Poniżej przedstawiam sposób konfiguracji i podstawy obsługi tego fantastycznego programu.
Zacznijmy od rzeczy z pozoru banalnej, a jednak bardzo istotnej - instalacji.
Code: Select all
emerge -pv mplayerPo tej komendzie możemy zobaczyć, jak wiele wsparcia można ustawić w tym szlachetnym programie.
Spore znaczenie ma wsparcie sdl, dzięki któremu napisy domyślnie będą wyświetlane pod filmem (na czarnym pasku panoramy).
Jeśli nie mamy tego, to sugeruję wydanie komendy
USE="sdl" emerge mplayerCode: Select all
emerge corefontsKiedy mamy już wszystko zainstalowane, to pozostaje nam konfiguracja.
Za pomocą dowolnego edytora otwieramy plik /etc/mplayer.conf.
Podstawową rzeczą, jest włączenie polskiego kodowania i nowych czcionek.
Aby dodać sugerowaną przeze mnie czcionkę comic.ttf, należy dodać wpis:
font = "/usr/share/fonts/corefonts/comic.ttf"By uzyskać polskie znaki w tekstowym tłumaczniu, trzeba ustawić windowsowe kodowanie. Dodajemy więc następujący wpis:
subcp = "cp1250"Code: Select all
subfont-text-scale = "3"Jeśli zależy nam na możliwości wyświetlania napisów pod filmem, to należy zmienić sterownik video na sdl.
Znajdujemy i odpowiednio przerabiamy:
vo=sdlCode: Select all
ao=sdlCode: Select all
fs=yesJuż jest pięknie, bo całą podstawową konfigurację mamy za sobą. Teraz pozostaje odpalenie filmu.
Ja preferuję mplayera bez nakładki graficznej. Oczywiście pisanie długaśnej komendy z podaniem ścieżki do pliku z filmem i napisami do niego jest nieporozumieniem i absolutnie nie musicie tego robić. Wystarczy kliknąć na plik filmowy w dowolnym menadżerze plików. Osobiście polecam domyślnego mc, ale równie dobrze może być konqueror, czy xffm.
Teraz podstawy obsługi tego cuda. Oczywiście wszystko można znaleść w dokumentacji, ale uczymy sie, że nie należy tych głupot czytać (oczywiście żartuję). Podaję same podstawy.
strzałki - przewijanie
f - Pełny ekran
o - Czas
r,t - Przesuwanie napisów
y,g - Dopasowanie napisów do filmu. Jeden klik natychmiast włącza następny/poprzedni text. Najwygodniejszy sposób z jakim się spotkałem.
"plus" i "minus" - Dopasowuje dźwięk do filmu.
-----------------------------------------------
I to by było na tyle :) Nie odkrywam Ameryki. Wszystko można wyczytać z dokumentacji, bądź znaleść w Internecie (nawet na tym forum). Mam jednak nadzieję, że taki mini opis pozwoli komuś zaoszczędzić trochę cennego czasu.
Opis jest otwarty na wszelkie dodatki i każdy może dorzucić coś od siebie. Najważniejsze to dobro usera, który mógłby z tego skorzystać.
BTW: Jak wcześniej wspomniałem czcionki "corefonts" fantastycznie sprawdzają się w przeglądarkach. Gorąco polecam ustawienie verdany bądź tahomy jako domyślnej. I wszystko staje się piękne :)
Pozdrawiam
C1REX