Moderator: SlashBeast

po co?sebas86 wrote:Dobry temat, proponowałbym nawet podpiąć to u góry.
i tak to wlasnie powinno wygladacsebas86 wrote:Od czasu do czasu robiłem profilaktyczne skany, ale jak do tąd nigdy jeszcze nie zdażyło mi się znaleźć niczego, oprócz popularnych wirusów w skrzynce pocztowej brata.
mozna tez skanowac zasoby samby / partycje windziane (oprocz poczty). jednak caly czas - w poszukiwaniu wirusow windows. jesli kilka (osiem?) rozpoznanych przez kilkanscie lat wirusow dla linux ( ::edit::sebas86 wrote:Nie mniej antywira mam zawsze na twardzielu.
testy clamava i jego mozliwosci znajdziesz na ich stronie. mks tez sobie ladnie radzi. wiekszosc duzych antyviruow ma wersje dla linuxasebas86 wrote:Ciekaw jestem tylko jak z jego sprawnością. Oprogramowanie dla windy jest poddawane testom, dość dużo można czytać na ten temat w prasie tradycyjnej i w sieci,
tutaj, czyli gdzie? na forum nie ma antywirow. a na linuxa jest ich mnostwo i powtarzam - takze komercyjne produkty (naprawde sporo). bajer w tym, ze dla linuxa nie trzeba scanera online (ala nadzorcy systemu) robic. bo i po co? :/ ehhh...sebas86 wrote:a tutaj niestety są lekki braki i trudno doszukać się naprawdę wartościowych opracowań.

Tu wcale nie chodzi o panikarstwo. Tu chodzi o totalne rozbeblanie tematu i ustalenie jak to w koncu jest. Bo pieprzenie (przepraszam za wyrazenie), ze wirusow pod linuksa nie ma, jest bajka. Po za tym ciezko jest znalezc dobra, dokladna, traktujaca o takich zagrozeniach strone w Internecie._troll_ wrote:Pozdrawiam wszystkich panikarzy i siejacych idee wirusow dla linuxa
dobrze - znajdz 5 wirusow, ktore w biezacej chwili sa w stanie zaszkodzic linuksowi.Kurt Steiner wrote:Tu wcale nie chodzi o panikarstwo. Tu chodzi o totalne rozbeblanie tematu i ustalenie jak to w koncu jest. Bo pieprzenie (przepraszam za wyrazenie), ze wirusow pod linuksa nie ma, jest bajka. Po za tym ciezko jest znalezc dobra, dokladna, traktujaca o takich zagrozeniach strone w Internecie._troll_ wrote:Pozdrawiam wszystkich panikarzy i siejacych idee wirusow dla linuxa

Nie bardziej niż Win. Rootkitów i innego syfu trochę znajdziesz - choć osobiście zdarzyło mi się to raz.Kurt Steiner wrote:Co ze spywarem, robakami i innym syfem? Podobno linux jest na nie dosc wrazliwy.

dochodzimy do sedna problemu :]Kurt Steiner wrote:_troll_, a moj pierwszy post w tym watku przeczytales? Pisalem tam cos o tym, ze wiem cos o mozliwosciach wirusow linuksowych i ze wiem, ze w sumie g**** moga.
Co ze spywarem, robakami i innym syfem? Podobno linux jest na nie dosc wrazliwy.
Nu może nie miliony, ale tysiące. Powiem tyle, że ja zaufania do akurat tego tematu jak i superkaramby nie mam. Z powodu, dziwnych zachowań pulpitów na których był on otwarty. Pod slackiem i pod mandrake, teraz pod gentoo, było tak samo. Usunięcie superkaramby a w szczególności "lwp" likwidowało problemy. Może i jestem zbyt nieufny ale miałem wrażenie, że uruchamiając ten program otwierałem konto użytkownika na świat. Ja go nie chcę i już.mirek wrote:Nie bylo moim celem siac panike, tylko wysluchac waszych doswiadczen. Co do wielkosci plikow ktore sa zaznaczane jako wirusy przez ClamAV, to dla ciekawosci polecam przeskanowanie lwp-8.9.2.skz ze strony
http://liquidweather.net/downloads.html
ktory jest wiekosci 3,9MB i jest uzywany przez miliony linuksiarzy.
przoszę bardzo:mirek wrote:Nie bylo moim celem siac panike, tylko wysluchac waszych doswiadczen. Co do wielkosci plikow ktore sa zaznaczane jako wirusy przez ClamAV, to dla ciekawosci polecam przeskanowanie lwp-8.9.2.skz ze strony
http://liquidweather.net/downloads.html
ktory jest wiekosci 3,9MB i jest uzywany przez miliony linuksiarzy.
Code: Select all
raczkow@ewa: ~ $ clamscan -i -r lwp-8.9.2.skz
----------- SCAN SUMMARY -----------
Known viruses: 42479
Engine version: 0.88
Scanned directories: 0
Scanned files: 1
Infected files: 0
Data scanned: 15.51 MB
Time: 12.879 sec (0 m 12 s)
raczkow@ewa: ~/tmp $ clamscan -i -r lwp/
Scanned directories: 60
Scanned files: 465
Data scanned: 11.65 MB
Time: 10.998 sec (0 m 10 s)
raczkow@ewa: ~ $ clamscan -V
ClamAV 0.88/1241/Sat Jan 14 11:00:03 2006
mirek@localhost ~/karamba $ clamscan -i -r lwp-8.9.2.skz
Scanned directories: 0
Scanned files: 1
Data scanned: 15.51 MB
Time: 8.221 sec (0 m 8 s)
Zamierzam dać to do kwarantanny, możesz to odzyskać później jeśli będziesz chciał, jeśli nie chcesz poddać tego kwarantannie, wciśnij anuluj.

tak bardzo generalnie, to sa, tylko ze malo (ajk to _troll_ ladnie ujal, cale 8Insenic wrote:Generalnie wirusów na linuxa nie ma, ale mogę się mylić.
hę?!Insenic wrote:Może to wina tego, że trzymałeś backupa na dysku z windowsem i w ten sposób się zawirusowało.