się nie nudziło).
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
BeteNoire
Veteran
Veteran

Post by BeteNoire » Mon Dec 05, 2005 9:16 pm

ketjow wrote:Uzywam linuxa, windows sobie gdzies tam wegetuje na jakiejs zapomnianej partycji...
Ostatnio ta winde odpalilem bo musialem cos zrobic na uczelnie a on mi od razu ze chce mi przestawic czas o godzine, ze na pulpicie jest syf i ze posprzata, ze jakiestam programy mam nieuzywane, ze kosz pelny.... dżeeeeezes... zrobilem to co musialem i spowrotem na gentoo!
nie wyobrazam sobie siedzena na windowsie..
Czy to wszystko jest argument za linuksem czy dowód nieumiejętności skonfigurowania windows? Bo już nie wiem...
ketjow
Guru
Guru

Post by ketjow » Mon Dec 05, 2005 10:10 pm

BeteNoire wrote:Czy to wszystko jest argument za linuksem czy dowód nieumiejętności skonfigurowania windows? Bo już nie wiem...
Ludzie, czepiacie sie - po prostu nie odwiedzalem biednej windy z 2 miesiace :P
"Dowod nieumiejetnosci skonfigurowania windows" :> a co tu jest do konfigurowania? Troche poklikasz i masz. Z tym ze za duzo sobie nie pokonfigurujesz. Wlasnie dlatego siedze pod linuxem - jest tak dynamiczny w konfiguracji ze moge sobie wszystko ustawic pod siebie i nie mam (prawie) zadnych ograniczen ze strony systemu. A jak mi cos calkiem nie pasuje to sobie po prostu pozmieniam w kodzie i mam.
To jest argument za linuxem!

qermit: w robocie to cos innego. U nas tez sa windowsy i mi to nie przeszkadza, z tym ze w pracy potrzeba tylko jakiegos np. eclipsa, thunderbirda i firefoxa. W domu bawie sie kompem, korzystam z wiekszej liczby programow i do tego wole jednak linuxa ;)
Post Reply
  • Print view

88 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Next

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.