Jestem na 2 semestrze CCNA i powiem Ci ze o ile znaczna cwiekszosc wiedzy teoretycznej pokrywa sie z tym co jest na studiach, to czasami pojawiaja sie informacje, o ktorych od profesora sie nie dowiedzialem.
W szczegolnosci jezeli omawiane sa dla przykladu protokoly rutingu, to omawiane sa w sposob bardzo przystepny i dokladny. Nie zaprzeczalnym plusem sa tutaj laboratoria, na ktorych konfigurujesz urzadzenia Cisco. Jak to mowia praktyka czyni mistrza. Nie sadze bys w ramach studiow mial mozliwosc konfigurowania kilku ruterow w ramach 1 sieci z wykorzystaniem rutingu dynamicznego, czy ustawienia VLANów na przełączniku, tak aby port został automatycznie wyłączony gdy podepnie sie pod niego komputer z nieznanym adresem MAC.
Dlatego uwazam ze taki kurs moze uzupelnic wiedze zdobyta na studiach a napewno daje pozniejsza mozliwosc certyfikacji, czy dalszego porzerzania wiedzy w ramach np. CCNP.
To czy warto jest kwestia indywidualna. Jezeli Cie to nie kreci, czy masz z tym jakies trudnosci to uwazam ze nie warto. Ale jezeli sieci to jest to co chcesz robic w przyszlosci, to uwazam ze warto miec taki certyfikat.
Wiele firm przy zatrudnianiu zwraca na to uwage, o ile zamierzasz pracowac pozniej z sieciami
Warto bys wiedzial, ze ukonczenie 4 semestrow nic Ci nie da i musisz dodatkowo zdac drogi egzamin certyfikacyjny. I mowiac drogi mam na mysli kilkaset zlotych, nie wiem teraz dokladnie ile ale cos 800-1000zl jak mnie pamiec nie myli - no i nie ma pewnosci ze zdasz. Po 4 semestrze powinien byc egzain koncowy z calosci - jako go zaliczysz na bodaj min. 90% to dostaniesz vouchera na egzamin certyfikacyjny, ale nie wiem jak bardzo zmniejsza to cene...