Moderator: SlashBeast

Kto mowi ze trzeba sie patrzec w monitor?rosomak wrote:
/* ciach */
I jeszcze jedna sprawa: co mnie na przykład zawsze denerwowało - jeżeli z takich czy innych powodów nie miałem dostępu do sieci przez kilka tygodni to update był zawsze mało przyjemny. Co gorsza - spora liczba użytkowników nie uważa tego za problem. Tymczasem to JEST problem.
Update czy to po tygodniu czy po roku powinien być stosunkowo prosty. Zwłaszcza jeżeli operujemy pakietami stabilnymi. Uruchamiam polecenie i idę sobie na kawę. Problemy jak się pojawią to są wyjątkiem - nie regułą. Sugestia "trzeba dbać o system" do mnie nie przemawia, sorry, nie wiem jak Wy, ale ja zamiast patrzeć przez godzinę czy dwie w ekran kilka razy w tygodniu wolę przez ten sam czas popatrzeć w czyjeś śliczne oczyAlbo wyjść pobiegać
Nic. Sezonowo Gentoo i tak przeżywa ataki dzieci neostrady. (;electro wrote:Jak myślicie, co zrobić aby poprawić sytuację Gentoo wśród innych dystrybucji ?
Ja bym się nie sugerował DW.electro wrote:Wydaje mi się, że ogólna tendencja popularności Gentoo od wielu już lat spada w dół. Ranking http://www.distrowatch.com/
Niektórzy mogą mieć podejście ala RMS i nigdy, nawet patykiem, nie będą chcieli dotykać Windows/OSX/closed source. (;rosomak wrote:Jakbyście chcieli porządny system a bylibyście bez zacięcia i ciekawości (do tego może byście się odrobinę snobowali) to byście sobie kupili coś ze stajni Apple'a 8)
Możesz śmiało takie manuale pisać lub wspierać fundację finansowo...romosak wrote:Wracając - zainstalowaliśmy system. Co dalej ? Powinny istnieć manuale typu 1 klasa, 2 klasa, 3 klasa ... i tak dalej.
Np. w dokumentacji?romosak wrote:Tymczasem mam wrażenie że użytkownikom Gentoo bardzo odpowiada pewna hermetyczność, trudność znalezienia pewnych raczej podstawowych informacji - które powinny być zebrane w jednym miejscu.
Gentoo to dystrybucja ciągła. Aktualnie stan i tak, moim zdaniem, mocno się poprawił. Do wszystkich _ważniejszych_ aktualizacji, które mogą napsuć jest zazwyczaj odpowiedni news z wprowadzeniem i ew. odesłaniem do dokumentacji.romosak wrote:I jeszcze jedna sprawa: co mnie na przykład zawsze denerwowało - jeżeli z takich czy innych powodów nie miałem dostępu do sieci przez kilka tygodni to update był zawsze mało przyjemny. Co gorsza - spora liczba użytkowników nie uważa tego za problem. Tymczasem to JEST problem.
I zazwyczaj nie jest to technologia rakiet kosmicznych. Trzeba tylko odpowiednio podejść do tematu (np. w pierszej kolejności python, portage i @system, a dopiero później @world ;). Albo pogodzić się z tym, że Gentoo jest dystrybucją _ciągłą_ i nikogo nie interesuje wspieranie instalacji, które mają roczne opóźnienie. <:romosak wrote:Update czy to po tygodniu czy po roku powinien być stosunkowo prosty. Zwłaszcza jeżeli operujemy pakietami stabilnymi. Uruchamiam polecenie i idę sobie na kawę. Problemy jak się pojawią to są wyjątkiem - nie regułą. Sugestia "trzeba dbać o system" do mnie nie przemawia, sorry, nie wiem jak Wy, ale ja zamiast patrzeć przez godzinę czy dwie w ekran kilka razy w tygodniu wolę przez ten sam czas popatrzeć w czyjeś śliczne oczy :) Albo wyjść pobiegać :)
Za chwilę połowa komputerów będzie wyposażona w procesory 4+ rdzeni i aktualizacja dużych rzeczy będzie śmiesznie krótka (np. gcc na porządnym i7 to około 7-10 minut). Z drugiej strony świat idzie w kierunku "cudownych" chmur, a w ręku będziesz trzymał tylko cienkiego klienta...soban_ wrote:A i jeszcze jedna kwestia, szybkosc dzialania emerga....brakuje tutaj binarek, dlatego sabayon zaczyna wygrywac. Nie kazdy user ma czas i mozliwosc posiadania odpalonego sprzetu 80h w tygodniu i aktualizacji - tak strzelilem ta liczbe, bo kto normalny siedzi tyle przed komputerem d-: ewentualnie ma go wlaczonego w nocy.

Jak nie masz czasu to kupujesz Windowsa i Wszystko Działa™. ;)soban_ wrote:No wlasnie, problem zaczyna sie pojawiac gdy nie masz tego czasu... no ale zeby nie odbiegac od tematu to sa tez miedzy innymi powody, dla ktorych te distro jest malo popularne i uzywa go ze tak to nazwe garstka ludzi.
Ja mam Gentoo na jeszcze starszym sprzęcie i nie spędzam przy nim nie wiadomo ile czasu. Patrzę co chce aktualizować, z jakimi flagami i leci. Jak kompilacja padnie to wysyła mi maila.soban_ wrote:@lazy_bum - czyli stare komputery jak np core duo (laptop), ktory robi u mnie za a'la router w domu idzie do kosza? No akurat w nim to mam w cronie automatyczny-upgrade, co robie, ale jest to ryzykowane. Jednak co powiesz o uzytkownikach ze starymi sprzetami, ktorzy lubia grzebac, maja wiedze, googluja?
GPU nie będzie kompilować, bo to zupełnie inna architektura CPU. GPU może np. łamać hasła.soban_ wrote:fajnie jakby ta ideologia kompilacji z wykorzystaniem GPU przez gcc wesza do uzytku codzinnego, to mogloby znacznie ulatwic zycie. Co do chmur hmmm, ja mysle tutaj o popularnosci gentoo na desktopie nie mowie o zastosowaniach bardziej serwerowych. Przynajmniej tak mi sie wydaje, ze w tej kwesti powinien byc bardziej poruszony ten temat, serwerowcy i tak sobie poradza nawet z chrootem i manualem nie mowiac juz o google.
Witam,rosomak wrote:To nie jest tak że userzy gentoo nie są życzliwi - bo są. Większośc informacji można znaleźć na forum. Ale - sporą część z tych informacji można by zawrzeć w "średnich" manualach.
Tymczasem - jest tak. Są tam albo rzeczy które wiemy albo te niekoniecznie potrzebne.
Gdyby tak z 10% userów Gentoo zechciałoby poprowadzić blog z pierwszego roku czy pierwszych dwóch lat użytkowania nowego systemu ...![]()

Dam przykład co mam na myśli czepiając się manuali. Instalowałem Gentoo całkiem od nowa system po paru latach pracy. Idę po kolei, dochodzę do takiego punktu:Garrappachc wrote:Poza tym, manuale (zwłaszcza dla początkujących) są bardzo wyczerpujące i niewymagające, wystarczy umieć czytać ze zrozumieniem.
Ok, pytanie, po co jest właściwie wybór profilu ? Gdzie są ustawiane te "default values", jakie pliki ? Czy potem będę mógł zmienić profil ? Kiedy będę musiał, w jakiej sytuacji ? Na przykład - instaluję sobie Gentoo z KDE ale dochodzę do wniosku że jednak będę musiał go zamienić na GNOME. Czy wtedy będę musiał zmieniać profil ? Czy jeżeli nie muszę to czy powinienem zmienić profil ? "Locks the system to a certain range of package versions" - co to właściwie znaczy ? Jak bardzo mój wybór na dzień dobry zdeterminuje użyteczność systemu później ?Choosing the Right Profile
First, a small definition is in place.
A profile is a building block for any Gentoo system. Not only does it specify default values for USE, CFLAGS and other important variables, it also locks the system to a certain range of package versions. This is all maintained by the Gentoo developers.
Previously, such a profile was untouched by the users. However, there may be certain situations in which you may decide a profile change is necessary.
Nie lubię takiego podejścia bo prowadzi do bagatelizowania pojawiających się problemów. Efektem są odpowiedzi w stylu "zastrzeżenia są bezzasadne bo tak jak jest jest dobrze".lazy_bum wrote:Jak nie masz czasu to kupujesz Windowsa i Wszystko Działa™.
Mogę, ale jako że udzielam się już społecznie w nieco innej dziedzinie to na pisanie manuali nie mam czasu. Przepraszam.lazy_bum wrote:Możesz śmiało takie manuale pisać lub wspierać fundację finansowo...romosak wrote:Wracając - zainstalowaliśmy system. Co dalej ? Powinny istnieć manuale typu 1 klasa, 2 klasa, 3 klasa ... i tak dalej.

To, co tam przeczytałeś to fragment manuala do instalacji Gentoo. Czyli to, co jest opisywane to absolutnie niezbędne minimum, które musisz wiedzieć, aby zainstalować prawidłowo Gentoo. Wystarczy, że przeczytasz, że są to po prostu pliki package.{use,keywords,mask,unmask} umieszczone w katalogu profilu i zarządzane przez developerów, tak, abyś sobie nie zrobił krzywdy. Dla profilu dekstop nie potrzebujesz flagi debug, na przykład. I to takie rzeczy tutaj chodzi.rosomak wrote:Dam przykład co mam na myśli czepiając się manuali. Instalowałem Gentoo całkiem od nowa system po paru latach pracy. Idę po kolei, dochodzę do takiego punktu:Garrappachc wrote:Poza tym, manuale (zwłaszcza dla początkujących) są bardzo wyczerpujące i niewymagające, wystarczy umieć czytać ze zrozumieniem.
Ok, pytanie, po co jest właściwie wybór profilu ? Gdzie są ustawiane te "default values", jakie pliki ? Czy potem będę mógł zmienić profil ? Kiedy będę musiał, w jakiej sytuacji ? Na przykład - instaluję sobie Gentoo z KDE ale dochodzę do wniosku że jednak będę musiał go zamienić na GNOME. Czy wtedy będę musiał zmieniać profil ? Czy jeżeli nie muszę to czy powinienem zmienić profil ? "Locks the system to a certain range of package versions" - co to właściwie znaczy ? Jak bardzo mój wybór na dzień dobry zdeterminuje użyteczność systemu później ?[/size]Choosing the Right Profile
First, a small definition is in place.
A profile is a building block for any Gentoo system. Not only does it specify default values for USE, CFLAGS and other important variables, it also locks the system to a certain range of package versions. This is all maintained by the Gentoo developers.
Previously, such a profile was untouched by the users. However, there may be certain situations in which you may decide a profile change is necessary.
Srsly instalacja kadu i mplayera ma być opisywana? Kurde... ale co tam opisywać jak to się nie różni od innych paczek z kodem O_owertjacek wrote:jak na forum pokaże sie w przypiętych topic a w nim instalacja kadu i mplayera,zmiana motywów i fontów step by step to od razu gentoo przesunie sie o kilka oczek w góre
Arch current czy stable?Xywa wrote:Zauwazylem ze Arch jest duzo bardziej do przodu z aktualizacja niektorych pakietow niz Gentoo - np. ffmpeg
..