Moderator: SlashBeast
No... jednak u mnie okazało się, że problemem też są sterowniki 7167. Nowy xorg tylko bardziej to "obnażył". Downgrade do 6629 pomógł. Podobno pomaga też mącenie z ustawieniami AGP, ale to tylko jedno z rozwiązań.pomogl mi downgrade do 6629
Nie zdziw się, jak pewnego dnia się pojawijedyne co mi sie zdarzylo to sie komp sam zresetowal ale dlatego ze byl pod wplywem 18godzinnej kompilacji i nagle wydarzyl sie skok napiecia. a tak to zadnych problemow
Po freezie u mnie zużycie procesora przez X'y szło do 100% (permanentnie)....zauważyłem, że przerwanie timera (irq0) przestaje działać, pomimo że przerwanie LOC na procesorze hula.
Mozna wiedziec jak to sprawidziles? Bo IMHO jak stanie IRQ0 to w ogole nici z przelaczania procesow i dalszej dzialalnosci sytemu... W kazdym razie do niedawana tak bylo. Teraz, w dobie APIC, ACPI i HPET to moze wygladac nieco inaczej.mirekm wrote:ale zauważyłem, że przerwanie timera (irq0) przestaje działać, pomimo że przerwanie LOC na procesorze hula.
W momenice kiedy irq0 stanie to w zasadzie jest już koniec pod x-ami.
Hmm, na ile znam budowe kernela (a raczej nie jest mi aż tak obca) to brak przerwania IRQ0 skutkowal by brakiem mozliwosci wywlaszcznia procesow. Najprawdopodobniej cos w kernelu sie sypnelo z jego obsluga, ale samo przerwanie (dostarczne przez niezalezny sprzetowy uklad) nadal funkcjonowalo skoro mogles normalnie uzywac konsoli. Druga hipoteza (tez mozliwa), ze uzywasz ukladu HPET/APIC zamiast starego 8254 jako glownego przerwania timera (z tymi timerami to jest troche zakrecona sprawa, bo moze byc kilka zrodel czasowych w systemie, ale tylko jedno jest uzywane przez program szeregujacy jako sygnal odniesienia) co od pewnego czasu mozna wykorzystac w Linuksie i rzeczywiscie 8254 stoi, ale HPET/APIC dalej napedza system.mirekm wrote:Sprawdziłem to podglądając /proc/interrupts
Ale doszedłem do tego przypadkiem, bo takie rzeczy jak kompilacja puszczam z konsoli
a w kosoli takie sprawy jak klawiatura chodzą nawet w przypadku zawieszenia timera 0.
Nie wiem dlaczego tak jest.
W każdym bądź razie nie zauważyłem, żeby był problem z innymi przerwaniami (tzn dyski, sieciówka, klwaiatura i myszka chodzą).
Natomiast wszystkie zadania wykorzystujące timery i opóźnienia śpią i czekają na swój czas, który nigdy nie nadchodzi.
Musze sie przyznać że mi to właśnie występuje, i nawet nie wiedziałem ze może być to winą przegladraki. Jednak ja bez przegladarki żyć nie moge, było by tro jak odciecie polowy reki. Jedno jest pewne problemem jest Gecko, bo raczej nie sama mozilla skoro wystepuje to w kilku mozillach.
To nie jest wina przeglądarki! Po prostu przeglądarka w jakiś sposób "wywołuje" ten błąd. Podobnie np. Gaim i operacja przełączania wirtualnych pulpitów.
Żadna aplikacja w Linuksie nie ma prawa zawieśić jądra/systemu. Jeżeli coś takiego się dzieje, to znaczy, że problem leży po stronie kernela/sterowników lub hardware'u. Hardware możemy od razu wykluczyć, skoro problem występuje u tylu ludzi na tak różnym sprzęcie.
Pozostaje kernel lub sterowniki. W wątku, który na górze podałem pojawiają się coraz to nowe informacje i rozwiązania (typu: wyłączanie mmx, przełączanie NVAGP na 2, etc.) Dla mnie najbardziej przekonująco brzmi hipoteza:
Gdyby sterowniki NVIDI/ATI miały otwarty kod, to pewnie już dawno mielibyśmy ten problem rozwiązany.From discussion with the XOrg developers, the problem diagnosis is that it's a driver problem that causes such lockups. XOrg makes a function call to the driver (usually to paint something) and the driver errors and does not return, causing XOrg to loop continuously and consume CPU.
To nie jest wina przeglądarki! Po prostu przeglądarka w jakiś sposób "wywołuje" ten błąd. Podobnie np. Gaim i operacja przełączania wirtualnych pulpitów.Musze sie przyznać że mi to właśnie występuje, i nawet nie wiedziałem ze może być to winą przegladraki. Jednak ja bez przegladarki żyć nie moge, było by tro jak odciecie polowy reki. Jedno jest pewne problemem jest Gecko, bo raczej nie sama mozilla skoro wystepuje to w kilku mozillach.
Gdyby sterowniki NVIDI/ATI miały otwarty kod, to pewnie już dawno mielibyśmy ten problem rozwiązany.From discussion with the XOrg developers, the problem diagnosis is that it's a driver problem that causes such lockups. XOrg makes a function call to the driver (usually to paint something) and the driver errors and does not return, causing XOrg to loop continuously and consume CPU.
Nie tylko przy aplikacjach GTK, chociaż zdaje się, że częściej. GTK korzysta agresywniej z RenderAccel. Ja z kolei zauważyłem, że po zwisie kursor myszy działa tylko w przypadku HW_CURSOR = true (sprzętowy kursor). Przy SW_CURSOR = true zwis jest "kompletny".Mi sie pojawialy ostatnio bardzo czesto szczegolnie jak probowalem odpalic cos z kde 3.4
Ciekawy pomysł. Ale lepiej - włączyć w kernelu opcję Kernel Hacking -> Kernel Debugging ->Magic SysReq Key. Potem, przy użyciu klawisza SysReq + kombinacja mamy dostęp do różnych ciekawych funkcji (to "pomija" driver klawiatury, X'y, etc. i powinno działać w każdej sytuacji, w której działa jeszcze kernel). Dostępne kombinacje:i wiem że zalogowanie sie z innego komputera i ubicie X-ów pomogło, jeśli ktoś niema możliwości zdalnego logowania to może możnaby jakoś podłączyć skrypt ubijający X-y do guzika power na obudowie (w acpi chyba tak można)
Code: Select all
(magic sysreq keys)
shift-scroll lock memory information
ctrl-scroll lock process listing
alt-sysreq-
0-9 set console log level
b emergency reboot
e kill all except init
i kill all, incl. init
k kill all programs on current console
l kill all, hardlock
m same as shift-scroll lock (memory info)
o apm poweroff
p show registers
r set keyboard to XLATE
s sync disks
t same as ctrl-scroll lock (process list)
u unmount all filesystems and change to readonly
Code: Select all
USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update world