Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

[X] Deadlock

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
63 posts
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next
Author
Apprentice
Apprentice
Contact mdk
Website

[X] Deadlock

Post by mdk » Sat Mar 19, 2005 1:38 pm

Nie wiem czy śledzicie inne fora, ale być może zauważyliście posty o b. podejrzanym problemie związanym z X'ami. System "zamraża się" (najczęściej - podczas korzystania z mozillowatych aplikacji, choć nie tylko), widać kursor myszy (można nim ruszać) ale klawiatura jest niefunkcjonalna i nic nie da się zrobić/kliknąć. System (zazwyczaj) jednak "działa", i można się do niego zalogować np. przez SSH.

Problem jest b. podejrzany bo:
1. Występuje zarówno na Xorg jak i Xfree
2. Nie jest zależny od sterowników karty graficznej (ATI, NVIDIA)
3. Nie jest zależny od jądra (2.4, 2.6)
4. W innych dystrybucjach nie występuje, lub występuje b. rzadko.
5. U jednych występuje 5 razy dziennie, u innych raz na miesiąc.

Główne posty o problemie:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-198023.html
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=215629
(i mnóstwo innych. Keywords: xorg freeze lockup)

Nie udało się znaleźć żadnej jednoznacznej przyczyny/rozwiązania tego problemu. Różnym ludziom pomagały (lub zmniejszały częstotliwość występowania) róźne rzeczy, np:
1. Zmiana metalog na syslog
2. Zmiana syslog na metalog
3. Zmiana reiserfs na ext3
4. Wyłączenie ACPI
6. Zmiana sterownika NVIDI, downgrade, upgrade, wyłączenie Sideband addressing.
7. Sztywne IRQ dla karty graficznej w biosie
8. Przejście z Gnome na KDE
9. Przejście z KDE na XFCE

Spotkaliście się z tym? U mnie pojawiło się magicznie parę dni temu przy okazji upgrade'u do xorg-x11 6.8.2-r1. W ciągu dwóch godzin "trafiły" mi się trzy "zmrożenia". Od razu zrobiłem downgrade z powrotem do xorg-x11 6.8.0... i od tego czasu (trzy dni?) trafiło mi się jedno "zmrożenie" (wcześniej nigdy się z tym nie spotkałem!)

???
Michael Dominic K.
www.mdk.org.pl
bacouch
Apprentice
Apprentice

Post by bacouch » Sat Mar 19, 2005 1:50 pm

Mi sie pojawialy ostatnio bardzo czesto szczegolnie jak probowalem odpalic cos z kde 3.4, ale kiedy zdowngradeowalem sterowniki nvidii do 6629-r4 z 7167 wszystko wrocilo do normy i poki co dziala bezproblemowo(jakies 3 dni).
m@niac!
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by m@niac! » Sat Mar 19, 2005 4:15 pm

ja staram sie miec system jak najbardziej aktualny, zawsze najnowsze drivery, xorg6.8.2, kde3.4, nigdy nie mialem zadnych freezow.
jedyne co mi sie zdarzylo to sie komp sam zresetowal ale dlatego ze byl pod wplywem 18godzinnej kompilacji i nagle wydarzyl sie skok napiecia. a tak to zadnych problemow.
linux is like a wigwam - no windows, no gates, with an apache inside
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by fallow » Sat Mar 19, 2005 5:10 pm

[wersja_szybka]
musze teraz wyjsc i nie studiuje wszystkich materialow ktore swietnie tutaj opisales ( zrobie to pozniej ) - tak czy siak wlasnie taki problem mam ze sterownikami nvidi 7167 . pomogl mi downgrade do 6629. u mnie "dzialo " sie to przy wlaczonym composite i probie przeciagniecia okna mozilli . dokladnie - wtedy kiedy w driverze nvidii wlaczony byl renderaccel , jesli byl wylaczony wszystko bylo ok. zglosilem ten blad na bugsy xfce gdzie powiedzieli ze to blad nvidii i zebym sprobowal zmniejszyc agprate i wylaczyc sba - nie pomoglo , od nvidii nie dostalem zadnych odpowiedzi , a spotkalem sie z opiniami ze starsze modele geforcow wywaluja takie objawy ( albo raczej odwrotnie ) z nowymi driverami .
moja karta to geforce 2 GTS.
[/wersja_szybka]
cheers.
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
mirekm
Apprentice
Apprentice

Post by mirekm » Sat Mar 19, 2005 5:51 pm

Mam ten sam problem.

U mnie pomogło nie ładowanie drivera ac z ACPI.
Obserwowałem dość długo ten problem i szczerze nie wiem co jest przyczyną,
ale zauważyłem, że przerwanie timera (irq0) przestaje działać, pomimo że przerwanie LOC na procesorze hula.
W momenice kiedy irq0 stanie to w zasadzie jest już koniec pod x-ami.
mdk
Apprentice
Apprentice
Contact mdk
Website

Post by mdk » Mon Mar 21, 2005 7:30 pm

pomogl mi downgrade do 6629
No... jednak u mnie okazało się, że problemem też są sterowniki 7167. Nowy xorg tylko bardziej to "obnażył". Downgrade do 6629 pomógł. Podobno pomaga też mącenie z ustawieniami AGP, ale to tylko jedno z rozwiązań.

Problem tkwi gdzieś głębiej... w jednym z tych postów o identycznym efekcie/problemie pisze człowiek z iBookiem + ATI!
jedyne co mi sie zdarzylo to sie komp sam zresetowal ale dlatego ze byl pod wplywem 18godzinnej kompilacji i nagle wydarzyl sie skok napiecia. a tak to zadnych problemow
Nie zdziw się, jak pewnego dnia się pojawi :evil: To wyskakuje jak diabełek z pudełka, ja też nie miałem problemów przez osatnie pół roku z nvidią.
...zauważyłem, że przerwanie timera (irq0) przestaje działać, pomimo że przerwanie LOC na procesorze hula.
Po freezie u mnie zużycie procesora przez X'y szło do 100% (permanentnie).
Michael Dominic K.
www.mdk.org.pl
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact arsen
Website

Post by arsen » Mon Mar 21, 2005 7:34 pm

Dodam że miałem podobne objawy na sterach 7167
Z tym że od razu po odpaleniu x-ów to mi się działo, po chwilowych męczarniach poszedł downgrade :)
Zwierzak
Veteran
Veteran
Contact Zwierzak
Website

Post by Zwierzak » Mon Mar 21, 2005 8:19 pm

Musze sie przyznać że mi to właśnie występuje, i nawet nie wiedziałem ze może być to winą przegladraki. Jednak ja bez przegladarki żyć nie moge, było by tro jak odciecie polowy reki. Jedno jest pewne problemem jest Gecko, bo raczej nie sama mozilla skoro wystepuje to w kilku mozillach.
keman
Guru
Guru

Post by keman » Mon Mar 21, 2005 8:32 pm

Ten sam problem, downgrade sterów nvidii pomogł. Teraz te najnowsze (7167-r1) mam zamaskowane.
Ludzie coś glendzili o spatchowaniu stera, ale nasze Gentoo samo patchuje podczas emergowania :)
Miałem jeszcze jeden ciekawy objaw na nowych sterach, i włączonym renderaccel, podczas uruchamiania nowego KDE3.4 system sie tak samo zamrażał na tym splash screenie.
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
wojtek
n00b
n00b

Post by wojtek » Mon Mar 21, 2005 8:49 pm

mirekm wrote:ale zauważyłem, że przerwanie timera (irq0) przestaje działać, pomimo że przerwanie LOC na procesorze hula.
W momenice kiedy irq0 stanie to w zasadzie jest już koniec pod x-ami.
Mozna wiedziec jak to sprawidziles? Bo IMHO jak stanie IRQ0 to w ogole nici z przelaczania procesow i dalszej dzialalnosci sytemu... W kazdym razie do niedawana tak bylo. Teraz, w dobie APIC, ACPI i HPET to moze wygladac nieco inaczej.
mirekm
Apprentice
Apprentice

Post by mirekm » Tue Mar 22, 2005 5:08 pm

Sprawdziłem to podglądając /proc/interrupts
Ale doszedłem do tego przypadkiem, bo takie rzeczy jak kompilacja puszczam z konsoli
a w kosoli takie sprawy jak klawiatura chodzą nawet w przypadku zawieszenia timera 0.
Nie wiem dlaczego tak jest.
W każdym bądź razie nie zauważyłem, żeby był problem z innymi przerwaniami (tzn dyski, sieciówka, klwaiatura i myszka chodzą).
Natomiast wszystkie zadania wykorzystujące timery i opóźnienia śpią i czekają na swój czas, który nigdy nie nadchodzi.
wojtek
n00b
n00b

Post by wojtek » Tue Mar 22, 2005 6:18 pm

mirekm wrote:Sprawdziłem to podglądając /proc/interrupts
Ale doszedłem do tego przypadkiem, bo takie rzeczy jak kompilacja puszczam z konsoli
a w kosoli takie sprawy jak klawiatura chodzą nawet w przypadku zawieszenia timera 0.
Nie wiem dlaczego tak jest.
W każdym bądź razie nie zauważyłem, żeby był problem z innymi przerwaniami (tzn dyski, sieciówka, klwaiatura i myszka chodzą).
Natomiast wszystkie zadania wykorzystujące timery i opóźnienia śpią i czekają na swój czas, który nigdy nie nadchodzi.
Hmm, na ile znam budowe kernela (a raczej nie jest mi aż tak obca) to brak przerwania IRQ0 skutkowal by brakiem mozliwosci wywlaszcznia procesow. Najprawdopodobniej cos w kernelu sie sypnelo z jego obsluga, ale samo przerwanie (dostarczne przez niezalezny sprzetowy uklad) nadal funkcjonowalo skoro mogles normalnie uzywac konsoli. Druga hipoteza (tez mozliwa), ze uzywasz ukladu HPET/APIC zamiast starego 8254 jako glownego przerwania timera (z tymi timerami to jest troche zakrecona sprawa, bo moze byc kilka zrodel czasowych w systemie, ale tylko jedno jest uzywane przez program szeregujacy jako sygnal odniesienia) co od pewnego czasu mozna wykorzystac w Linuksie i rzeczywiscie 8254 stoi, ale HPET/APIC dalej napedza system.
Szczegoly tutaj: http://www.cs.ucl.ac.uk/staff/a.greenha ... duling.pdf
mdk
Apprentice
Apprentice
Contact mdk
Website

Post by mdk » Mon Mar 28, 2005 2:45 pm

Musze sie przyznać że mi to właśnie występuje, i nawet nie wiedziałem ze może być to winą przegladraki. Jednak ja bez przegladarki żyć nie moge, było by tro jak odciecie polowy reki. Jedno jest pewne problemem jest Gecko, bo raczej nie sama mozilla skoro wystepuje to w kilku mozillach.

To nie jest wina przeglądarki! Po prostu przeglądarka w jakiś sposób "wywołuje" ten błąd. Podobnie np. Gaim i operacja przełączania wirtualnych pulpitów.

Żadna aplikacja w Linuksie nie ma prawa zawieśić jądra/systemu. Jeżeli coś takiego się dzieje, to znaczy, że problem leży po stronie kernela/sterowników lub hardware'u. Hardware możemy od razu wykluczyć, skoro problem występuje u tylu ludzi na tak różnym sprzęcie.

Pozostaje kernel lub sterowniki. W wątku, który na górze podałem pojawiają się coraz to nowe informacje i rozwiązania (typu: wyłączanie mmx, przełączanie NVAGP na 2, etc.) Dla mnie najbardziej przekonująco brzmi hipoteza:
From discussion with the XOrg developers, the problem diagnosis is that it's a driver problem that causes such lockups. XOrg makes a function call to the driver (usually to paint something) and the driver errors and does not return, causing XOrg to loop continuously and consume CPU.
Gdyby sterowniki NVIDI/ATI miały otwarty kod, to pewnie już dawno mielibyśmy ten problem rozwiązany.
Michael Dominic K.
www.mdk.org.pl
mdk
Apprentice
Apprentice
Contact mdk
Website

Post by mdk » Mon Mar 28, 2005 2:45 pm

To nie jest wina przeglądarki! Po prostu przeglądarka w jakiś sposób "wywołuje" ten błąd. Podobnie np. Gaim i operacja przełączania wirtualnych pulpitów.

Żadna aplikacja w Linuksie nie ma prawa zawieśić jądra/systemu. Jeżeli coś takiego się dzieje, to znaczy, że problem leży po stronie kernela/sterowników lub hardware'u. Hardware możemy od razu wykluczyć, skoro problem występuje u tylu ludzi na tak różnym sprzęcie.

Pozostaje kernel lub sterowniki. W wątku, który na górze podałem pojawiają się coraz to nowe informacje i rozwiązania (typu: wyłączanie mmx, przełączanie NVAGP na 2, etc.) Dla mnie najbardziej przekonująco brzmi hipoteza:
From discussion with the XOrg developers, the problem diagnosis is that it's a driver problem that causes such lockups. XOrg makes a function call to the driver (usually to paint something) and the driver errors and does not return, causing XOrg to loop continuously and consume CPU.
Gdyby sterowniki NVIDI/ATI miały otwarty kod, to pewnie już dawno mielibyśmy ten problem rozwiązany.
Michael Dominic K.
www.mdk.org.pl
Zwierzak
Veteran
Veteran
Contact Zwierzak
Website

Post by Zwierzak » Mon Mar 28, 2005 9:10 pm

Pewnie na 90% winą można obarczyć stery binarne od ATi/NVIDI, tak do tąd robiłem i pewnie miałem racje. Pewnie twórcy coś tam skonocili a innym developerą trudno jest to naprawić. Ale z tego co przeczytałem to wynika że błąd występuje w przypadku aplikacji GTK. Nie wiem czy to ma coś związek czy to tylko moje błędne spostrzerzenie
mdk
Apprentice
Apprentice
Contact mdk
Website

Post by mdk » Tue Mar 29, 2005 4:48 pm

Mi sie pojawialy ostatnio bardzo czesto szczegolnie jak probowalem odpalic cos z kde 3.4
Nie tylko przy aplikacjach GTK, chociaż zdaje się, że częściej. GTK korzysta agresywniej z RenderAccel. Ja z kolei zauważyłem, że po zwisie kursor myszy działa tylko w przypadku HW_CURSOR = true (sprzętowy kursor). Przy SW_CURSOR = true zwis jest "kompletny".
Michael Dominic K.
www.mdk.org.pl
kuku
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by kuku » Wed Mar 30, 2005 8:23 pm

ja miałem takie cos jak używałem sterownika nv !!!! występowało w knoppixie i potem w gentoo - dopiero po zainstalowaniu sterów od nvidii przestało (6629 chyba) teraz mam 7167 i też sie zdarzyło

może nakierujecie mnie na jakieś howto jak to diagnozować bo ze zdalnym logowaniem niema problemu

i wiem że zalogowanie sie z innego komputera i ubicie X-ów pomogło, jeśli ktoś niema możliwości zdalnego logowania to może możnaby jakoś podłączyć skrypt ubijający X-y do guzika power na obudowie (w acpi chyba tak można)
tdi
Apprentice
Apprentice

Post by tdi » Wed Mar 30, 2005 8:33 pm

nigdy nie mialem takiego cusia
uzywam grafiki intela, i testowalem na all xorgach i xfree jakie byly, kde, e17 xfce
mdk
Apprentice
Apprentice
Contact mdk
Website

Post by mdk » Wed Mar 30, 2005 9:45 pm

i wiem że zalogowanie sie z innego komputera i ubicie X-ów pomogło, jeśli ktoś niema możliwości zdalnego logowania to może możnaby jakoś podłączyć skrypt ubijający X-y do guzika power na obudowie (w acpi chyba tak można)
Ciekawy pomysł. Ale lepiej - włączyć w kernelu opcję Kernel Hacking -> Kernel Debugging ->Magic SysReq Key. Potem, przy użyciu klawisza SysReq + kombinacja mamy dostęp do różnych ciekawych funkcji (to "pomija" driver klawiatury, X'y, etc. i powinno działać w każdej sytuacji, w której działa jeszcze kernel). Dostępne kombinacje:

Code: Select all

(magic sysreq keys)
shift-scroll lock	memory information
ctrl-scroll lock	process listing
alt-sysreq-
0-9	set console log level
b	emergency reboot
e	kill all except init
i	kill all, incl. init
k	kill all programs on current console
l	kill all, hardlock
m	same as shift-scroll lock (memory info)
o	apm poweroff
p	show registers
r	set keyboard to XLATE
s	sync disks
t	same as ctrl-scroll lock (process list)
u	unmount all filesystems and change to readonly
Michael Dominic K.
www.mdk.org.pl
tdi
Apprentice
Apprentice

Post by tdi » Thu Mar 31, 2005 5:48 am

madre nie wiedzialem o tym, dzieki przyda sie na bank !
joi_
Apprentice
Apprentice
Contact joi_
Website

Post by joi_ » Thu Mar 31, 2005 3:04 pm

kiedy miałem kernel 2.6.9 i sterowniki 6629 + włączone Composite, Render i RenderAccel działy się niesamowite cyrki: od wywracającego się na starcie konquerora czy kadu, po wywracający się w losowych momentach gcc (!) i make (!!), pamięć sprawdzałem memtestem (nic), procesor na pewno się nie przegrzewał (sprawdzałem później w biosie i temperatura była w normie)
co ciekawe, to te wywrotki szczególnie nasilały się po lub w trakcie używania mplayera / tvtime

obecnie mam kernel 2.6.11, sterowniki 7167 i takich cudów nie ma (choć Composite i sp. jeszcze nie włączałem), ale ze 2 czy 3 razy miałem takiego freeze'a jak opisujecie (firefoksa mam odpalonego prawie przez cały czas)
xorg 6.8.2, Athlon64 3200, GeForce FX 5200
kuku
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by kuku » Fri Apr 01, 2005 11:12 am

a nie jest to może jakis problem z framebufferem ?
tak mnie zastanowiło jak skonczyłem konfigurować kernela - a na 99% mialem vesafb-tng
nowego kernela jeszce nie skompilowalem ale wyłaczyłem RenderAccel i jest spokojnie a wczoraj miałem ze 4 zwisy Xów
Zwierzak
Veteran
Veteran
Contact Zwierzak
Website

Post by Zwierzak » Fri Apr 01, 2005 5:42 pm

fb nie ma nic z tym wspólnego, wcześniej miałem starego fb (vega) i wieszało się mi wtedy, po zmianie na tng nadal jest to samo
grzewho
l33t
l33t

Post by grzewho » Sat Apr 02, 2005 9:40 am

u mnie na 100% problem powodowany jest przez firefoxa, chociaż po skasowaniu .mozilla jakby wszystko nagle zaczęło działać

Code: Select all

USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update world
mdk
Apprentice
Apprentice
Contact mdk
Website

Post by mdk » Sun Apr 10, 2005 6:24 pm

Chwilowo korzystam z ArchLinux, gdzie w tej samej konfiguracji sprzętowej + tych samych ustawieniach jądra problem nie występuje (jedyna róźnica - gentoo-dev-sources vs. vanilla-sources na archu).

Przy ostatnim zwisie jaki miałem na Gentoo zauważyłem, że w Xorg.log pojawiają się jakieś podejrzane wpisy w momencie zwisu. Nie potrafię przywołać w tej chwili, ale można by napisać skrypt, który monitoruje Xorg.log np. raz na minutę, i jak pojawi się odpowiedni komunikat to zabija X'y.
Michael Dominic K.
www.mdk.org.pl
Post Reply
  • Print view

63 posts
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.