Moderator: SlashBeast
Opcja -march=athlon64 włącza m.in. -msse2, tak wykorzystuję dodatkowe możliwości procesora. Całość sprawuje się bardzo dobrze, nie zauważyłem jakichkolwiek problemów ze stabilnością. No i wreszcie mogę pograć w moje ulubione Neverwinter Nights bez potrzeby stawiania mini distro w chroocieCFLAGS="-O2 -march=athlon64 -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
Nie potwierdzam. Ani w grach, ani w pozostałych multimediach nie odnotowałem znacznego przyrostu szybkości działania.OBenY wrote:wszystko dziala ladnie, sprawnie, odczuwalnie szybciej niz na x86.
Masz zatem poinstalowane biblioteki 32-bitowe skoro możesz uruchamiać owe programy. Miałem PLD na 64-bitach i mój katalog /lib/ był praktycznie pusty. Wszystko, włącznie z podstawowym libc.so.6 siedziało w /lib64, tak więc bez dublowania bibliotek nie sposób było cokolwiek uruchomić (bowiem aplikacje 32-bitowe odwoływały się do katalogu /lib).OBenY wrote: Z softem takim jak mplayer, firefox, flash, openoffice, java nie ma problemow, zainstalowane wersje binarne skompilowane dla 32bitowego srodowiska dzialaja elegancko
Najprawdopodobniej swoje bierzemy stąd, skąd Ty bierzesz swoje problemy z ACPI ;)OBenY wrote:W tej chwili jednyna rzecza jaka mi nie dziala to ACPI (wylaczanie komputera), cala reszta jest gites :) Nie wiem skad Wy bierzecie te problemy:)
Code: Select all
CFLAGS="-O2 -march=athlon64 -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"dobra ale jak to mowia nie po to mam w domu obudowe i zasilacz AT zeby kupowac ATX wiec kupie z komisu P100 zamiast nowego sprzetu;)polleck wrote:No i wszystko jasne.
Ja też postanowiłem na początku: mam 64-bitowy sprzęt, niech będą te 64 bity.
Jednak życie weryfikuje wszystko.
Uciekam na 32-bity, jak to mówią, nie po to mam gentoo, żeby lecieć z pakietów binarnych![]()
tez tak kiedys myslalem ale teraz mam np Oo-bin i nie mam zamiaru go kompilowac przez cala noc tylko po to zeby sie uruchamial o 5s szybciej. jak dla mnie praca bezsensowna, ale kazdy robi jak uwaza.Homer13 wrote: Ale nie po to korzystam z Gentoo, żeby instalować wersje binarne pakietów.
Jak sie okazuje z Gentoo, każdy ma to co chce i co mu pasuje.13Homer wrote:Najprawdopodobniej swoje bierzemy stąd, skąd Ty bierzesz swoje problemy z ACPIOBenY wrote:W tej chwili jednyna rzecza jaka mi nie dziala to ACPI (wylaczanie komputera), cala reszta jest gitesNie wiem skad Wy bierzecie te problemy:)
U mnie ACPI działało
I jeszcze jedna rzecz: ja nie miałem kłopotów np. z flashem, o ile zainstalowałem mozilla-firefox-bin. Ale nie po to korzystam z Gentoo, żeby instalować wersje binarne pakietów.
Hehe, tym mnie powaliłeśchojny wrote: to jest przyszlosc i "za klika dni" beda wersje kazdego softu na ta platforme.
no moze odrobine przesadzilem, ale powiedzmy sobie szczerze programow ktore musisz instalowac z binarek nie ma tak duzo a wybor 64bitow jest "krokiem do przodu" a nie staniem w miejscupmz wrote:Hehe, tym mnie powaliłeśchojny wrote: to jest przyszlosc i "za klika dni" beda wersje kazdego softu na ta platforme.Ja czekałem osiem miesięcy i nie zauważyłem żadnej poprawy na tym polu. Prawdę powiedziawszy, to nie wiadomo nawet czy kolejne osiem coś zmieni (twórcy aplikacji milczą w tej sprawie)...
Z tego co czytałem na forum AMD64 to system dobrze sie sprawuje przy kodowaniu.OBenY wrote:Hm powiem szczerze, ze tez uzyzywam x86_64 z celow czysto testowo-rozwojowych, lecz przyznaje, ze system na odpowiednio zmodyfikowanym glibcu i skompilowany pod 64 chodzi odczuwalnie szybciej niz 32bitowy odpowiednik. Fallow, jednak 64bit rejestry to dobra sprawa
Code: Select all
ballads
real 3m33.050s
user 3m27.341s
sys 0m1.472sCode: Select all
ballads
4m11.871
4m7.850
0m1.030Code: Select all
64 -bit + X-y mozilla
real 3m15.269s
user 3m1.935s