Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
  • Search

[connection] pc <=> tel

Pytania i problemy związane z instalacją Gentoo oraz sprzętem

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
7 posts • Page 1 of 1
Author
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

[connection] pc <=> tel

Post by Belliash » Sun Apr 02, 2006 9:00 am

Czesc wszystkim.

Pisze, gdyz jestem posiadaczem tel kom. SE T630 i chcialbym go polaczyc z komputerem. Zalezy mi na mozliwosci przeslania na telefon dzwonkow i tapet :)

I teraz mam pytanie:
1) Jakiego soft w tym celu najlepiej uzyc? Nie chce instalowac tylko po to Windowsa.
2) Lepiej zrobic to za pomoca BlueTooth, Irdy, czy kabla?
3) Slyszalem ze mozna zlapac wirusa na komorke. Czy jesli bede przesylal dane z Linuksa na komorke to tez mi to grozi? Jaki sposob jest najbezpieczniejszy i mozliwy pod Gentoo?
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by Raku » Sun Apr 02, 2006 9:59 am

Moved from Polish to Instalacja i sprzęt.
raku

Powered by Archlinux ;-)
totencham
Apprentice
Apprentice

Re: [connection] pc <=> tel

Post by totencham » Sun Apr 02, 2006 2:17 pm

rafkup wrote:Czesc wszystkim.

Pisze, gdyz jestem posiadaczem tel kom. SE T630 i chcialbym go polaczyc z komputerem. Zalezy mi na mozliwosci przeslania na telefon dzwonkow i tapet :)

I teraz mam pytanie:
1) Jakiego soft w tym celu najlepiej uzyc? Nie chce instalowac tylko po to Windowsa.
2) Lepiej zrobic to za pomoca BlueTooth, Irdy, czy kabla?
3) Slyszalem ze mozna zlapac wirusa na komorke. Czy jesli bede przesylal dane z Linuksa na komorke to tez mi to grozi? Jaki sposob jest najbezpieczniejszy i mozliwy pod Gentoo?
Telefon mam niemal taki sam (SE t610) i wg mnie najlepszą opcją jest skorzystanie z bluetootha. Co do softu: najwygodniejszy chyba jest net-wireless/kdebluetooth. Wirusy na komórę dotyczą głównie telefonów z bardziej rozbudowanym systemem operacyjnym (np. Symbian). Aplikacje javy nie mogą zaszkodzić telefonowi, gdyż jego implementacja działa w odosobnieniu od właściwego systemu telefonu.
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Index
cd /usr/src/linux && egrep -ir "( fuck)|( shit)" *
Linux registered user #376896
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Sun Apr 02, 2006 7:53 pm

totencham wrote:Aplikacje javy nie mogą zaszkodzić telefonowi, gdyż jego implementacja działa w odosobnieniu od właściwego systemu telefonu.
W którymś Siemens'ie (bij mnie laciem, ale nie pamiętam modelu, wiem, tylko, że miał aparat i kolorowy wyświetlacz, więc nie taki stary) zdjęcie simlocka polegało na wgraniu programiku w javie, który jak to ujęli w opisie "hakował" zabezpieczenia telefonu i pozwalał na zdjęcie/zmiane simlocka. Nawet uznając owe "hakowanie" za lekkie przegięcie dla określenia działania programu, to i tak program w javie ingerował w kod "systemu operacyjnego" komórki. Tak więc nie chcę straszyć, ale taka opcja jest teoretycznie możliwa :)
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10]
totencham
Apprentice
Apprentice

Post by totencham » Sun Apr 02, 2006 8:13 pm

Art.root wrote:
totencham wrote:Aplikacje javy nie mogą zaszkodzić telefonowi, gdyż jego implementacja działa w odosobnieniu od właściwego systemu telefonu.
W którymś Siemens'ie (bij mnie laciem, ale nie pamiętam modelu, wiem, tylko, że miał aparat i kolorowy wyświetlacz, więc nie taki stary) zdjęcie simlocka polegało na wgraniu programiku w javie, który jak to ujęli w opisie "hakował" zabezpieczenia telefonu i pozwalał na zdjęcie/zmiane simlocka. Nawet uznając owe "hakowanie" za lekkie przegięcie dla określenia działania programu, to i tak program w javie ingerował w kod "systemu operacyjnego" komórki. Tak więc nie chcę straszyć, ale taka opcja jest teoretycznie możliwa :)
O! No to się pozmieniało... ja wcześniej pisałem w oparciu o założenia, jakimi kierowano się tworząc javę na telefony. A tu w praktyce (jak zazwyczaj) k... icha.

Ciekawy tylko jestem, czy to ludzie piszący wirusy okazali się tacy zdolni, czy to producent stworzył własne dziurawe standardy w swojej implementacji javy :) .
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Index
cd /usr/src/linux && egrep -ir "( fuck)|( shit)" *
Linux registered user #376896
Aktyn
l33t
l33t
Contact Aktyn
Website

Post by Aktyn » Sun Apr 02, 2006 9:49 pm

totencham wrote:Ciekawy tylko jestem, czy to ludzie piszący wirusy okazali się tacy zdolni, czy to producent stworzył własne dziurawe standardy w swojej implementacji javy :) .
Łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo, jest java, oprócz tego jest przecież kompilator no i zdajesie jest coś co nazywa sie VM. Java może być bezpieczna sama dla siebie ;) , ale to nie znaczy że nie może zaingerować w dziwne miejsca w systemie w komórce. Zwróć uwage że tylko pełna kontrola nad wykonywalnym kodem może ustrzec przed hackiem, a przecież producent dał możliwość zablokowania, jak i odblokowania simlocka. Jeżeli dostęp do róznych dziwnych rzeczy w PC (a szczególnie w windzie) może java mieć, to czemu by nie w telefonie komórkowym?
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Frogzz
n00b
n00b
Contact Frogzz
Website

Post by Frogzz » Wed Apr 05, 2006 10:57 pm

Art.root wrote: W którymś Siemens'ie (bij mnie laciem, ale nie pamiętam modelu, wiem, tylko, że miał aparat i kolorowy wyświetlacz, więc nie taki stary) zdjęcie simlocka polegało na wgraniu programiku w javie, który jak to ujęli w opisie "hakował" zabezpieczenia telefonu i pozwalał na zdjęcie/zmiane simlocka....
A gdzies Ty to przeczytal/uslyszal? We wszytkich nowych siemensach simlocka zdejmuje sie na wylaczonym telefonie wiec zadna java w gre nie wchodzi.

A propo jak podlaczyc komorke przez coma? :)
Post Reply
  • Print view

7 posts • Page 1 of 1

Return to “Instalacja i sprzęt”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.