Moderator: SlashBeast
Poczytaj http://qtparted.sourceforge.net/features.en.htmlskiera wrote:Czy jest jakies narzedzie do zmiany wielkosci partycji z systemem plikow ReiserFS ...
czekamy na relację czy Ci się udaskiera wrote: ... bez utraty danych?
Code: Select all
configure: error: Qt (>= Qt 3.1.0 and < Qt 3.2.0) (library qt-mt) not found. Please check your installation!
For more details about this problem, look at the end of config.log.
Make sure that you have compiled Qt with thread support!
Qt jest domyślnie kompilowane z '-thread', bardziej bym się stawiał na to, ze nie spełniasz warunku:skiera wrote:hmmm... wygl?da to na ca?kiem fajny programik, jednak przy "emergowaniu" wywala mi b??dJak włączyć "thread support"?Code: Select all
configure: error: Qt (>= Qt 3.1.0 and < Qt 3.2.0) (library qt-mt) not found. Please check your installation! For more details about this problem, look at the end of config.log. Make sure that you have compiled Qt with thread support!
Code: Select all
Qt (>= Qt 3.1.0 and < Qt 3.2.0)qtparted (a raczej parted, bo qt, to tylko gui) ni do konca do tego sluzy. zmieni on rozmiar fizycznej partycji na dysku, ale o ile wiem nie zmieni rozmiaru systemu plikow. do tego sa potzrebne osobmne programiki (resize_reiserfs, resizefs.reiserfs). jezeli czujesz potrzebe czestych zmian rozmiarow partycji warto zainsteresowac sie LVM'em (wiecej informacji na googlach, a nawet widzialem gdzies w dokumentacji gentoo)Nunatak wrote:Poczytaj http://qtparted.sourceforge.net/features.en.htmlskiera wrote:Czy jest jakies narzedzie do zmiany wielkosci partycji z systemem plikow ReiserFS ...
hehe - twardzielem trzeba byc, zeby dac reisera na cos poza /usr/portage, /tmp czy czyms innym o porownywalnej wartosci;]raku wrote:polecam jednak backupy przy LVMie
ja kiedyś byłem twardzielem... przy dołączaniu drugiego dysku do LVMa poszło mi koło 40GB danych (w tym wszystkie projekty ze studiów

heh, czemu, ja mam 2 partycje z gentoo na reiserze3 (w przyszlosci na r4 sie przymierzam, ale chyba dopiero jak officjal będzie)i jak narazie jest OK, i wiem, ze wiele osób tez tak maaye wrote:hehe - twardzielem trzeba byc, zeby dac reisera na cos poza /usr/portage, /tmp czy czyms innym o porownywalnej wartosci;]raku wrote:polecam jednak backupy przy LVMie
ja kiedyś byłem twardzielem... przy dołączaniu drugiego dysku do LVMa poszło mi koło 40GB danych (w tym wszystkie projekty ze studiów
reiser jest znany z niestabilnosci. strasznie nie lubi zanikow pradu. padl juz u mnie i padl u kilku znajomych. m. in. na gentoo.plPoe wrote: heh, czemu, ja mam 2 partycje z gentoo na reiserze3 (w przyszlosci na r4 sie przymierzam, ale chyba dopiero jak officjal będzie)i jak narazie jest OK, i wiem, ze wiele osób tez tak ma
czy pare plikow to dla ciebie malo? a co jak stracisz jakies kluczowe konfigi albo np /lib/libc.so.6? ext3 nie gubi zadnego (odkad go uzywam nie zauwazylem przynajmniej)fallow wrote:u mnie reiser3 sprawuje sie swietnie (reiser4a sie jeszcze boje hehe , mimo ze w stabilnosci snpashotow widac progress) i byl mniej wrazliwy dzieki systemowi tranzakcji na hard resety niz xfs.dzieki tranzakcjom tracilem kilka plikow a przy hard resetach na xfs cale katalogi.
hehe - no dokaldnie;] tym bardziej, ze reiser3 jest naprawde bardzo szybki (nie zawsze, ale przewaznie) i warto go stosowac (tyle, ze IMHO tylko z danymi, ktore latwo odzyskac).fallow wrote:ale jak swiat stary tyle ilu uzytkowniko tyle opinii , ja nie chce nikomu udowadniac wyzszosci "swiat wielkanocnych nad bozego narodzenia " hehe , tak mi sie powiedzialo
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php? ... =convertfsPepek wrote:.. czy jest jakiś sposób na bezstratną (chodzi o dane) zmianę z ext3 na reiser-a ?

na takiej partycji szybszy bedzie xfs, ktory lepiej radzi sobie z duzymi plikami. ja osobiscie nigdy go nie uzywalem, wiec nie iem jak jest ze stabilnoscia.Pepek wrote:Tak się wtrącę do wątku. Chciałbym spytać, czy jest sens dawać reiser3 na partycję, gdzie przeważają duże pliki (takie powyżej 500 MB)

Zależy jakie divxy.aye wrote: PS: divxy sa nielegalne;]