Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

czy już całkowicie przeszedłem na linuksa?

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
88 posts
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Next

jakiego systemu używam?

Linux
92
49%
Windows
0
No votes
1.Linux + 2.Windows
77
41%
1.Windows + 2.Linux
18
10%

Total votes: 187
Your vote has been cast.

Author
n00b
n00b

czy już całkowicie przeszedłem na linuksa?

Post by J@rek » Wed May 05, 2004 6:47 pm

Witam, jestem nowy na forum, pozdrawiam wszystkich Gentoowców (tak to można odmienić?)
Zastanawia mnie jak wygląda u was sprawa używania systemów operacyjnych. Ile osób przeszło całkowicie na system Linux i nie korzysta z "dobrodziejstw" MS. Czy było ciężko i jak w ogóle było?

Z mojej strony dodam, że przymierzam się do całkowitego przejścia na Linuksa.

Pytanie jest następujące:
jakiego systemu używam?
Odpowiedzi są 4, w tym 2 ostatnie znaczą który system wykorzystujecie bardziej, który jest na 1 miejscu.
L1
n00b
n00b
Contact L1
Website

Re: czy już całkowicie przeszedłem na linuksa?

Post by L1 » Wed May 05, 2004 7:17 pm

J@rek wrote:Witam, jestem nowy na forum, pozdrawiam wszystkich Gentoowców (tak to można odmienić?)
Zastanawia mnie jak wygląda u was sprawa używania systemów operacyjnych. Ile osób przeszło całkowicie na system Linux i nie korzysta z "dobrodziejstw" MS. Czy było ciężko i jak w ogóle było?

Z mojej strony dodam, że przymierzam się do całkowitego przejścia na Linuksa.

Pytanie jest następujące:
jakiego systemu używam?
Odpowiedzi są 4, w tym 2 ostatnie znaczą który system wykorzystujecie bardziej, który jest na 1 miejscu.
hmmm umnie to bylo tak pracowalem na windzie ale glownie gralem zaczelem dopieszczac linuxa i windy nieuzywalem raz odpalilem cfdisk to sobie przypomnialem ze takie cos mam skopiowalem niektore dane z windowskiej wyciagnolem dysk z serwa przezucielem system (przez slaxa wtedy jeszcze liveslack) na niego scalilem partycje sformatowalem kolejny przezut chroot i lilo :> i tak juz od wrzeznia/pazdziernika windy niewidzialem u mnie
| Kernel 2.6.4-ck1 | bootsplash | FVWM-Crystal |
|Athlon-XP 1700+ | Msi KT3V | 256 DDR kingstone| His Radeon 9200 full |

"It's God. No, not Richard Stallman, or Linus Torvalds, but God."
(By Matt Welsh)
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by fallow » Wed May 05, 2004 7:19 pm

1.linux , 2.windows 3.BeOS/SkyOS
nie zanosi sie zebym odinstalowal windowsa bo wykorzystuje sie go w celach " komercyjnych " , wiele firm z niego korzysta i wiele aplikacji trzeba umiec pisac pod windows, poza tym emulacja nie jest jeszcze na zadawalajacym etapie a nalogowo korzystam z np. reason`a , cubase , fls i innych takich ...
kiedys cieakwil mnie BeOS , mam teraz SkyOS`a ale to tylko jako ciekawostka
pozdro :)
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
Gohan_
n00b
n00b

Post by Gohan_ » Wed May 05, 2004 7:34 pm

Jakoś tak się stało że od września/października jestem wolny od window$a :D
Teraz poznaje uroki linuksów (Gentoo + Slackware) a za jakiś czas może i Solarisem się pobawie.
C1REX
l33t
l33t

Post by C1REX » Wed May 05, 2004 7:44 pm

A ja po kilku miesiącach "wolności" zainstalowałem windowsa. Prawie go nie używam, ale drażniło mnie takie sztuczne ograniczenie, które sam sobie nałożyłem.
Czasem windows się przydaje - np. w celach edukacyjnych.
CLICK HERE to help move gentoo up on distrowatch.

If you like Gentoo you can thank devs here - https://www.gentoo.org/donate/
Borys
n00b
n00b

Post by Borys » Wed May 05, 2004 9:11 pm

Cóż jak jeszcze miałem Winde (a było to rok temu) to jedyne co miałem z tego powodu to 5GB miejsca mniej...
C1REX
l33t
l33t

Post by C1REX » Wed May 05, 2004 9:27 pm

Borys wrote:Cóż jak jeszcze miałem Winde (a było to rok temu) to jedyne co miałem z tego powodu to 5GB miejsca mniej...
Moj zajmuje niecałe 300MB.
Mam tez probione ghosty innych windowsow i w razie potrzeby w kilka chwil na partycji fat16 o wilkoœci 1,5 GB laduje inna wersja okienek.
Jesli na gwalt potrzeba mi te 1,5 GB, to bez mrugniecia wywalam go z HDD - i tak w 4 minuty moge go przywrocic z ghosta.

Ghosty sa nagrane na samobootujace się plytki z nagranym obrazem partycji i dosowa wersja norton ghosta. Musze zrobic sobie takie backupy gentoo, bo to pewne ryzyko trzymac je na dysku.
--------------------------------------------
BTW: Zaznaczyłem pierwszš odpowiedŸ, bo przez 90% nie mam nawet windy na dysku.
CLICK HERE to help move gentoo up on distrowatch.

If you like Gentoo you can thank devs here - https://www.gentoo.org/donate/
CyriC
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by CyriC » Wed May 05, 2004 10:27 pm

Ja od grudnia siedze tylko na linuxie, najpierw Aurox teraz Gentoo.
Planuje zainstalowac winde (nieraz sie moze przydac :) ) ale poki co przeraza mnie pozniejsze kombinowanie z booloaderami, gdyz linux jest moim podstawowym systemem i ciezko by mi bylo sobie bez niego poradzic.
Planuje tez z bliska przyjrzec sie freebsd.

Linux Registered User: #346659
Pepek
Guru
Guru

Post by Pepek » Thu May 06, 2004 1:18 am

Od grudnia do połowy marca winda i MDK, potem cały marzec tylko MDK, od kwietnia MDK i Gentoo, od około 20 kwietnia tylko Gentoo.

Pozdrówki.
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact Poe
Website

Post by Poe » Thu May 06, 2004 6:38 am

Windowsa mam na dysku, uzywam go, choćby, zeby sobie pograć, czy żeby zrobić stronkę www dla pani z muzyki by dorze wyglądała pod IE. Pozatym na Linuksie częsciej siedze, gdyż kocham patrzeć jak coś mi sie kompiluje, pozatym różne tesciki sobie robnie itp. a tak w ogole to ja krótko uzywam Linuksa. od 6.12.2003 kiedy zainstalowałem sobie MDK 9.1.. po jakiś 2 miesiącach uzytkowania MDK, zassałem z neta PLD 1.0.. system mnie rozłożył.. nie mogłem nic kompilować, nawet kernelka 2.6 :( cały czas cos wywalało wiec przyszedł czas na Gentoo od chyba 1.04 lub 2.04 (zaczałem kompilacje)...
Last edited by Poe on Thu May 06, 2004 6:43 am, edited 1 time in total.
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
Rav70
l33t
l33t

Post by Rav70 » Thu May 06, 2004 6:42 am

Wingroza wisi na dysku z 2 powodów: gry i żona (w tej właśnie kolejności, przekonałbym żonę do Linuxa ale z producentami gier sprawa troszkę trudniejsza :( )
Pozdr. R.
Q: Why is Microsoft's Product Support a failure?
A: Because Microsoft needs a Support Group instead.
Xax
Guru
Guru

Post by Xax » Thu May 06, 2004 6:53 am

Zobaczymy jak sie ankietka rozwinie choc wydaje mi sie, ze co niektorzy to beda sciemniali, ze tylko linuxa maja.

U mnie Linux + WindaXP (tylko do gier w sumie bo sobie pograc lubie) poza tym to tylko linux od ponad roku. Najpierw byl krociotko Red Hat ale mnie jakos dziwnie dobijal. Potem przypadkiem trafilem na www.gentoo.org (kumpel mi podeslal linka, ze Americans Army jest na linuxa i akurat byla to strona gentoo). Poczytalem sobie instalke i tak mi sie spodobala ze zainstalowalem i juz distro zmienial nie bede.

Mialem zamiar tylko na linuxa przejsc ale w sumie winda sie tez czasem przydaje (wbrew pozorom :D ) a te pare giga, ktore zajmuje mnie nie zbawi.
Woocash
Guru
Guru

Post by Woocash » Thu May 06, 2004 8:55 am

Ja też mam windem, ale musze ją zostawić bo mój starszy jej potrzebuje, ale tak to ogólnie używam linuksa :)
Volt3r
n00b
n00b

Post by Volt3r » Thu May 06, 2004 11:07 am

Jesli chodzi o mnie to 23.9h/dobe chodzi u mnie Gentoo, windy nie wywale bo czasami sie przydaje (raz *.doc ktory za chiny sie mi nie chcial otworzyc pod OO, innym skompilowac cos pod win32 itp itd). Uwazam ze slynne i popularne dazenie do tak zwanej calkowitej przesiadki na linuksa nie ma do konca sensu, przynajmniej dopoki nie bedzie pozadnego emulatora pod linuksa... Slowem windows jak narazie zawsze gdzies tam na boczku u mnie w razie czego zostaje :wink:
_Kevin
n00b
n00b

Post by _Kevin » Thu May 06, 2004 11:56 am

U mnie podobnie, Gentoo + WinXP - czasami przynosze prace do domu i wtedy Excel i/lub Powerpoint ida w ruch. 95% czasu spedzam w Gentoo, a jedyne w co ostatnio pogrywam to Neverwinter Nights - chodzi pod Linuxem, wiec nie ma problemu.
OBenY
Guru
Guru
Contact OBenY
Website

Post by OBenY » Thu May 06, 2004 12:20 pm

Ja mam oba systemy na dysku - Gentoo jako podstawowy, uzywany niemalze all the time. Winde musze miec ze wzgeldu na rodzinke oraz moj felerny skaner, do ktorego nie ma sterownikow dla lina.
Linux registered user: #205241
KDE registered user: #1919
http://obeny.obeny.net
ai
Apprentice
Apprentice
Contact ai
Website

Post by ai » Thu May 06, 2004 1:49 pm

ja windows'a ostatni raz wlaczylem 3/4 miesiace temu. Chociaz naprawde go nie potrzebuje i wogole nawet nie mam go do wyboru w lilo (bo po co?) to sobie go zostawilem bo jest orginalny ( z kompem dostalem z licencja itp.) Wiec po co wyrzucac cos za co sie placilo? :P

ps.
jeszcze mi sie nie zdazylo od czasu kiedy mam linuksa zebym cos nie mogl pod nim zrobic (wydrukowac, napisac itp), zawsze sie dalo ominac winde ;]
just nothing ;)
sir_skiner
Apprentice
Apprentice

Post by sir_skiner » Thu May 06, 2004 3:21 pm

zaznaczylem ostatnia opcje - winxp / gentoo[ciagle w budowie] / slack, jak juz wszystko uda mi sie zrobic w gentoo, to pewnie zrobie sobie wlasne livecd i wyrzuce slacka, windowsa nie uzywam wcale [no prawie, ale nie z koniecznosci - raczej z lenistwa, zupelnie wcale nie jest mi osobiscie potrzebny], ale musi zostac ze wzgledu na mlodsze rodzenstwo, a szkode bo zasraniec zajmuje ok. 7gb [do tego partycja z grami ma 5db] i nie mam pojecia jak go odchudzic :twisted:
sir_skiner
GentooLinux - thinking best ;)
misterLu
Guru
Guru

Post by misterLu » Thu May 06, 2004 5:08 pm

Ja mam tylko Linux'a , już od lat paru. Zgadzam sie, że Windows sie przydać może, krew mnie zalewa gdy tylko do niego zasiąde. Jak to k**a być może w systemie operacyjnym, ze:
1) nie można dodać użytkownika o takiej samej nazwie jak nazwa komputera.
2) do zmiany MTU potrzeba zewnętrznego programu.
3) niektórych katalogów poprostu NIE da się usunąć, (inne się da, ale trzeba się do nich dostać inną ścieżką , a nie korzystając ze skrutu)
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact Poe
Website

Post by Poe » Thu May 06, 2004 7:12 pm

ai wrote:(...) zostawilem bo jest orginalny ( z kompem dostalem z licencja itp.) Wiec po co wyrzucac cos za co sie placilo? :P
(...)
no własnie.. poza tym ja tego XPka dostałem do kompa (w vobisie kupowałem, a własciwie kupowali rodzice.. coz.. nie najlepszy i nie najtańszy ale ujdzie..)
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
HezniK
n00b
n00b
Contact HezniK
Website

Post by HezniK » Thu May 06, 2004 7:17 pm

witam
no ja mam na dysku juz tylko Gentoo (dokladnie od 9 marca), wczesniej uzywalem Slacka. Windowsa98 tez mialem , ale prawie wcale nie uzywalem (musialem czekac az sie skoncza downloady z DC++ i eD2k :) , nie wiedzialem jak przeniesc do mldonkeya). Poza tym ten windows nie byl juz praktycznie uzywalny: wieszal sie przy odtwarzaniu muzyki i filmow, dzialal wolno, gg sie mulilo.I tak nie chcialo mi sie po raz n-ty reinstalowac (z ghosta znaczy sie) Windowsa tylko dlatego ze po paru miesiacach uzywania nadaje sie do podtarcia tylka. Wole miec jeden porzadny, stabilny system. I tak, partycja Windowsowa (6GB) zamienila sie w partycje pod Gentoo (reiser v3). Ze slacka juz nie korzystam, zrobie z niego /home :).
Co ograniczenia jakie daje brak windy.......Nadal brakuje mi paru programow: CloneCD badz Alcohol 120% :), WhereIsIt (GWhere jest jeszcze w pieluchach),CDisplaya,WinKawaksa i Nebuli,.....poza tym gdybym nadal nalogowo gral w gry windowsowe to pewnie bym sie z tym systemikiem nie rozstal...Ale nie zamierzam juz nigdy wracac do windy. Moim orężem bedzie Wine, WineX i VMWare :).

Pozdrawiam
------------------------------
Autor tego postu zaprzecza jakoby aktywnie dzialal w ruchu anarchistycznym.
badzio
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by badzio » Fri May 07, 2004 7:01 am

ja wybralem opcje windows+linux (najpierw byly redhaty, poczawszy od wersji 5.0, krotkie epizody z auroxem i mandrake'm, od 1.5 roku gentoo). z windowsa korzystam w miare regularnie i chyba jeszcze dlugo :( nie przestane. no chyba ze powstanie PORZADNA biblioteka zgodna z framework (wiem ze jest mono czy cosik takiego, ale nie slyszalem o wersji pelnej) + zintegrowane srodowisko a'la visual studio, pare programow dla chemikow, origin itp. wspolpraca ms office - open office tez nie jest idealna (czasem tabelki w dokach mi glupieja a osobiscie drukarki nie posiadam, zas qmpel swiadczacy uslugi drukowania nie chce openoffice'a, ze nie wspomne o prezentacjach w powerpoincie) oraz powerbuilder i koniecznosc testowania uslug serwerow windowsowych.
ofkoz wiekszosc tych uwag spowodowana jest wymogami stawianymi przez uczelnie/prace. ale jeszcze jeden semestr i dyplom, ktory bede prawdopodobnie pisal w javie - zatem jest szansa ze pozegnam windowsa (przynajmniej w domu).
uwagi typu "visual studio jest platny a przejscie na linuxa zapewnia legalnosc" chwilowo pomijam z powodu np korzystania z programu MSDNAA (darmowe legalne licencje na soft M$ na czas studiow) (ze nie wspomne o SharpDevelop)
wiem ze sa emulatory ale nie emuluja doskonale windy. jest vmware, ktory mi sie bardzo podoba, ale razcej do celow testowych - codzienna praca w vmware (win2k/win2003 + visual studio) nie jest zbyt komfortowa na moim kompie 8)
w gry nie gram, wiec to mnie nie trzyma przy windzie. za to ostatnimi czasy czestym powodem korzystania z linuxa jest rozrywka :D a dokladniej problemy z odtwarzaniem niektorych filmow pod winda natomiast brak takowych niedogodnosci pod linuxem
gouranga;-)
(l)user
Guru
Guru

Post by (l)user » Fri May 07, 2004 5:13 pm

Ja skasowalem windowsa niedlugo po tym jak zaczalem uzywac gentoo(jakos we wrzesniu 2003). Wczesniej zawsze mialem winde i slackware, bawilem sie tez redhatem. Ostatnio przewinely sie przez moj dysk takie system jak freebsd, qnx i solaris(tego ostatnioe nawet mam jeszcze na dysku ale juz od dawna sie nie logowalem bo szybko mnie odstraszyl :P). Podsumowujac teraz korzystam tylko z gentoo i raczej to sie nie zmieni bo do windy wracac nie zamierzam, a jesli chodzi o inne dystrybucje linuxa to nie bardzo bo uzaleznilem sie od emerge 8) .
Registered Linux user #302020
Gadu Gadu #490092
BeteNoire
Veteran
Veteran

Post by BeteNoire » Fri Nov 25, 2005 1:10 pm

Windows to konsolka do gier - do tego go czasem używam. Do normalnej pracy się nie nadaje. Za dużo przed użytkownikiem ukrywa, jest zbyt mało konfigurowalny, no i... nie można go skompilować :twisted:
Linux jest na pierwszym miejscu. Kiedyś był Mandrak, potem trochę czasu Slackware (jeszcze mam instalację na dysku), teraz ciągle Gentoo.

EDIT dla użytkownika psycepa ;) : poglądy wypowiadane przeze mnie na temat Windows są głęboko subiektywnymi opiniami i nie chcę, by na tym forum prowadziły do jakichkolwiek dyskusji czy flame na temat tego OS.
Last edited by BeteNoire on Fri Nov 25, 2005 6:52 pm, edited 1 time in total.
backfire
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact backfire
Website

Post by backfire » Fri Nov 25, 2005 1:14 pm

Windowsa mam tylko na vmware i uzywam tylko jak naprawde nie mam wyjscie i program zadziala tylko pod winda, to przez uczelnie :( a tak caly czas tylko gentoo :)
Post Reply
  • Print view

88 posts
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Next

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.