Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Polish OTW
  • Search

piekny kwiatek ... na 2007 rok! pff

Rozmowy nie związane ściśle z Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
76 posts
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Next
Author
Apprentice
Apprentice

piekny kwiatek ... na 2007 rok! pff

Post by raaf » Tue Jan 02, 2007 9:07 am

hej!

http://itbiznes.pl/art24069.html <- to jest poprostu poronione, ... mialem cos napisac, ale mi rece opadly. mam nadzieje, ze u nas to nie nastapi.

pozdrawiam
raaf
skladmuzyczny.pl, REKLAMA, astalavista Vista, .. kiss my XGL!! ;)
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Tue Jan 02, 2007 9:31 am

Chciałem napisać, że ludzka głupota nie ma granic... ale najgorsze jest to, że to nie głupota a chamstwo i pazerność :evil:
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10]
ro-x
Apprentice
Apprentice

Post by ro-x » Tue Jan 02, 2007 10:11 am

Uzywacie darmowego oprogramowania min. dlatego ze chcecie byc w zgodzie z prawem i nie lamac zabezpieczen, crackowac etc. a oburzacie sie na zabezpieczenia filmow? vlc i mplayer obchodza zabezpieczenia co jest bezsprzecznie niezgodne z prawem. na forum windows xp takie oburzenie by mnie to zdziwilo, ale tutaj... prosze was...
Johnny_Bit
Apprentice
Apprentice
Contact Johnny_Bit
Website

Post by Johnny_Bit » Tue Jan 02, 2007 10:47 am

Problem w tym, że te zabezpieczenia są. FSF wyraźnie mówi że są złem absolutnie nie potrzebnym. Ten CSS to właściwie pomyłka maniaka, tak samo jak Digital Restrictions Management, które bądź co bądź jest niezwykle denerwującym cholerstwem którego się chce jak najszybciej pozbyć, oraz tak samo jak wszelkie zabezpieczenia w w dyskach Blu-Ray i HD-DVD (też FSF wyraża sprzeciw, nie dziwie im się, bo te zabezpieczenia są już kompletnie po[cenzura]). Rozumiem że wielkie korporacje chcą wielkiej kasy od ludzi, ale czemu robić to przez drażnienie ich zamiast uprzyjemniać im życie? Sam lubię mieć legalne filmy, ale (przypadek mojego kolegi) gdy nie mogę legalnie mojego ulubionego filmu legalnie kupionego jak byłem w USA odtworzyć na swoim playerze, to coś jest nie tak, i to nie jest moja wina. Czy zamiast denerwowania ludzi nie mogli by działać na ich korzyść, np ciut zmniejszyć ceny i darować sobie ograniczenia? Zapewniam że większość ludzi woli mieć oryginalne rzeczy niż je "kraść".
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by no4b » Tue Jan 02, 2007 11:02 am

ro-x wrote:Uzywacie darmowego oprogramowania min. dlatego ze chcecie byc w zgodzie z prawem i nie lamac zabezpieczen, crackowac etc. a oburzacie sie na zabezpieczenia filmow? vlc i mplayer obchodza zabezpieczenia co jest bezsprzecznie niezgodne z prawem. na forum windows xp takie oburzenie by mnie to zdziwilo, ale tutaj... prosze was...
To powiedz mi co mam zrobić jeśli kupiłem legalny film/mp3 i nie mam możliwości obejrzenia/odsłuchania tego materiału? Poza tym prawo (przynajmniej polskie) gwarantuje mi możliwość zrobienia sobie kopii bezpieczeństwa (i za tę możliwość płacę przy zakupie czystego nośnika, nawet jesli chcę na nim nagrać moje zdjęcia z wakacji!). Powiedz mi, w jaki sposób mam ją wykonać nie łamiąc zabezpieczeń? Skoro kopię mogę robić, a nie mogę pójść jedyną drogą, która pozwala mi wykgzekwować moje prawo to pozostaje się na nie oburzyć, wyśmiać albo olać.
Last edited by no4b on Tue Jan 02, 2007 1:47 pm, edited 1 time in total.
GTK2/GNOME - The weakest link!
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Tue Jan 02, 2007 11:48 am

Nawet kijać kopie bezpieczeństwa, słyszałem, że są takie cyrki, że takich zabezpieczonych płyt nie można nawet ODTWORZYĆ na niektórych czytnikach... Paranoja :!:

A i powiem otwarcie, lubię oryginały, generalnie oryginalnych gier mam dużo, bo jeśli spodoba mi się na dłużej jak 5 minut to myślę, że generalnie należało by się docenić twórców, a i pudełeczko ładnie na półce wygląda...
...ale filmy/audio boje się kupić głównie ze względu na zabezpieczenia, bo co mi po kolejnej podstawce pod kubek z płyty cd ? Inna rzecz to absurdalne ceny jakie za owe płyty żądają w sklepach, ale to kwestia indywidualnych możliwości finansowych. Tak czy inaczej ja jako człowiek prosty, który nie lubi utrudniać sobie niepotrzebnie życia nie planuje kupować jakiegokolwiek filmu/audio póki nie zrobią porządku z zabezpieczeniami, a z tego co widzę to zanosi się wręcz odwrotnie :(
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
ro-x
Apprentice
Apprentice

Post by ro-x » Tue Jan 02, 2007 1:08 pm

no4b wrote:To powiedz mi co mam zrobić jeśli kupiłem legalny film/mp3 i nie mam możliwości obejrzenia/odsłuchania tego materiału? Poza tym prawo (przynajmniej polskie) gwarantuje mi możliwość zrobienia sobie kopii bezpieczeństwa (i za tę możliwość płacę przy zakupie czystego nośnika, nawet jesli chcę na nim nagrać moje zdjęcia z wakacji!). Powiedz mi, w jaki sposób mam ją wykonać nie łamiąc zabezpieczeń? Skoro kopię mogę robić, a nie mogę pójść jedyną drogą, która pozwala mi wykgzekwować moje prawo to pozostaje się na nie obużyć, wyśmiać albo olać.
legalny film kupiony w np. stanach jest przeznaczony do ogladania w stanach, tam nie masz problemow z jego odtwarzaniem. chcesz ogladac film w polsce - kup go w polsce. i pokaz mi choc jedna mp3'ke ktora MUSISZ odtwarzac vlc albo mplayerem..

kopia bezpieczenstwa to inny temat, nie potrzebujesz do niej vlc czy mplayera, a zdaje sie o tym jest mowa w artykule. te sprawe mozna poruszyc w osobnym watku.

i na koniec: nie mowie ze prawo jest dobre. nie mowie tez ze zabezpieczenia sa dobre. jednak jako obywatele kraju w ktorym obowiazuja jestesmy zobligowani do ich respektowania. czy sie nam to podoba czy nie. libdvdcss bez watpienia sluzy do lamania/obchodzenia zabezpieczen - co za tym idzie jest niezgodny z prawem. czy sie nam to podoba czy nie - tak jest.
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by no4b » Tue Jan 02, 2007 1:40 pm

legalny film kupiony w np. stanach jest przeznaczony do ogladania w stanach, tam nie masz problemow z jego odtwarzaniem. chcesz ogladac film w polsce - kup go w polsce. i pokaz mi choc jedna mp3'ke ktora MUSISZ odtwarzac vlc albo mplayerem..
Ile firm sprzedaje legalnie muzykę w formacie mp3? Prawie wszystko to wmv. A jeżeli chodzi o filmy. Jeżeli prawo jest beznadziejnie durne, to natualną reakcją jest oburzenie. Na pewno nie jest nią dziwienie się na oburzeniu, które prezentujesz ;)
i na koniec: nie mowie ze prawo jest dobre. nie mowie tez ze zabezpieczenia sa dobre. jednak jako obywatele kraju w ktorym obowiazuja jestesmy zobligowani do ich respektowania. czy sie nam to podoba czy nie.
Podobnie, jak firmy, które mają obowiązek umożliwić mi zrobienie sobie kopii bezpieczeństwa. Moich praw nikt nie szanuje.
jednak jako obywatele kraju w ktorym obowiazuja jestesmy zobligowani do ich respektowania. czy sie nam to podoba czy nie.
Twoje podejście wygląda na bezmyślne hołdowanie zasadom. Trzeba mówić o tym, że to co jest, jest chore, pisać maile do posłów i tłuc im do głów, że to się społeczeństwu ani nie podoba, ani nie opłaca. Oburzenie jest wręcz konieczne, na każdym forum, niezależnie od tego czy większość stanowią użytkownicy Windows, czy innych systemów.
ro-x
Apprentice
Apprentice

Post by ro-x » Tue Jan 02, 2007 2:32 pm

Hmm. Jest duzo madrego w tym co piszesz. W zwiazku z tym proponuje konstruktywna walke z glupim prawem, samo narzekanie nie wystarczy.

i jeszcze raz napisze bo chyba nie do kazdego to dotarlo: artykul dotyczy lamania zabezpieczen css, nie plikow mp3/wma etc. nie dotyczy robienia kopii zapasowych czy odtwarzania plikow ktore mozna zakupic w internecie. to zupelnie inny temat! prosze czytac ze zrozumieniem! no4b tw slowa sa w szczegolnosci do ciebie ;)
13Homer
Guru
Guru

Post by 13Homer » Tue Jan 02, 2007 2:39 pm

no4b wrote:Podobnie, jak firmy, które mają obowiązek umożliwić mi zrobienie sobie kopii bezpieczeństwa. Moich praw nikt nie szanuje.
Jest takie prawo? Myślałem, że to "kurtuazja" producentów, którzy zawierają taką klauzulę w licencji.
W zasadzie na prawie się nie znam, pytam z ciekawości.
A co do przestrzegania prawa: jest coś takiego jak obywaleskie nieposłuszeństwo.
W USA podatek od dochodów jest pobierany zupełnie nielegalnie (przymus płacenia go jest sprzeczny z konstytucją), mimo to mało osób o tym wie. Żeby tak w Polsce było...
Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM
v7n
Guru
Guru

Re: piekny kwiatek ... na 2007 rok! pff

Post by v7n » Tue Jan 02, 2007 3:56 pm

raaf wrote:hej!

http://itbiznes.pl/art24069.html <- to jest poprostu poronione, ... mialem cos napisac, ale mi rece opadly. mam nadzieje, ze u nas to nie nastapi.

pozdrawiam
raaf
anemus wrote:Nie chodzi o ściganie ale o przyzwyczjenie społeczeństwa do ograniczenia wolności. Startują od bzdetów a skończy się na Orwelu
lepiej bym tego nie ujął. aż jestem ciekaw jak to wszystko będzie wyglądać za 10, 15 lat. brak słów.. .. ..
/~x86 /*-sources /oss /zsh /urxvt /vim /openbox /rox /xmms /Opera
Johnny_Bit
Apprentice
Apprentice
Contact Johnny_Bit
Website

Post by Johnny_Bit » Tue Jan 02, 2007 9:47 pm

ro-x wrote: legalny film kupiony w np. stanach jest przeznaczony do ogladania w stanach, tam nie masz problemow z jego odtwarzaniem. chcesz ogladac film w polsce - kup go w polsce. i pokaz mi choc jedna mp3'ke ktora MUSISZ odtwarzac vlc albo mplayerem..

i na koniec: nie mowie ze prawo jest dobre. nie mowie tez ze zabezpieczenia sa dobre. jednak jako obywatele kraju w ktorym obowiazuja jestesmy zobligowani do ich respektowania. czy sie nam to podoba czy nie. libdvdcss bez watpienia sluzy do lamania/obchodzenia zabezpieczen - co za tym idzie jest niezgodny z prawem. czy sie nam to podoba czy nie - tak jest.
Hmm... wiesz o tym że niektórych DVD po prostu nie da się dostać w polsce? A podejrzewał byś taki mały, drobny szczególik, że często bardziej opłaca się polecieć do stanów (wycieczka czy inne cholerstwo) i tam sobie kupić filmy których w polsce po prostu nie da się dostać, albo jest to kompletnie nieopłacalne (przykład, DVD pewnego filmu w wersji kolekcjonerskiej i superanckiej kosztuje w polsce jedynie 199.95, jeśli w ogóle ją znajdziesz, a w ameryce dostępne w każdym sklepie z DVD za 20$ (czyli jakieś 80 zł), no i kurde, co?)

Co do mp3 to się nawet nie wypowiadam, bo po większość tego co słucham musiałbym jeździć do Finlandii albo Japonii lub też czekać 18 miesięcy a nóż widelec w jakimś sklepie będzie.

A co do łamania/obchodzenia zabezpieczeń, może to niektórych zdziwi strasznie, ale w polsce jest legalne. To że masz grę scrackowaną, nie znaczy że jesteś przestępca, ale że ograniczenia nałożone przez producenta na daną grę były dla ciebie nie do zaakceptowania, to samo jest z filmami, to samo jest z muzyką. Czy się to komuś podoba czy nie w polsce nadal można używać swojej własności prawie dowolnie. Prawie co prawda robi różnice, ale nie jest aż tak straszne, aby policja ci mogła zrobić najazd na chatę tylko za to że masz 80GB mp3, albo cały dysk wypchany po brzegi filmami, które nawet nie weszły do kin. Jesteś przestępcą dopiero w tedy kiedy bez wiedzy i/lub zgody autora nie płacąc należnego honorarium ustalonego przez autora używasz danego przedmiotu w celu uzyskania korzyści majątkowych. Tutaj polskie prawo jest zajefajne. (nie sprzeczać mi się tu o to co napisałem, bo sam mam mało o tym pojęcia, za to znajomego prawnika)
ro-x
Apprentice
Apprentice

Post by ro-x » Tue Jan 02, 2007 10:20 pm

Johnny_Bit wrote:Hmm... wiesz o tym że niektórych DVD po prostu nie da się dostać w polsce? A podejrzewał byś taki mały, drobny szczególik, że często bardziej opłaca się polecieć do stanów (wycieczka czy inne cholerstwo) i tam sobie kupić filmy których w polsce po prostu nie da się dostać, albo jest to kompletnie nieopłacalne (przykład, DVD pewnego filmu w wersji kolekcjonerskiej i superanckiej kosztuje w polsce jedynie 199.95, jeśli w ogóle ją znajdziesz, a w ameryce dostępne w każdym sklepie z DVD za 20$ (czyli jakieś 80 zł), no i kurde, co?)
no i kurde to ze w swietle prawa nie wolno ci przywozic filmow z zagranicy - tj przywiezc sobie mozesz ale polskie odtwarzacze nie beda ich czytac. bo wlasnie tak zostalo to wymyslone, po to sa regiony zebys placil w polsce. nie ja wymyslalem, nie podoba mi sie to, ale tak jest czy tego chcesz czy nie. masz placic zlotowki a nie dolary. jednym slowem - argument twoj jest z tylka.
A co do łamania/obchodzenia zabezpieczeń, może to niektórych zdziwi strasznie, ale w polsce jest legalne. To że masz grę scrackowaną, nie znaczy że jesteś przestępca, ale że ograniczenia nałożone przez producenta na daną grę były dla ciebie nie do zaakceptowania, to samo jest z filmami, to samo jest z muzyką. Czy się to komuś podoba czy nie w polsce nadal można używać swojej własności prawie dowolnie. Prawie co prawda robi różnice, ale nie jest aż tak straszne, aby policja ci mogła zrobić najazd na chatę tylko za to że masz 80GB mp3, albo cały dysk wypchany po brzegi filmami, które nawet nie weszły do kin. Jesteś przestępcą dopiero w tedy kiedy bez wiedzy i/lub zgody autora nie płacąc należnego honorarium ustalonego przez autora używasz danego przedmiotu w celu uzyskania korzyści majątkowych. Tutaj polskie prawo jest zajefajne. (nie sprzeczać mi się tu o to co napisałem, bo sam mam mało o tym pojęcia, za to znajomego prawnika)
wiekszej bredni chyba nie czytalem! piractwo legalne w polsce? no temat na pierwsze strony gazet :lol:
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Tue Jan 02, 2007 10:41 pm

Hehe, generalnie co rozmowa to słyszę inne interpretacje prawa....
Co chwila tu leci że dowolnie mogę sobie kopie zapasową stworzyć, a na święta dostałem F.E.A.R'a i nawet chciało mi się przeczytać umowę licencyjną (głównie przez takie dyskusje) a tam jak byk pisze, że nie wolno mi tego w żaden sposób kopiować (tu inne absurdalne zakazy) a potem podsumowanie, że licencja obejmuje jedynie wczytanie programu do pamięci (uruchomienie).

Może jakieś podstawy prawne do tych pięknych tez ? :)
bartmarian
Guru
Guru

Post by bartmarian » Wed Jan 03, 2007 12:17 am

cuz... http://byte.livenet.pl/?page_id=772&page=2
troche moze i dlugie, ale co tam...
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Wed Jan 03, 2007 12:49 am

Tak sobie przeglądam tematy związane z css na wikipedii, wpadłem na stronkę mojego nowego bohatera :D i widze tam:
W 2004 r. dołączył do zespołu programistów VideoLAN, dla którego opracował wtyczkę do odtwarzania mediów zabezpieczonych systemem FairPlay oraz odtwarzanie materiałów zakodowanych w WMV9.
Tak mnie teraz zastanawia, wtyczki te są w vlc, są gdzieś do doinstalowania czy jednak prawnicy zrobili taki raban że poznikały ? :)
pancurski
Guru
Guru

Re: piekny kwiatek ... na 2007 rok! pff

Post by pancurski » Wed Jan 03, 2007 7:13 am

raaf wrote:hej!

pozdrawiam
raaf
widac w parlamencie francuskim tak samo jak w polskim durniów nie brakuje, ich przewaga nad naszymi rodzimymi durniami jest taka, że wiedzą o istnieniu mplayera :).....ale ustawa ustawą, a zycie zyciem, co z tego ze zostala uchwalona, skoro nie bedzie przestrzeganam i nie chodzi o to ze uzytkownicy beda korzystali nadal z tego oprogramowania, tylko o to ze nikt nie bedzie chodzil po domach i szperał w kompie jakiego programu do multimediów używasz....

a tak swoja droga, maly quiz:
1. ilu uzytkownikow mplayera wie ze ten program posiada takie mozliwosci?
2. ilu uzytkownikow mplayera korzysta z lamania zabezpieczen?

ja mysle ze chodzi o to ze korzystając z mplayera, mozesz totalnie olac wszystkie reklamy znajdujace sie na poczatku filmu ---> nie ogladasz reklam, nie robisz sobie papki z mózgu, nie jestes obiektem manipulacji speców od marketingu
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by no4b » Wed Jan 03, 2007 12:27 pm

Art.root wrote:Hehe, generalnie co rozmowa to słyszę inne interpretacje prawa....
Co chwila tu leci że dowolnie mogę sobie kopie zapasową stworzyć, a na święta dostałem F.E.A.R'a i nawet chciało mi się przeczytać umowę licencyjną (głównie przez takie dyskusje) a tam jak byk pisze, że nie wolno mi tego w żaden sposób kopiować (tu inne absurdalne zakazy) a potem podsumowanie, że licencja obejmuje jedynie wczytanie programu do pamięci (uruchomienie).

Może jakieś podstawy prawne do tych pięknych tez ? :)
No i o tym mówię. Naszych praw nikt nie szanuje. W Polsce ustawa GWARANTUJE Ci prawo do zrobienia kopii zapasowej, za tę możliwość płacisz przy każdym zakupie nagrywalnej płyty, taśmy magnetefonowej czy wideo, bez znaczenia jest to, co będziesz na tym nagrywał.
lazy_bum
l33t
l33t

Post by lazy_bum » Wed Jan 03, 2007 10:16 pm

ro-x wrote:
Johnny_Bit wrote:Hmm... wiesz o tym że niektórych DVD po prostu nie da się dostać w polsce? A podejrzewał byś taki mały, drobny szczególik, że często bardziej opłaca się polecieć do stanów (wycieczka czy inne cholerstwo) i tam sobie kupić filmy których w polsce po prostu nie da się dostać, albo jest to kompletnie nieopłacalne (przykład, DVD pewnego filmu w wersji kolekcjonerskiej i superanckiej kosztuje w polsce jedynie 199.95, jeśli w ogóle ją znajdziesz, a w ameryce dostępne w każdym sklepie z DVD za 20$ (czyli jakieś 80 zł), no i kurde, co?)
no i kurde to ze w swietle prawa nie wolno ci przywozic filmow z zagranicy - tj przywiezc sobie mozesz ale polskie odtwarzacze nie beda ich czytac. bo wlasnie tak zostalo to wymyslone, po to sa regiony zebys placil w polsce. nie ja wymyslalem, nie podoba mi sie to, ale tak jest czy tego chcesz czy nie. masz placic zlotowki a nie dolary. jednym slowem - argument twoj jest z tylka.
Ahhhh, wolny rynek, wolny człowiek i cała ta demokracja to piękna rzecz... (-;
roslin uberlay | grubelek
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Wed Jan 03, 2007 11:08 pm

No tak też czytam o Johansenie z tego co bartmarian podał:
Kiedy obrońcy spytali w sądzie o to, czyjego komputera zabezpieczenia przełamał Jon, usłyszeli w odpowiedzi “No, własnego”.
W sumie skoro DVD jako urządzenie jest MOJĄ własnością, tak samo jak płytka, bo nabywam tak naprawdę nośnik i prawo odsłuchania muzyki/filmu z niego, to zdaje mi się, że z MOJĄ WŁASNOŚCIĄ mogę zrobić co mnie się tylko wymyśli. Połamać, powiesić na ścianie, rozbebeszyć wnętrzności czytnika. Poza tym w licencji dostałem prawo "wczytania zawartości do pamięci komputera" jak to było propos FEAR, ale dla filmów musi być to samo. Nie było NIGDZIE definiowane jakim urządzeniem, jakim programem, na jakim systemie ani w jakiej porze dnia :D

Daje mi to możliwość wsadzenia płytki do napędu i takiego przetworzenia danych z niej by uzyskać obraz (w przypadku filmów), bo przecież czytnik DVD konwertuje dane z formatu DVD na strumień elektronów zrozumiały dla kontrolera IDE (czyli jest to już przetworzenie danych) dalej strumień przechodzi przez procka gdzie tłumaczony jest przez takiego mPlayer'a, xine czy wmp na strumień zrozumiały dla karty graficznej. Kolejne przetworzenie danych na postać mocno różną od tej, którą dostałem na nośniku, wiec gdzie tu wcisnąć zakaz przetwarzania zakodowanego sygnału ? To jakby zakazać dekodowania sygnału sczytanego z dvd na sygnał dla monitora... A wracając parę linijek wyżej, nikt nie określił jakim kodekiem mam to wykonać, a tylko nie mogę tego rozpowszechniać bez pisemnej zgody wydawcy, ale przetwarzać przecież do woli, choćby poprzez funkcje negatywu w Beryl'u :)
Paczesiowa
Guru
Guru

Post by Paczesiowa » Thu Jan 04, 2007 1:38 am

czemu wolnosc to tylko "wasza" wolnosc? ze wam mozna wszystko? drm&spolka to jest wolnosc, wolnosc wydawcow,koncernow itp. ich swiete prawo wydawac sobie co chca na jakich chca zasadach. oni do niczego nie zmuszaja nie podoba sie to ze nie mozesz kopiowac dvd, ze mozesz ogladac tylko w europie to nie kupuj. wolnoscia natomiast nie jest zakazywanie im tego. ja chce miec swiete prawo do sprzedawania kupy na warunkach takich ze mozesz ja powachac tylko w czwartki i nie mozesz o tym nikomu opowiedziec.

http://byte.livenet.pl/?page_id=772&page=2 w tym linku to mi rece opadaja. koles zjadl wszystkie rozumy i stwierdza ze caly przemysl szołbiznesowy w sumie to zarabia przypadkiem, bo walczyli o jedno a zarabiali na czyms zupelnie innym. ja mysle ze sobie te firmy poradza i jezeli uwazaja ze warto na drm wydawac gruby szmal to pewnie maja racje bo na tym polega ich praca.
rzabcio
Guru
Guru

Post by rzabcio » Thu Jan 04, 2007 9:37 am

Artykuł traktuje o podobnych sprawach jak patenty softwareowe. Tego typu "zabezpieczenia" nie są tworzone w celu faktycznej ochrony danych, czy interesów firm, ale po to by udupić każdego, kto się wychyli, kto ma jakiś pomysł, kto zrobi coś podobnego. A to już nie jest fajne.
--------------------------------------
Jesus saves. Cthulhu eats. (:=
--------------------------------------
ro-x
Apprentice
Apprentice

Post by ro-x » Thu Jan 04, 2007 9:43 am

Paczesiowa: no brawo, wreszcie ktos napisal cos z sensem :)

dodam do tego tylko jedno: zrozumiecie zakazy, nakazy i prawa kiedy bedziecie chcieli sami wydac jakas plyte audio, film czy tez komercyjny program. zobaczycie ile zlotowek strat bedziecie mieli przez piractwo, lamanie zabezpieczen, kopiowanie nosnikow etc. wtedy wam mina troche zrzednie i spokorniejecie.
mnie wystarczylo ze pare lat temu nagralem set, zabezpieczylem go haslem i chcialem za niewielkie pieniadze (2pln) sprzedawac go przez net. ktos zlamal haslo i dalej poszlo w caly swiat, a ja zarobilem niecale 10pln. :roll:
bartmarian
Guru
Guru

Post by bartmarian » Thu Jan 04, 2007 10:03 am

Paczesiowa, a gdyby tak producenci zywnosci wpadli na pomysl ze papu z UK
nie wolno spozywac w Polsce, bo to np artystyczne papu (bo np ma logo),
to wolno im czy nie ? Bawmy sie dalej, drukarka drukuje tylko tu gdzie GPS pozwoli...
a tam, komputer tez nie dziala, nic nie dziala, bom z domu wyszedlem, za prog...
sprzet wykryl ze do pokoju weszla osoba trzecia i film sie zatrzymal (i na policje dzwoni)

IMHO to chodzi o cos zupelnie innego, jezeli umieszczam na swojej posesji napis
"nie wchodzic bo zastrzele" to wcale nie oznacza ze moge sobie jak do kaczek (bez skojazen ;-) )
granice samowolki, powinny istniec, moze dojsc do tego, ze kupujac produkt,
nie przeczytales licencji i stales sie czyjas wlasnoscia ?

Pozdrowienia
bartmarian
Guru
Guru

Post by bartmarian » Thu Jan 04, 2007 10:23 am

Ro-x rozmawiamy o tym, czy moge ogladac mplayerem zakupiony film i gdzie,
nie o tym czy go nielegalnie skopiowalem, po prostu oddziel zlodziejstwo
od nowej formy wladzy/religii
Post Reply
  • Print view

76 posts
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Next

Return to “Polish OTW”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.