Moderator: SlashBeast

Nie mam takich problemow, po update xorg-servera 1.6 do 1.7 wraz z depsami wszystko smiga, zadnych problemow z kompilacja evdeva.dylon wrote:Ogolnie do nowych x-ow trzeba skompilowac nowe evdev. a tu juz nie jest rozowo.
Jako zaleznosc nowa wersja nie jest brana pod uwage (i update world tego tez nie lapie) i potem sa kwiatki typu "przestala dzialac klawiatura i musz" (mialem wlasnie tak). W dlaszym ciagu mam szopki bo po dluzszym czasie bez reakcji (np. w nocy) klawiatura nie dziala a z obslugi myszy dziala tylko wskaznik ale bez obslugi jakiegokolwiek klawisza.
Czekam na poprawiona wersje evdev-a
Code: Select all
slashbeast@ragnarok ~ % qlist -Iv |grep x11-drivers
x11-drivers/xf86-input-evdev-2.3.0
x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.4.0
x11-drivers/xf86-input-mouse-1.5.0
x11-drivers/xf86-input-synaptics-1.2.0
x11-drivers/xf86-video-intel-2.9.1Dzieki SlashBeast za tą wskazówkę, wystarczyło przekompilować:SlashBeast wrote:Nie mam takich problemow, po update xorg-servera 1.6 do 1.7 wraz z depsami wszystko smiga, zadnych problemow z kompilacja evdeva.dylon wrote:Ogolnie do nowych x-ow trzeba skompilowac nowe evdev. a tu juz nie jest rozowo.
Jako zaleznosc nowa wersja nie jest brana pod uwage (i update world tego tez nie lapie) i potem sa kwiatki typu "przestala dzialac klawiatura i musz" (mialem wlasnie tak). W dlaszym ciagu mam szopki bo po dluzszym czasie bez reakcji (np. w nocy) klawiatura nie dziala a z obslugi myszy dziala tylko wskaznik ale bez obslugi jakiegokolwiek klawisza.
Czekam na poprawiona wersje evdev-a
slashbeast@ragnarok ~ % qlist -Iv |grep x11-drivers x11-drivers/xf86-input-evdev-2.3.0 x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.4.0 x11-drivers/xf86-input-mouse-1.5.0 x11-drivers/xf86-input-synaptics-1.2.0 x11-drivers/xf86-video-intel-2.9.1
x11-drivers/xf86-input-evdev-2.3.0
x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.4.0
x11-drivers/xf86-input-mouse-1.5.0
x11-drivers/xf86-input-synaptics-1.2.0Wystarczy czytać co wypisuje portage po kompilacji xorga, ewentualnie można po każdym poważniejszym updacie wywołać /usr/bin/eread lub po prostu zajrzeć do ebuilda i przeczytać ewarn:mentorsct wrote:(...)wystarczyło przekompilować(...)
ewarn "You must rebuild all drivers if upgrading from xorg-server 1.6"
ewarn "or earlier, because the ABI changed. If you cannot start X because"
ewarn "of module version mismatch errors, this is your problem."
ewarn "You can generate a list of all installed packages in the x11-drivers"
ewarn "category using this command:"
ewarn "emerge portage-utils; qlist -I -C x11-drivers/" Fajnie, ze Tobie dziala, bo mi (mimo przekompilowania tychze) dalej nie. (znaczy dziala, ale zalicza zwiechy)...mentorsct wrote: Dzieki SlashBeast za tą wskazówkę, wystarczyło przekompilować:I wszystko lata tak jak trzeba.Code: Select all
x11-drivers/xf86-input-evdev-2.3.0 x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.4.0 x11-drivers/xf86-input-mouse-1.5.0 x11-drivers/xf86-input-synaptics-1.2.0
emerge -av1 $(qlist -I -C x11-drivers)
emerge -av1 hal dbus #nie wiem czy konieczne w tym przypadku...
/etc/init.d/hald restart
/etc/init.d/dbus restart
eselect opengl set nvidia