Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Polish OTW
  • Search

Mysz i klawiatura zdalnie podłączona zdalnie

Rozmowy nie związane ściśle z Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
4 posts • Page 1 of 1
Author
Veteran
Veteran
Contact Zwierzak
Website

Mysz i klawiatura zdalnie podłączona zdalnie

Post by Zwierzak » Thu May 19, 2011 10:08 pm

W moim umyśle narodził się szatański plan. Od dłuższego staram się odłączać jak najwięcej urządzeń od laptopa, tak aby stał się on "autonomiczny". Chodzi o to, że wracając z uczelni nie musiał podłączać 5 kabli. Częściowo mi się to udało, mam mały terminal do którego mam podłączoną drukarkę, a więc drukowanie odbywa się zdalnie po CUPS. Dźwięk wyeksportowałem przez PulseAudio także do tego terminala (przy okazji zwiększyłem sobie możliwości, bo nagle mam dostępną kartę dźwiękową 5.1 zamiast 2.0, która jest jedyną dostępną w lapku). Kabel ethernetowy znikł dzięki routerowi N (oczywiście terminal i laptop są podłączone w jednej podsieci). Aktualnie jedynymi kablami podłączonymi do lapka są HDMI (go nie odłączę, niech se będzie, choć jak macie jakieś pomysły na wydajne przesyłanie obrazu to zapraszam do dyskusji, może się przekonam), USB od klawiatury i myszki (1 USB, bo pracują na jednym odbiorniku) i zasilania (go się nie da tak łatwo pozbyć bez nakładów finansowych).

Tyle wstępu, teraz treść właściwa. Chciał bym w jakiś sposób móc albo zdalnie wyeksportować port USB (po sieci) tak, aby klawiatura i myszka były podłączone pod terminal, a efekt poruszania kursorem był widoczny na ekranie laptopa. Dodatkowym utrudnieniem jest chęć działania tego samego zestawu pod Windowsem 7 64bit. Najfajniej by było, aby to rozwiązanie jak najmniej obciążało terminal.

Dodatkowo szukam rozwiązania, aby elementy wysłane do wydrukowania były przygotowywane na laptopie (i3, lepszy procesor) i w gotowym formacie (pewnie jakiś GhostScript) wysyłane do drukarki. Aktualnie takie coś działa mi na Windowsie, jednak Linux uparcie wysyła mi obiekt do druku na terminal gdzie dopiero jest konwertowany przez słabiutki procesor z małą ilością RAM. Przez to większe dokumenty nie chcą się drukować.
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by gexcite » Fri May 20, 2011 4:05 pm

Może to: http://synergy-foss.org/
Zwierzak
Veteran
Veteran
Contact Zwierzak
Website

Post by Zwierzak » Fri May 20, 2011 7:53 pm

Pamiętam, że jakiś czas temu o tym czytałem kiedy projekt raczkował. Choć projekt sam w sobie wydaje się być świetny, to raczej nie dla mnie, bo wymagany jest komputer serwer, który także powinien posiadać X serwer.

Choć chyba częściowo znalazłem odpowiedź na swoje pytanie i moje wymagania powinien spełnić projekt usbip. Jest nawet wersja na Windowsa podpisana. Jak przetestuję to dam znać.
Andry77
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

przetestowane

Post by Andry77 » Thu Jun 02, 2011 7:02 pm

Zwierzak wrote:Pamiętam, że jakiś czas temu o tym czytałem kiedy projekt raczkował. Choć projekt sam w sobie wydaje się być świetny, to raczej nie dla mnie, bo wymagany jest komputer serwer, który także powinien posiadać X serwer.

Choć chyba częściowo znalazłem odpowiedź na swoje pytanie i moje wymagania powinien spełnić projekt usbip. Jest nawet wersja na Windowsa podpisana. Jak przetestuję to dam znać.
Po Twoim poście zainteresowałem się tematem i przetestowałem z moim gentoo i laptopem z win XP
Klawiatura, mysz i pendrive działa znakomicie nawet przez wifi choć zdarza się zrywać przy kopiowaniu z pena - pewnie przez wąskie gardło wifi.
Kamere Live Cam HD nie udało mi się uruchomić.
Post Reply
  • Print view

4 posts • Page 1 of 1

Return to “Polish OTW”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.