Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
  • Search

[SOLVED][X] klawiatura przestaje działać na xorg

Pytania i problemy związane z instalacją Gentoo oraz sprzętem

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
26 posts
  • 1
  • 2
  • Next
Author
Veteran
Veteran

[SOLVED][X] klawiatura przestaje działać na xorg

Post by Yatmai » Sun Mar 26, 2006 10:38 am

Od jakiegoś czasu mam taką przypadłość, że klepiąc sobie w klawierkę pod X'ami w pewnym momencie przestaje reagować. Mysza działa, cały system działa, tylko klawiatura nie. Próbowałem ją odłączać i podłączać ponownie, co nic nie dało. Jedyne co pomaga, to logowanie przez ssh, z drugiej maszyny i restartowanie X'ów, dlatego nie sądze by to był problem sprzętowy.
Obecnie mam xorg 7.0, ale na 6.8.9 też się klawierka blokowała. Sprawdzałem też na gentoo-sources 2.6.14-r5 i obecnie 2.6.16. Z WM'ów, bo to jeszcze moze być istotne, używam KDE 3.5.1.
Problem jest dosyć irytujący, ze względu na konieczność wywalenia X'ów, więc bardzo bym prosił o wskazówkę, co może być przyczyną :)
Last edited by Yatmai on Mon May 08, 2006 2:25 pm, edited 2 times in total.
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10]
BeteNoire
Veteran
Veteran

Re: [X] klawierka przestaje działać na xorg

Post by BeteNoire » Sun Mar 26, 2006 11:35 am

Art.root wrote:Jedyne co pomaga, to logowanie przez ssh, z drugiej maszyny i restartowanie X'ów, dlatego nie sądze by to był problem sprzętowy.
Próbowałeś tą klawiaturę do innego systemu podłączyć? A próbowałeś inną klawiaturę do tego systemu podłączyć? Wiesz, taki eksperyment i wnioskowanie drogą eliminacji... ;)
powered by power plant
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Sun Mar 26, 2006 3:52 pm

Mówisz, czasem najprostrze czy najgłupsze rozwiązanie jest najlepsze... Zamieniłem narazie klawierki, a mam jeszcze sporo pracy przy Gentoo, więc będe miał okazje od razu sprawdzić ;)
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
YANOUSHek
Apprentice
Apprentice
Contact YANOUSHek
Website

Post by YANOUSHek » Sun Mar 26, 2006 7:04 pm

Ja bym jeszcze sprawdził, co dmesg i log Xów mówi na temat klawiaturki. Zwłaszcza po tym, jak przestaje działać.
Janusz Bossy
http://digigal.art.pl
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Sun Apr 16, 2006 9:47 pm

Podmieniłem, troche podziałało, ale znów sie "wiesza" Generalnie zauważyłem, że to ma miejsce przed updatem systemu.
Mam otwarte okno Konsole, daje emerge --sync, po czym emerge -pvuD world i przeglądam co mi nowego chce wskoczyć. Czasem całość nie mieści się na ekranie, więc Shift+Up przewijam na wcześniejsze wiersze. Generalnie zapominam się wtedy i chyba cały czas trzymam wciśnięty Shift. No i gdy chcę przewinąć dalej, albo odpalić aktualkę, to już nie mam jak bo klawierka nie reaguje.
ukl
Apprentice
Apprentice

Post by ukl » Sun Apr 16, 2006 9:57 pm

U mnie występowały podobne dolegliwości przy używaniu fastxdm i x.orga7 :)
Pozdrawiam
Paweł
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Mon Apr 17, 2006 9:07 am

To raczej nie tędy, bo mam KDM, i Xorg 7.0, a wcześniej 6.8.x i też się sypało :]
ukl
Apprentice
Apprentice

Post by ukl » Mon Apr 17, 2006 9:23 am

Fastxdm nie jest menadżerem logowania :) Jets to skrypt startowy uruchamiający np. KDM troche wcześniej, przed zakończeniem ładowania wszystkch usług. Dzięki temu środowisko uruchamia się szybciej :)
Pozdrawiam
Paweł
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Mon Apr 17, 2006 10:08 am

ukl wrote:Fastxdm nie jest menadżerem logowania :) Jets to skrypt startowy uruchamiający np. KDM troche wcześniej, przed zakończeniem ładowania wszystkch usług. Dzięki temu środowisko uruchamia się szybciej :)
Lol to dałem ciała pokazowo :D Jak to mówią, człowiek uczy sie całe życie, a umiera głupi :D:D
Aktyn
l33t
l33t
Contact Aktyn
Website

Post by Aktyn » Mon Apr 17, 2006 5:42 pm

Art.root wrote:Mam otwarte okno Konsole, /.../ No i gdy chcę przewinąć dalej, albo odpalić aktualkę, to już nie mam jak bo klawierka nie reaguje.
Mi czasami sie zdarza że trace klwiature w konsoli w kde, niezbyt często i prewde powiedziawszy nie wiem dokladnie w jaki sposób. Ale czasami uda mi sie odzyskać, a czasami nie chce mi sie, to killuje konsole. Ale poza tym w pozostałych aplikacjach jest i działa.

Mam to na amd64 i dość ostre flagi, w ogóle kilka rzeczy przez te flagi dziwnie działały. Teraz mam nowe flagi, ale to zbyt rzadko sie zdarzało żeby jednoznacznie stwierdzic czy przez to.
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
muchar
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact muchar
Website

Post by muchar » Mon Apr 17, 2006 6:05 pm

Ja mam taka mala uwage, ogolnie do topicu. Moze sie czepiam, ale uwazam ze slusznie.

@Art.root: prosze, nie pisz "klawierka", bo cos takiego nie istnieje. Jest natomiast "klawiatura" i tego powinienes sie trzymac. Rozumiem, ze Ty wiesz co to jest klawierka, i czytajacy ten post rowniez sie domysla, niemniej jednak, jak ktos zechce znalezc info, ze jemu KLAWIATURA nie dziala, to za nic na swiecie, nie wpadnie na pomysl, aby wpisac w polu "Szukaj" slowa "klawierka".
MuchaR
Nie denerwuj mnie. Kliknij tu!!!
Homepage: http://muchar.one.pl!!!
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Mon Apr 17, 2006 7:36 pm

Trafna uwaga :) Postaram się dostosować na przyszłość =]
Aktyn
l33t
l33t
Contact Aktyn
Website

Post by Aktyn » Wed Apr 19, 2006 1:47 pm

Właśnie przed chiwilą miałem zwis w konsoli kde klawiatury, ale po przejściu na konsole alt+ctr+1 i powrocie miałem już klawiature, i to co pisałem jak była zacięta, nagle jest wpisane. A nic nadzwyczajengo sie nie działo bo pisałem cd /katalog/.., a zacieło sie przy użyciu TAB na scieżce dostępu, Ewentualnie wcisło mi sie coś, co nie uchwyciłem, jakaś kombinacja klawiszy etc.

Wiec flagi kompilacji też raczej tu znaczenia nie mają.
Ciekawe czy źródło problemów może być podobne
+++EDIT
no i dopisze jeszcze że bez przerwy mi sie ta konsola przycina teraz, i rzeczywiście po drugim katalogu i wciśnięciu TAB
Już mi sie tak cztery razy wisnęła od czasu pisania posta, i widze że już nie chce sie odwieśić. Ciekawe, druga konola działa OK.
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Wed Apr 19, 2006 4:34 pm

Mnie TAB'owanie działa bez zarzutu, a często tego używam :D No i jak mi się już sypnie, to nie mam możliwości przejścia na terminale tekstowe :/

W sumie, przyczyną mogła by być sama klawiatura, kernel + X'y no i samo Konsole :]
Jakie masz jajko i wersje Konsole ? :]
Aktyn
l33t
l33t
Contact Aktyn
Website

Post by Aktyn » Wed Apr 19, 2006 4:55 pm

Art.root wrote:Jakie masz jajko i wersje Konsole ? :]
kernel 2.6.15-gentoo-r5, xorg 6.8.2

Code: Select all

ja@qx ~ $ konsole -v
Qt: 3.3.4
KDE: 3.4.3
Konsole: 1.5.2
Kernel to raczej nie, ja bym stawiał na konsole kde albo jakas biblioteka do obsługi tego, w czystej konsoli zawsze jest klawiatura.

Czasami mam fluxboxa i tam jest cos co sie nazywa xterm bodajże, ale to nie za często właczam, wiec nie wiem jak ze stabilnością. Zjawisk niepożądanych nie zauważono.
Aktyn Pages
Aktyn
l33t
l33t
Contact Aktyn
Website

Post by Aktyn » Thu May 04, 2006 8:11 am

Pozwole sobie odświeżyć temat bo widze jest nadal aktualny, wczoraj mając fluxboxa i uruchomione kate zwiesiła mi sie tam konsola. Dobra nic nowego, pomyślałem. Zamknąłem kate, i uruchomiłem ponownie, i co ciekawe konsola tam wisi już na starcie, nawet po otwarciu pliku projektu nie wchodzi do katalogu automatycznie jak to zwykle robi.

No cóż uruchomiłem xterma i tam sobie działałem.

Niestety po ok 2 godzinach, po wydaniu polecenia make które to w zasadzie jedynie co robiło to kopiowało kilka plików, xterm zawisł kompletnie. A dokładnie raczej nie reagował na klawisze. Można było skopiować z tejże konsoli. Ale nie reagowała na żadne wejście. Po wysłaniu mu SIGALARM xterm zakonczył działanie.

Co do konsole w kate to czasem chwilowo dało się ją odblokować naciskając przycisk ScrollLock.

No i przyszło mi do głowy poniewać konsola w kate była zawsze zawieszona po uruchomieniu, postanowiłem może użyć strace. A wiec najpierw uruchamiam z xterma kate. dla sprawdzenia, i co...? to co za każdym razem z menu fluxboxa sie wieszało, teraz zaczęło działać.

Mam amd64, miałem kiedyś ostre flagi, ale przeemergowałem na zwykłe zalecane, co zresztą nie rozwiązało żadnego z moich problemów w linuxie, wiec co szukać?

Biorąc pod uwagę że miałem motyw z samoczynnym dziwnym zachowaniem sie konsoli, a xterm zrobił też dziwny motyw, mam wrażenie że skądś płyną jakieś znaki, tylko skąd,?

Poza tym żadnych innych problemów z klawiaturą w X'ach
Aktyn Pages
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Sun May 07, 2006 10:20 pm

Znów mi się powiesiło... Ciekawe jest, że wiesza się wyłącznie przy majstrowaniu przy Emerge. Poza tym, poleciałem na głupiego po klawiszach i wyszło, że jak naciskam kilka naraz to wskakuje jakiś znak (jeden z wieeelu naciśniętych) i leci tak długo jak trzymam jakikolwiek klawisz (niekoniecznie odpowiadający znakowi, który wchodzi na konsole)
Klekot
Apprentice
Apprentice

Post by Klekot » Mon May 08, 2006 6:33 am

to nie jest tak. mam ten problem, niestety nie wiem jak go rozwiązać.

występuje po długim naciskaniu shifta i wtedy jakby klawiatura „zwalnia”. jak nei będziecie mogli pisać to spróbujcie przytrzymać jakiś klawisz dość długi w jednym polu, wtedy będzie pisał. ale tak czy tak potrzebny jest restart xów... narazie w rozwiązaniu ograniczyłem się do tego, że raczej nie wciskam długo shifta... bo jak wiadomo jest to szkodliwe... :/

i niekoniecznie muszę to robić w konsoli. tak samo się zachowuje przy na przykład operze...
Ragga, ragga, ragga y0!
with a510 (;
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Mon May 08, 2006 6:55 am

No niestety, ja tego shift'a molestuje podświadomie, gdy mnie wciągnie czytanie co mi emerge -pvuD world wypluje :]

Swoją drogą, jest to efekt własnych doświadczeń, czy gdzieś taki błąd już zgloszono ? :)
ukl
Apprentice
Apprentice

Post by ukl » Mon May 08, 2006 7:34 am

Zapewne masz u siebie KDE, czyż nie ? :)

Rada na dziś:

Centrum sterowania -> Regionalne i dostępność -> Dostępność

Dalej szukaj sam :)
Pozdrawiam
Paweł
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Mon May 08, 2006 8:23 am

Czyżby chodziło o gesty ? Idiotyczna funkcja :(
ukl
Apprentice
Apprentice

Post by ukl » Mon May 08, 2006 9:57 am

Dokładnie, chodzi o gesty, powolne klawisze, klejące się klawisze, itp :) Funkcje te mogą być przydatne jednak dziwi mnie fakt, że są one domyślnie włączone.
Pozdrawiam
Paweł
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Mon May 08, 2006 2:25 pm

Przydatne to chyba mogą być do zrobienia komuś głupiego numeru...
No nic, wpadka głupia, tyle dobrze, że teraz będzie działać ;) Dzięki wszystkim za posty :)
Aktyn
l33t
l33t
Contact Aktyn
Website

Post by Aktyn » Mon May 08, 2006 3:15 pm

ukl wrote:Dokładnie, chodzi o gesty, powolne klawisze, klejące się klawisze, itp :) Funkcje te mogą być przydatne jednak dziwi mnie fakt, że są one domyślnie włączone.
Domyślnie to ja to mam wyłączone, i nigdy nie używałem, co nie przeszkadza w checach które opisałem, na dodatek używam fluxboxa i w zasadzie chece klawiaturowe to mam na trzech rodzajach konsol. Na razie zmienilem model klawiatury w xorg na mniejszoklawiszowy, na razie działa, chociaż te konole to aż tak często nie wieszają sie u mnie żeby coś powiedzieć po kilku dniach.
Aktyn Pages
Klekot
Apprentice
Apprentice

Post by Klekot » Mon May 08, 2006 9:20 pm

o dziękuję :) swoją drogą dziwna opcja...
Ragga, ragga, ragga y0!
with a510 (;
Post Reply
  • Print view

26 posts
  • 1
  • 2
  • Next

Return to “Instalacja i sprzęt”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.