Witam wszystkich
Nabyłem ostatnio tego laptopa, wszystko ładnie udało mi się skonfigurować oprócz bootsplash'a. Posiada on zintegrowaną grafike
Próbowałem splashutils oraz bootsplash i korzystałem ze sterownika vesafb-tng. Robiłem to według opisu z gentoo-wiki. W przypadku splashutils po wykryciu urządzeń przez kernel podczas ładowania systemu wyskakuja jakies błedy (niestety nie jestem wstanie ich zobaczyc... i tu pytanie gdzie mogę przejrzeć te logi ?) i po tym botsplash sie pojawia. W przypadku korzystania z bootsplash nie udaje sie uzyskac splash'a. W obu przypadkach framebuffer działa bez zarzutu. Pomyłki i literowki raczej nie wchodza w gre, robiłem to juz wielokrotnie na innych komputerach. Myśle że jest to problem tej nieszczęsnej karty. Na gentoo-wiki.pl znalazłem że karta Intel i810 ma problemy z Vesafb-tng i zeby skorzystać ze sterowników i810fb i zmienić wpis w grub.conf na
Code: Select all
video=i810fb:vram:4,xres:1024,yres:768,bpp:16,hsync1:30,hsync2:55,vsync1:50,vsync2:85,accel
Niestety to nie działa dla tej karty i nie odpala sie nawet framebuffer w tej rozdzielczości. Liczę na pomoc.
Pozdrawiam.