Moderator: SlashBeast
Code: Select all
chromiumos [Git ] (http://git.chromium.org/git/chromiumos-overlay Staram się jak mogęAru89 wrote:Oo fajnie, ze jestes bo widze, ze sie duzo udzielasz a czytam dzisiaj pol dnia forum
Bo na LiveDVD masz stare drzewo portage, gdybyś je zaktualizował emerge --sync to zobaczyłbyś wersję 12, 13-nastki są zmaskowane(aby ich używać, trzeba je odblokować)Aru89 wrote:Hmm bo ja gentoo nigdy sie nie bawilem, teraz na livedvd w emerge szukalem i pokazuje tylko wersje 10.xx wiec wnioskuje, ze nie mam ustawionego szukania w niestabilnej wersjiz tym, ze googlowalem i nie moglem znalezc wiec widac slabo googlowalem ^^
Aru89 wrote:Czy uzywasz jeszcze Gentoo?
Zależy co rozumiesz przez stabilność, ale tak jest stabilne nawet na niestabilnej gałęzi, wiadome, że czasem trafi się jakiś problem i system się wsypie czy coś tam przestanie działać, ale takie uroki tego drzewa, jak ktoś nie chce mieć problemów to siedzi na stabilnym, tam się rzadko kiedy dzieje się jakaś rewolucja, a jak komuś mało przygód to ma jeszcze overlay.Aru89 wrote:Widze, ze duzo ludzi odchodzi do Archa, ale szczerze to wydaje mi sie, ze Arch to taka szybka dystrybucja, napewno szybsza od wiekszosci dystrybucji , ale tak naprawde to Gentoo jest szybsze i stabilniejsze, co?
Dzisiaj każdy wszystko chce aby szybciej, więc to jest jakiś powód aby przejść na archa, z drugiej strony tam też trzeba trochę posiedzieć, żeby skonfurować system, kompilacja to nie jest w dzisiejszych czasach duży problem, gdzie każdy praktycznie ma już te 2 rdzenie.Aru89 wrote:Chyba bardziej ludzie odchodza bo nie chce im sie juz bawic w kompilacje i inne pierdoly hehe a ja wlasnie chcialbym skompilowac sobie "idealny" system i chyba pojde w Gentoo. Myslalem jeszcze o LFS, ale to chyba zbyt wiele jak na moje umiejetnosci.
Wiesz, sama instalacja środowisk graficznych go raczej nie wysypie, tym bardziej, że to dystrybucja binarna w odróżnieniu od Gentoo gdzie masz tylko paczki ze źródłami i ebuildy. Przy Gentoo trzeba wytężyć mózgownicę. Czasem samemu trzeba edytować ebuild czy źródło itp. bo reakcja devów trochę trwa, tym bardziej w niestabilnym drzewie, gdzie błędów jest zgłaszane sporo. Oczywiście nie ujmuję tu nic Archowi i nie nazywam go systemem dla idiotów bo oczywiście tak nie jest.Aru89 wrote:Ja wlasnie na Archu zainstalowalem xfce gnome i kde zeby sobie porownac i sie nie wysypal jeszcze a walilem na jana komendy hehe ale ciagle sie zwiesza przy sciaganiu pakietow i musze ctrl + c i jeszcze raz pacmana startowac heh
Bo to jest fajna sprawaAru89 wrote:Ogolnie to chyba wole jednak Gentoowlasnie mysle jak Ty, lubie patrzec jak kod sie kompiluje
A zapraszamy, zapraszamy.Aru89 wrote:Chyba zawitam tu na stale
Code: Select all
ln -s /lib/libbz2.so.1 /lib/libbz2.so.1.0