Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Polish OTW
  • Search

[multi-bywalność] Czyli problemy pracy na kilku komputerach

Rozmowy nie związane ściśle z Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
14 posts • Page 1 of 1
Author
n00b
n00b

[multi-bywalność] Czyli problemy pracy na kilku komputerac

Post by koval_ski » Tue May 29, 2007 1:47 pm

W chwili obecnej pracuje tylko w dwóch miejscach (dom, praca) ale bywały takie czasy że, korzystało się komputerów w czterech różnych miejscach. Nie wspominając już o tym że jedna z maszyn napędzana była Windą.

1. Problem (jak dla mnie najbardziej irytujący) gg, do zniesienia jeszcze jest fakt że archiwum wiadomości zostaje na komputerach lokalnie, ale lista kontaktów to przegięcie. Import/export do serwera gg skutkuje utratą przynajmniej jednego numerka. Królestwo za program z oddzielnym gui, gdzie core będzie odpalony na "serwerze" tzn. jednym z posiadanych komputerów, a interfejs z dowolnego miejsca.

2. Katalog domowy, rozwiązań tego problemu jest pewnie z 1000, ja kiedyś bawiłem się w nfs, było to bardzo wygodne gdy posiadałem dwa komputery w domu, cały /home podmontowany przez nfs'a. Gdy zaszła konieczność montowania przez internet, pomimo łącza z 0,5Mbita uploadu, było to zbyt powolne. Po drugie nie wskazanie jest montowywanie całego /home 100 razy lepsze było by coś w stylu montowywania wybranych katalogów oraz możliwość poszczególnych plików, np. pliku z zakładkami firefox'a. Teraz próbuję stosować svn, jest genialnym rozwiązaniem jeśli mamy do czynienia z konkretnymi projektami, np. strony www. Spróbuję też do folderu z dokumentami to wprowadzić.

3. Na pewno, ktoś jeszcze dopisze kilka podobnych sytuacji.

Świetnie to rozwiązano w mldonkey'u, program działa jako demon, jest oddzielny interfejs, a co najfajniejsze jest interfejs przez www.

Jak dla mnie wszelkie rozwiązania powyższych problemów oparte i przenośne pamięci flash są nieskuteczne. Dysponuję tylko USB1.1 więc transfery są porażająco niskie, dotyczy to oczywiście pracy przy kompie w domu. Najbardziej uśmiechają mi się sposoby oparte na serwerze, mój komputer w domu działa niemal 24h/dobę ma stałe IP więc świetnie się nadaje na centralny punkt przechowywania danych.
lsdudi
Guru
Guru

Post by lsdudi » Tue May 29, 2007 2:13 pm

jeśli nie odpowiada ci ekg2
to poczytaj sobie o NX :) podobno wyciąga nawet na łączu 58kb/s
RLU#416942
Zwierzak
Veteran
Veteran
Contact Zwierzak
Website

Re: [multi-bywalność] Czyli problemy pracy na kilku komput

Post by Zwierzak » Tue May 29, 2007 2:20 pm

koval_ski wrote:W chwili obecnej pracuje tylko w dwóch miejscach (dom, praca) ale bywały takie czasy że, korzystało się komputerów w czterech różnych miejscach. Nie wspominając już o tym że jedna z maszyn napędzana była Windą..
Miałem podobnie, tyle teraz mam już laptopa, więc problem się rozwiązał.
koval_ski wrote:1. Problem (jak dla mnie najbardziej irytujący) gg, do zniesienia jeszcze jest fakt że archiwum wiadomości zostaje na komputerach lokalnie, ale lista kontaktów to przegięcie. Import/export do serwera gg skutkuje utratą przynajmniej jednego numerka. Królestwo za program z oddzielnym gui, gdzie core będzie odpalony na "serwerze" tzn. jednym z posiadanych komputerów, a interfejs z dowolnego miejsca..
Z tym probleme radziłem sobie bardzo prosto: Psi + Jabber. Lista kontaktów jest zawsze aktualna! GUI jest identyczne na Linuksie, Windowsie i Mac OS X
koval_ski wrote:2. Katalog domowy, rozwiązań tego problemu jest pewnie z 1000, ja kiedyś bawiłem się w nfs, było to bardzo wygodne gdy posiadałem dwa komputery w domu, cały /home podmontowany przez nfs'a. Gdy zaszła konieczność montowania przez internet, pomimo łącza z 0,5Mbita uploadu, było to zbyt powolne. Po drugie nie wskazanie jest montowywanie całego /home 100 razy lepsze było by coś w stylu montowywania wybranych katalogów oraz możliwość poszczególnych plików, np. pliku z zakładkami firefox'a. Teraz próbuję stosować svn, jest genialnym rozwiązaniem jeśli mamy do czynienia z konkretnymi projektami, np. strony www. Spróbuję też do folderu z dokumentami to wprowadzić..
Najrozsądniejsze jest korzystanie z pendrive. Choć nie polecam trzymać nan im całego katalogu domowego, a jedynie dokumentów i projektów. Są specjalne aplikacje synchronizujące do utrzymywania najaktualniejszej wersji dokumentu.

Polecam zainwestować w dysk HDD na USB. Pojemność duża, a jak korzystasz z USB2.0 brak jest spadku predkości w porównaniu z wbudowanym
koval_ski
n00b
n00b

Post by koval_ski » Tue May 29, 2007 2:58 pm

lsdudi wrote:jeśli nie odpowiada ci ekg2
kurcze interfejs jest po prostu uciążliwy...

lsdudi wrote:to poczytaj sobie o NX :) podobno wyciąga nawet na łączu 58kb/s
Brzmi interesująco, miałem do tej pory styczność tylko z VNC i szybkość przy dobrych warunkach była wystarczająca, ale w codziennej pracy jednak to nie potrzebne nadwyrężanie łącza. W każdym razie spróbuje tego.
koval_ski
n00b
n00b

Post by koval_ski » Tue May 29, 2007 3:02 pm

Zwierzak wrote: Polecam zainwestować w dysk HDD na USB. Pojemność duża, a jak korzystasz z USB2.0 brak jest spadku predkości w porównaniu z wbudowanym
Niestety nie mam USB2.0 :-( 8GB na flashu jest teraz takie tanie... no i jeszcze jedna przeszkoda, ja na pewno zapomniałbym wziąć go ze sobą w najbardziej potrzebnej chwili.
kurak
Guru
Guru
Contact kurak
Website

Post by kurak » Tue May 29, 2007 3:38 pm

Ja korzystam z samogeo ekg, zostawiasz sobie na screenie, i działa. Mówisz, że nterfejs uciążliwy, kwestia przyzwyczajenia, jak porobisz dobre aliasy, to będziesz o wiele bardziej zadowolony niż z graficznych komunikatorów.
Open Your Mind, Use Open Source
bartmarian
Guru
Guru

Post by bartmarian » Tue May 29, 2007 3:45 pm

instalowalem kilka NX-ow - super sprawa, dziala wg mnie bdb
Zwierzak
Veteran
Veteran
Contact Zwierzak
Website

Post by Zwierzak » Tue May 29, 2007 4:33 pm

koval_ski wrote:
Zwierzak wrote: Polecam zainwestować w dysk HDD na USB. Pojemność duża, a jak korzystasz z USB2.0 brak jest spadku predkości w porównaniu z wbudowanym
Niestety nie mam USB2.0 :-( 8GB na flashu jest teraz takie tanie... no i jeszcze jedna przeszkoda, ja na pewno zapomniałbym wziąć go ze sobą w najbardziej potrzebnej chwili.
Tylko? Przecież od kilku dobrych lat jest instalowany USB2.0. Chyba, że masz naprawdę stare komputery. A rozwiązaniem na niezapominanie jest przypięcie sobie go na smyczy.
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Tue May 29, 2007 7:41 pm

Propos gadu... Skombinowałem sobie shell'a w robocie z ekg na serwerku - teraz ssh albo putty z lokalnego kompa i nie ma żadnego niebezpieczeństwa, że zapomne wymazać hasło odchodząc od kompa ;)
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10]
koval_ski
n00b
n00b

Post by koval_ski » Wed May 30, 2007 11:15 am

Zwierzak wrote: Tylko? Przecież od kilku dobrych lat jest instalowany USB2.0. Chyba, że masz naprawdę stare komputery.
Hehe tak się złożyło że mam 2x P-III-S 1400MHz czyli nie ma USB2.0 a wydajność jego i tak przerasta moje wymagania więc jeszcze długo go nie zmienię...
Zwierzak wrote: A rozwiązaniem na niezapominanie jest przypięcie sobie go na smyczy.
Trzeba jeszcze nie zapomnieć przypiąć ;-)
akroplas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by akroplas » Wed May 30, 2007 12:29 pm

@koval_ski: Niewiem czy jest taki duzy problem z tym USB 2.0... czy kontroler pod PCI nie zalatwi sprawy? 40 PLN i mamy "szybkie usb"
noobah
Apprentice
Apprentice

Post by noobah » Wed May 30, 2007 8:13 pm

Hm, ja tam używam z powodzeniem gaim-2.0-beta6 i nie narzekam, mam GG (z importem i exportem) i jabbera. A programik jest IMO lekki.

Co do noszenia danych na pendrive'ie, to pomysł jest przedni, tylko niech ktoś wymyśli coś żeby z automatu się wszystko synchronizowało. Ja się nie czuję na siłach.
koval_ski
n00b
n00b

Post by koval_ski » Fri Jun 01, 2007 10:44 am

akroplas wrote:@koval_ski: Niewiem czy jest taki duzy problem z tym USB 2.0... czy kontroler pod PCI nie zalatwi sprawy? 40 PLN i mamy "szybkie usb"
Widzę że jestem dość problematycznym człowiekiem - nie mam już wolnych slotów PCI :?
mpapis
n00b
n00b
Contact mpapis
Website

Post by mpapis » Fri Jun 01, 2007 8:29 pm

jak dla mnie NX rozwiązuje problem, jedyne co to serwer się trochę gryzie z libami z systemu i albo nie działa ci NX albo nie podnoszą się Xy, miałem już tak kilka razy, no ale co tam wygoda niesamowita, w domu mam 1Mb/128kb i niema problemu z połączeniem do serwera NX w domu, nie wspomnę o tym że w tym samym czasie żona używa kompa w tym neta
only think what could U do
Post Reply
  • Print view

14 posts • Page 1 of 1

Return to “Polish OTW”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.