Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

zmiana wielkosci partycji reiserfs

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
21 posts • Page 1 of 1
Author
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

zmiana wielkosci partycji reiserfs

Post by skiera » Mon May 31, 2004 2:07 pm

Czy jest jakies narzedzie do zmiany wielkosci partycji z systemem plikow ReiserFS bez utraty danych?
Nunatak
n00b
n00b

Re: zmiana wielkosci partycji reiserfs

Post by Nunatak » Mon May 31, 2004 5:45 pm

skiera wrote:Czy jest jakies narzedzie do zmiany wielkosci partycji z systemem plikow ReiserFS ...
Poczytaj http://qtparted.sourceforge.net/features.en.html
skiera wrote: ... bez utraty danych?
czekamy na relację czy Ci się uda ;).
A tak na poważnie, to przeważnie jest to bezpieczne, ale bez backupu ja bym tego nie robił.

Powodzenia
<peace>
skiera
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by skiera » Tue Jun 01, 2004 3:10 pm

hmmm... wygl?da to na ca?kiem fajny programik, jednak przy "emergowaniu" wywala mi b??d

Code: Select all

configure: error: Qt (>= Qt 3.1.0 and < Qt 3.2.0) (library qt-mt) not found. Please check your installation!
For more details about this problem, look at the end of config.log.
Make sure that you have compiled Qt with thread support!
Jak w??czy? "thread support"?
Nunatak
n00b
n00b

Post by Nunatak » Tue Jun 01, 2004 5:24 pm

skiera wrote:hmmm... wygl?da to na ca?kiem fajny programik, jednak przy "emergowaniu" wywala mi b??d

configure: error: Qt (>= Qt 3.1.0 and < Qt 3.2.0) (library qt-mt) not found. Please check your installation!
For more details about this problem, look at the end of config.log.
Make sure that you have compiled Qt with thread support!
Jak włączyć "thread support"?
Qt jest domyślnie kompilowane z '-thread', bardziej bym się stawiał na to, ze nie spełniasz warunku:

Qt (>= Qt 3.1.0 and < Qt 3.2.0)
<peace>
mkay
Retired Dev
Retired Dev

Re: zmiana wielkosci partycji reiserfs

Post by mkay » Tue Jun 01, 2004 6:46 pm

Nunatak wrote:
skiera wrote:Czy jest jakies narzedzie do zmiany wielkosci partycji z systemem plikow ReiserFS ...
Poczytaj http://qtparted.sourceforge.net/features.en.html
qtparted (a raczej parted, bo qt, to tylko gui) ni do konca do tego sluzy. zmieni on rozmiar fizycznej partycji na dysku, ale o ile wiem nie zmieni rozmiaru systemu plikow. do tego sa potzrebne osobmne programiki (resize_reiserfs, resizefs.reiserfs). jezeli czujesz potrzebe czestych zmian rozmiarow partycji warto zainsteresowac sie LVM'em (wiecej informacji na googlach, a nawet widzialem gdzies w dokumentacji gentoo)
"Life's a bitch and so am I, the world owes me, so fuck you." - Green Day
Linux registered user #316599
#gentoo.pl team
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by Raku » Tue Jun 01, 2004 9:04 pm

polecam jednak backupy przy LVMie
ja kiedyś byłem twardzielem... przy dołączaniu drugiego dysku do LVMa poszło mi koło 40GB danych (w tym wszystkie projekty ze studiów
raku

Powered by Archlinux ;-)
mkay
Retired Dev
Retired Dev

Post by mkay » Tue Jun 01, 2004 9:33 pm

raku wrote:polecam jednak backupy przy LVMie
ja kiedyś byłem twardzielem... przy dołączaniu drugiego dysku do LVMa poszło mi koło 40GB danych (w tym wszystkie projekty ze studiów
hehe - twardzielem trzeba byc, zeby dac reisera na cos poza /usr/portage, /tmp czy czyms innym o porownywalnej wartosci;]
#gentoo.pl team
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact Poe
Website

Post by Poe » Wed Jun 02, 2004 3:09 pm

aye wrote:
raku wrote:polecam jednak backupy przy LVMie
hehe - twardzielem trzeba byc, zeby dac reisera na cos poza /usr/portage, /tmp czy czyms innym o porownywalnej wartosci;]
heh, czemu, ja mam 2 partycje z gentoo na reiserze3 (w przyszlosci na r4 sie przymierzam, ale chyba dopiero jak officjal będzie)i jak narazie jest OK, i wiem, ze wiele osób tez tak ma
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by Raku » Wed Jun 02, 2004 3:23 pm

aye wrote:hehe - twardzielem trzeba byc, zeby dac reisera na cos poza /usr/portage, /tmp czy czyms innym o porownywalnej wartosci;]
no to jestem totalnym twardzielem - mam / na reiser4 i /home na reiser3 (i to wszystkie moje partycje)
raku

Powered by Archlinux ;-)
mkay
Retired Dev
Retired Dev

Post by mkay » Wed Jun 02, 2004 6:26 pm

Poe wrote: heh, czemu, ja mam 2 partycje z gentoo na reiserze3 (w przyszlosci na r4 sie przymierzam, ale chyba dopiero jak officjal będzie)i jak narazie jest OK, i wiem, ze wiele osób tez tak ma
reiser jest znany z niestabilnosci. strasznie nie lubi zanikow pradu. padl juz u mnie i padl u kilku znajomych. m. in. na gentoo.pl
#gentoo.pl team
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by fallow » Wed Jun 02, 2004 6:33 pm

u mnie reiser3 sprawuje sie swietnie (reiser4a sie jeszcze boje hehe , mimo ze w stabilnosci snpashotow widac progress) i byl mniej wrazliwy dzieki systemowi tranzakcji na hard resety niz xfs.dzieki tranzakcjom tracilem kilka plikow a przy hard resetach na xfs cale katalogi.
kiedys gdy zainstalowalem sobie suse9.0 na r3 padl mi bez powodu "/" , pewnie jakis i byl , ale nie wiem jaki :) w kazdym razie to byl jedyny incydent :)

w domu uzywam sobie reiserow i nieczego sie nie boje bo i tak mam backup :) w zastosowaniach niedomowych ....pewnie bym sie nad tym znnnacznie dluzej zastanowil :)

ale jak swiat stary tyle ilu uzytkowniko tyle opinii , ja nie chce nikomu udowadniac wyzszosci "swiat wielkanocnych nad bozego narodzenia " hehe , tak mi sie powiedzialo :)
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
mkay
Retired Dev
Retired Dev

Post by mkay » Wed Jun 02, 2004 6:51 pm

fallow wrote:u mnie reiser3 sprawuje sie swietnie (reiser4a sie jeszcze boje hehe , mimo ze w stabilnosci snpashotow widac progress) i byl mniej wrazliwy dzieki systemowi tranzakcji na hard resety niz xfs.dzieki tranzakcjom tracilem kilka plikow a przy hard resetach na xfs cale katalogi.
czy pare plikow to dla ciebie malo? a co jak stracisz jakies kluczowe konfigi albo np /lib/libc.so.6? ext3 nie gubi zadnego (odkad go uzywam nie zauwazylem przynajmniej)
BTW: u mnie pad resiera wygladal tak, ze cala zawartosc partycji przeniosl sobie do lost+found (no nie calosc - troche brakowalo, ale na partycji nie zostalo nic poza tym katalogiem). skopiowalem to spowrotem, reszte dociagnalem rsynciem (na tej partycji trzymam tylko /usr/portage i /var/spool/slrnpull) i ogolnie wyszedlem bezstratnie, ale wole nie wyobrazac sobie sytuacji, gdyby podobna sytuacja zdarzyla mi sie na /
fallow wrote:ale jak swiat stary tyle ilu uzytkowniko tyle opinii , ja nie chce nikomu udowadniac wyzszosci "swiat wielkanocnych nad bozego narodzenia " hehe , tak mi sie powiedzialo :)
hehe - no dokaldnie;] tym bardziej, ze reiser3 jest naprawde bardzo szybki (nie zawsze, ale przewaznie) i warto go stosowac (tyle, ze IMHO tylko z danymi, ktore latwo odzyskac).
PS: co do reiser'a, to niedlugo pokaze jedna rzecz, ale musze cos jeszcze zrobic najpierw
#gentoo.pl team
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by fallow » Wed Jun 02, 2004 7:00 pm

tak pare plikow to dla mnie mniej niz katalog w ktorym np. jest 100plikow :) napisalem to w porownaniu do hard resetu na xfs .
nie napisalem ze to malo , tylko ze mniej ;)

gdyby byl pewnie sprobowalbym i z reiserem12 , w domu majac backup moge sobie na to pozwolic :)

jak juz napisalem nie w domu , nie na desktop , kategorie wyboru jak dla beda inne :)

pozdro:)
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
Pepek
Guru
Guru

Post by Pepek » Wed Jun 02, 2004 10:32 pm

Tak się wtrącę do wątku. Chciałbym spytać, czy jest sens dawać reiser3 na partycję, gdzie przeważają duże pliki (takie powyżej 500 MB) oraz czy jest jakiś sposób na bezstratną (chodzi o dane) zmianę z ext3 na reiser-a ?

Pozdrówki.
Nunatak
n00b
n00b

Post by Nunatak » Thu Jun 03, 2004 9:13 am

Pepek wrote:.. czy jest jakiś sposób na bezstratną (chodzi o dane) zmianę z ext3 na reiser-a ?
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php? ... =convertfs
<peace>
PLum
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact PLum
Website

Post by PLum » Thu Jun 03, 2004 11:21 am

hmm uzywam reisera od kad pamiecia siegam - i nigdy nic takiego jak mowicie mi sie nie zdarzylo + uzywam na serwerze u siebie (matryca LVM 4dyski w sumie 280G) i nie wyobrazam sobie zabawy taka wlasnie matryca bez uzycia reisera, bo mozna w nim zmieniac dynamicznie rozmiar partycji gora/dol (raz mi sie to naprawde przydalo przy padzie jednego z dyskow :|)
PLum
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact PLum
Website

Post by PLum » Thu Jun 03, 2004 11:46 am

a co do zmiany rozmiaru - to odmontowywujesz partycje i teraz

dodajemy miejsca
resize_reiserfs -s+2G /dev/co/gdzie/jak
odejmujemy miejsca
resize_reiserfs -s-2G /dev/co/gdzie/jak

prawda ze proste :) ? - a co do backupowania danych - to zalecane jest przy jakichkolwiek zabawach z partycjami - ale np 280G troche ciezko bylo by zbackupowac (...)
mkay
Retired Dev
Retired Dev

Post by mkay » Thu Jun 03, 2004 5:03 pm

Pepek wrote:Tak się wtrącę do wątku. Chciałbym spytać, czy jest sens dawać reiser3 na partycję, gdzie przeważają duże pliki (takie powyżej 500 MB)
na takiej partycji szybszy bedzie xfs, ktory lepiej radzi sobie z duzymi plikami. ja osobiscie nigdy go nie uzywalem, wiec nie iem jak jest ze stabilnoscia.
PS: divxy sa nielegalne;]
#gentoo.pl team
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by fallow » Thu Jun 03, 2004 5:17 pm

ja rowniez dopisze sie ze w takim wypadku moim zdaniem lepszy bedzie takze xfs :)
PLum
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact PLum
Website

Post by PLum » Thu Jun 03, 2004 5:58 pm

lepszy lepszy - jezeli nie zachodzi potrzeba manipulowania partycjami - jezeli zachodzi - to xfs odpada (jezeli sie nic nie zmienilo i ja o tym nie wiem) to w xfs istnieje mozliwosc jedynie zwiekszenie rozmiaru partycji ...
a wogole to dopuki dane nie uciekaja bokiem - to jak dla mnie to moga sie zapisywac na papierze toaletowym :]
jackie
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by jackie » Thu Jun 03, 2004 6:52 pm

aye wrote: PS: divxy sa nielegalne;]
Zależy jakie divxy.
A na poważnie mam reiser3 na desktopie i nie jestem z niego zadowolony po jakimkolwiek padzie czy zaniku zasilania następują często uszkodzenia plików konfiguracyjnych które poźniej odzyskuje z kopii zapasowej. Tak że głowne partycje zamierzam w najbiższym czasie przerzucić na ext3. ( Płyta GIGABYTE GA7VAXP - athlon xp 1700 ). Ale co ciekawe reisera z powodzenienim stosuje na serwerze na niektorych partycjach ( stary celeron i slackware ) i tam nie zdarzyło mi się żebym miał problem.
Post Reply
  • Print view

21 posts • Page 1 of 1

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.