Vibe wrote:
Naprawde nie rozumiem dlaczego predkosc uruchamiania moze miec znaczenie. Jezeli ktos chce odpalic komputer i juz pracowac w ciagu kilku sekund, polecam hibernacje, tak, na komputerach stacjonarnych tez ludzie hibernuja do dysku.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Niestety nie zgodzę się z tym że szybkość uruchamiania to sprawa mało znacząca. Weźmy pod uwagę sam fakt, że Gentoo po czystej instalacji to wersja wybitnie minimalistyczna - przecież w tym systemie praktycznie nic nie ma a mimo to po względem szybkości ładowania się wypada u mnie gorzej niż np. Windows XP, który ma znacznie więcej niepotrzebnych procesów, usług i programów na dzień dobry. Nie chodzi mi już nawet o to że Gentoo nie odpala się na moim dwurdzeniowym procku w 15 sekund tylko o prosty fakt że reklamuje się tą wersję systemu jako najszybszą spośród wszystkich systemów a w rzeczywistości jest to trochę taki mit. Ja osobiście chciałbym aby mój system operacyjny na PC lub notebooku odpalał się szybciej niż najnowszy Android w moim smartfonie którego czas uruchamianie wynosi 30 sekund przy dużo gorszym procesorze.
Pozdrawiam

Może weź pod uwagę to, że Gentoo nie ma speed-boota jak Ubuntu gdzie najpierw ładują się rzeczy niezbędne do uruchomienia środowiska graficznego, a podczas tego gdy już pracujesz, reszta rzeczy dlatego to szybciej trwa, taka sama sytuacja jest z XP część systemu ładuje się, gdy już na nim pracujesz, w Gentoo wszystkie skrypty startują po boocie jądra, jak Ci się to nie podoba spraw aby te które Cię interesują startowały po gdm-ie czy innym menadżerze logowania czy jakkolwiek inaczej, gdy uznasz to za słuszne.
A tak poza tym nikt nigdy nie pisał, że Gentoo jest najszybsze w logowaniu tylko ogólnie najbardziej responsywny w pracy. A poza tym myślałem, że już wiesz, że to nie jest już takie proste jak kiedyś, gdy ludzie mieli słabe komputery, dało się zobaczyć różnicę, teraz albo to każdemu wisi, albo jest tak mikra i niezauważalna, że who cares? A jak ktoś chce zobaczyć to coś o kim każdy gada musi się napracować.
ps. Jeszcze się odniosę do tego szybszego XP zauważ, że on jest "prekonfigurowany" i zoptymalizowany przez twórców, a Gentoo nie, optymalizacja trwa na etapie kompilacji kodu, a dalej zależy od umiejętności "stawiającego" ów prosta sprawa. Jak coś skiepścisz to nie wiń Gentoo bo on ma w tym najmniejszą winę.