Zastąpienie przestarzałych sterowników ATA nowoczesnym libata.
WSTĘP
Jak część osób się orientuje libata powstała na potrzeby dysków SATA, prawie każdy co ma dysk na interfejsie SATA korzysta z libata.
Liderem oraz głównym programistą jest Jeff Garzik, stworzył on bardzo nowoczesny i wydajny sterownik. Jednak libata ma w przyszłości w ogóle wyprzeć sterownik PATA, a nowoczesna libata ma wspierać zarówno dyski SATA jak i PATA.
Alan Cox już udostępnia patche dzięki którym z kernela można już usunąć obsługę ATA przestawiając się na libata. W dalszej części zapraszam do właściwego HOWTO.
1. Instalacja kernela.
Dla ułatwienia napisałem ebuild, sciagamy go i umieszczamy w swoim PORTDIR_OVERLAY, jak nie wiesz jak to zrobić to przeczytaj to howto, następnie instalujemy kernel:
Code: Select all
# emerge libata-sources
teraz zabieramy się za konfigurację
# make menuconfig
Device Drivers --->
ATA/ATAPI/MFM/RLL support --->
< > ATA/ATAPI/MFM/RLL support
Device Drivers --->
SCSI device support --->
<*> SCSI device support
<*> SCSI disk support
<*> SCSI CDROM support
<*> SCSI generic support
SCSI low-level drivers --->
<*> Serial ATA (SATA) support
<*> Intel PIIX/ICH SATA support
<*> Generic PATA support
<*> Intel PATA MPIIX support
Nie będę pisał jak teraz skompilować kernel itd. myśle że ten kto porywa się na podmiane sterowników ATA na libata doskonale wie jak się to robi.
3. Korekta plików konfiguracyjnych.
Jak wspomniałem zmieni się nazewnictwo urządzeń z hdX na sdX, musimy poprawić /etc/fstab oraz /boot/grub/grub.conf, teraz możemy spokojnie zrebootować maszyne.
4. Podsumowanie.
Dla ciekawych co daje cała ta migracja z ATA na libata, oprócz bardzo nowoczesnego sterownika zyskujemy też wiekszą wydajność w liniowych transferach, są sygnały że ludzie mają poprawę np. z 20MB/s (PATA) na 30MB/s (LIBATA) (nie testujcie hdparmem, on się do benchmarków nie nadaje), nie u każdego jednak jest znacząca poprawa, ale wydajność w operacjach liniowych to nie wszystko, dyski ogólnie lepiej się zachowują, sterownik jak wspomniałem nowoczesny, lepiej wykorzystuje możliwości naszego systemu, mniej go obciążając. Testuje ogólnie kilka dni, zero problemów.