Moderator: SlashBeast
Code: Select all
[Local disk mount]
Identity=unix-group:wheel
Action=org.freedesktop.udisks.filesystem-mount
ResultAny=yes
ResultInactive=no
ResultActive=yes
[Local disk eject]
Action=org.freedesktop.udisks.drive-eject
ResultAny=yes
ResultInactive=no
ResultActive=yes
[Local disk detach]
Action=org.freedesktop.udisks.drive-detach
ResultAny=yes
ResultInactive=no
ResultActive=yes
[Local disk umount]
Action=org.freedesktop.udisks.filesystem-unmount-others
ResultAny=yes
ResultInactive=no
ResultActive=yesHmm, czy u Ciebie ten sposób działa? Ja to przerabiałem ze slimem i za nic w świecie nie chciało działać jak należy. Zwykły użytkownik za nic nie mógł wyłączyć komputera. Dopiero użycie gdm rozwiązało problemy.Będąc przy temacie postanowiłem rozwiązać męczący mnie problem niedziałającej sesji consolekit kiedy korzystam z prostego menadżera logowania (np. Slim lub konsola tekstowa + startx) i jeśli będziesz miał podobny problem (np. marudzący nm-applet, że nie ma uprawnień pomimo uruchomienia demona consolekit, dbus) zajrzyj do http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-858965.html. Prawdopodobnie masz także problem z tym ponieważ przy działającej sesji consolekit powinno wyskoczyć zapytanie o hasło użytkownika root aby autoryzować np. podłączenie dysku lub zamknięcie systemu, a dostajesz tylko info o braku uprawnień.
Możliwość restartowania i zamykania systemu działała mi bez rzeczy omówionych w tym temacie, wystarczyło przygotować odpowiednie reguły (podobne do tych, które podałem powyżej dla udisks). Być może brakuje Ci ustawionych flag consolekit, policykit, udev dla pakietu xfce-base/xfce4-session (lub w ogóle nie masz tego pakietu - xfce4-meta wymaga dodania flagi session aby wciągnąć pakiet w zależnościach).gexcite wrote:Hmm, czy u Ciebie ten sposób działa? Ja to przerabiałem ze slimem i za nic w świecie nie chciało działać jak należy. Zwykły użytkownik za nic nie mógł wyłączyć komputera. Dopiero użycie gdm rozwiązało problemy.
Code: Select all
session optional pam_ck_connector.so nox11 Code: Select all
session optional pam_ck_connector.so Code: Select all
login_cmd exec ck-launch-session startxfce4 You need authentication agent installed to replace plain "Not authorized." dialog with useful password dialog
If you don't want to install any agent, you can also define your own rules like described in:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Xfc ... le_devices
Jak dla mnie autor wyraźnie pisze, że wylogowanie, montowanie i inne fajne rzeczy powinny działać ze slimem bez definiowania dodatkowych reguł.If you use simple display manager without built-in ConsoleKit support, such as XDM or SLIM, you also need to change:
To takie luźne rozważania nad poruszonym tematem. Tym bardziej dziękuję za zainteresowanie. Na chwilę obecną mam gdm i nic więcej do szczęścia mi nie trzebaI might write proper Gentoo documentation for this later on, but I can't promise anything.
Zacytowany przez Ciebie fragment w wolnym tłumaczeni:gexcite wrote:Jak dla mnie autor wyraźnie pisze, że wylogowanie, montowanie i inne fajne rzeczy powinny działać ze slimem bez definiowania dodatkowych reguł.If you use simple display manager without built-in ConsoleKit support, such as XDM or SLIM, you also need to change:
Wpisy policykit są jednym ze sposobów rozwiązania problemu, podałem jako pierwszy ponieważ działał u mnie od dłuższego czasu... drugie rozwiązanie globalne podałem w drugim poście.Jeśli używasz prostego menadżera, bez wbudowanego wsparcia dla Consolekit, takiego jak XDM lub SLIM, potrzebujesz zmienić:
Są konieczne wpisy w /etc/pam.d/system-login i /etc/slim.conf. Nie są potrzebne reguły policykit, chociaż po ich dodaniu thunar zaczął korzystać poprawnie z zasobów bez potrzeby tworzenia działającej sesji policy-kit.gexcite wrote:Chyba, że w przypadku slima te wpisy są konieczne, chociaż z poradnika wywnioskowałem że powinno działać bez.
A czy to coś zmieni, skoro istnieją podane w tym wątku źródła, które rozwiązują problem?[/OT]I might write proper Gentoo documentation for this later on, but I can't promise anything.