Postanowilem stworzyc kolejnego overlaya, ktory mialby pomoc Wam wszystkim w korzystaniu z Gentoo
Stworzylem go z mysla o osobach, ktore wolaly by miec wszystko w 1 repozytorium oraz tych, ktorzy nie moga odnalezc swoich ulubionych aplikacji w innych. Co go wyroznia? Kazdy ma wplyw na to, co sie w nim znajduje!
Dostęp do Repozytorium:
Q&A:
Q: Dlaczego portage nie znachodzi pakietów zawartych w Overlay, mimo że pobrałem go na dysk?
A: Po pierwsze upewnij się, czy dodałeś odpowiedni wpis do make.conf. Dalej sprawdź czy nie popełniłeś żadnej literówki i czy wpisana w make.conf ścieżka do repozytorium wskazuje na katalog główny overlaya (powinien znajdować się w nim folder profiles).
Q: Pobrałem repozytorium. Co wpisać do make.conf?
A: Powinieneś dodać linijkę: PORTDIR_OVERLAY="${X}" gdzie ${X} to ścieżka do repozytoium na Twoim dysku. Zakładając, że komende svn co https://arcon.svn.sourceforge.net/svnro ... nk/overlay portage-arcon wydałeś będąc w /usr/local ścieżka do Overlaya to: /usr/local/portage-arcon. I taka właśnie ścieżke powinieneś wpisać!
Q: Czy mogę używać laymana?
A: Tak. Dokładny opis korzystania z laymana znajduje się zaraz pod tym How-To.
Q: Szukam ebuilda, jednakże nie mogę go nigdzie znaleźć. Czy są jakieś szanse, aby zosał stworzony i dodany do Overlaya?
A: Tak. Jest oczywiście taka możliwość. Należy jednak liczyć się z tym iż jesteśmy tylko ludźmi i możemy nie mieć czasu aby stworzyć go od razu. Czasami może przyjść dłużej na niego poczekać. Może się też okazać, iż ktoś inny wykarze się inicjatywą i stworzy tego ebuilda. Oczywiście zostanie on wysłany do repozytorium tak szybko, jak tylko będzie to możliwe.
Q: Program nie kompiluje się, a ebuild wydaje się być uszkodzony. Co robić?
A: Oczywiście może zdarzyć się tak, że ebuild przestanie nagle działać (np. za sprawą przeniesienia plików które są pobierane do ${DISTFILES}). Wystarczy, że dasz nam znać albo za pomocą PM, albo odpowiadając w tym temacie. Postaramy się w miare szybko i sprawnie rozwiązać problem.
Q: Dostaję komunikat "Digest verification failed". Co robić?
A: Możesz na własną rękę pobrać tarball do ${DISTFILES} i wygenerować poprawnego digesta, albo zostawić to nam, przy czym musisz poinformować nas o zaistniałym błędzie, jeżeli chcesz abyśmy go jak najprędzej rozwiązali!
Q: Co zrobić, jeśli chciałbym umieścić jakiegoś ebuilda w Overlayu?
A: Możesz wysłać tarball z ebuildem, digestem i manifestem na maila jednej z osób, które opiekują się Overlay'em, bądź zamieścić go w jakimś ogólno dostępnym miejscu, oraz podać nam niezbędne do jego pobrania informacje. Zwracamy się także z prośbą, aby w paczce znajdowała się ścieżka do ebuilda (np. app-misc/mc). Nie znamy wszystkich aplikacji i nie wszystkie są w Portage. Ułatwi nam to odpowiednie umiejscowienie ebuilda i zaoszczędzi troche czasu
Q: Kto opiekuje się Overlay'em?
A: Aktualnie: http://arcong.ath.cx/index.php?option=c ... &Itemid=46
Q: Mam problem nie pisany w tym skromnym HowTo. Co robić?
A: Jak to mówią... "Nic co ludzkie nie jest nam obce", tak więc nie ma się czego wstydzić. Trzeba śmiało pisać w tym wątku lub PM!
Q: Do czego służy plik install-xgl.sh znajdujący się w głównym katalogu overlaya?
A: Dzięki temu skryptowi można szybko i bez problemów zainstalować XGLa. Zapewnia on 100% sprawność działania na większości popularnych kart graficznych.
Q: Jak mogę skontaktować się opiekunami Overlaya?
A: Jak na każdym forum dyskusyjnym tak i na tym skontaktować można się z nami za pośrednictwem PM lub na kanale IRC (#arcon @ spaz.homelinux.org:6667), co jest wygodniejsze. Dla osób które nie posaidają klienta IRC przygotowujemy specjalną stronę z klientem IRC w Javie!
Jak posługiwać się Laymanem?
Milego korzystania!
Enjoy!