Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Czy Gentoo jest łatwiejsze czy trudniejsze od Debianokształtnych systemów?
Widział ktoś np. Ubuntu - kiedy ni z gruszki ni z pietruszki przy aktualizacji wysypie się udev?
Mnie się to przytrafiło.
Co do Gentoo - instalacja ze stage - którą wybrałem - jest sposobem na to - aby bardzo dobrze poznać system - i nie szukać rozwiązań - w trakcie awarii - np. nie szukać działającej paczki xservera - kiedy nagle została na pamiątkę konsola i lynx, lub LiveCD.
Gentoo Handbook czytałem i czytam - kilka problemów udało mi się rozwiązać przez edycję ebuildów - skonfliktowanych paczek - ostatnio np: jack-audio - wymaga biblioteki - która wymaga jack-audio - i mamy zatwardzenie

, - rozwiązane.
Kłopot mam z xserverem - wygląda tak:
Code: Select all
[blocks B ] sys-libs/com_err ("sys-libs/com_err" is blocking sys-libs/e2fsprogs-libs-1.41.9)
[blocks B ] sys-libs/ss ("sys-libs/ss" is blocking sys-libs/e2fsprogs-libs-1.41.9)
[blocks B ] <sys-fs/e2fsprogs-1.41.8 ("<sys-fs/e2fsprogs-1.41.8" is blocking sys-libs/e2fsprogs-libs-1.41.9, sys-apps/util-linux-2.16.1)
[blocks B ] <sys-apps/sysvinit-2.86-r11 ("<sys-apps/sysvinit-2.86-r11" is blocking sys-apps/openrc-0.4.3-r3)
Total: 180 packages (5 upgrades, 175 new), Size of downloads: 17,706 kB
Conflict: 4 blocks (4 unsatisfied)
* Error: The above package list contains packages which cannot be
* installed at the same time on the same system.
('ebuild', '/', 'sys-apps/openrc-0.4.3-r3', 'merge') pulled in by
sys-apps/openrc required by ('ebuild', '/', 'sys-apps/baselayout-2.0.1', 'merge')
>=sys-apps/openrc-0.4 required by ('ebuild', '/', 'sys-fs/lvm2-2.02.51-r1', 'merge')
('installed', '/', 'sys-fs/e2fsprogs-1.40.4', 'nomerge') pulled in by
sys-fs/e2fsprogs required by system
sys-fs/e2fsprogs required by world
('ebuild', '/', 'sys-apps/util-linux-2.16.1', 'merge') pulled in by
>=sys-apps/util-linux-2.16 required by ('ebuild', '/', 'sys-fs/udev-146', 'merge')
>=sys-apps/util-linux-2.16 required by ('ebuild', '/', 'x11-libs/libSM-1.1.1', 'merge')
sys-apps/util-linux required by system
(and 3 more)
('ebuild', '/', 'sys-libs/e2fsprogs-libs-1.41.9', 'merge') pulled in by
>=sys-libs/e2fsprogs-libs-1.41 required by ('ebuild', '/', 'sys-fs/cryptsetup-1.0.6-r2', 'merge')
('installed', '/', 'sys-apps/sysvinit-2.86-r10', 'nomerge') pulled in by
>=sys-apps/sysvinit-2.86-r6 required by ('ebuild', '/', 'sys-apps/openrc-0.4.3-r3', 'merge')
>=sys-apps/sysvinit-2.86-r6 required by ('installed', '/', 'virtual/init-0', 'nomerge')
For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#blocked
Według handbooka takie błędy należy ładować na bugzillę - jednak ja potrzebuję w miarę szybko postawić główną część systemu - z xservarem, firefoxem, gg , skypem, abiwordem lub openoffice, i thunderbirdem tak szybko - jak to tylko możliwe - i w związku z tym 2 pytania:
1. Jak ugryźć skutecznie zależności na poziomie sysvinit, util-linux i e2fsprogs - żeby nie wyłożyć systemu?
2. Ile średnio trwa - kiedy taki błąd w zależnościach ebuildów pojawia się w drzewie portage i dotyczy tak "nieistotnego" elementu jak Xorg.
Bo co do gnome i reszty - pal licho - zdażyło mi się kiedyś skompilować od a do z kde4, to z garnome też sobie poradzę.
To samo z poszczególnymi programami typu np. mplayer, itp.
Ale Xorg - to inna bajka - ściągnąłem wszystkie paczki źródłowe do X-7.4 - jest ich chyba z 50 - i diabli wiedzą - w jakiej kolejności je kompilować - dodatkowo - kawałki xservera są w systemie i gryzą sie z kompilowanymi ręcznie.
A Xorga potrzebuję na wczoraj.
Pozdrawiam