Moderator: SlashBeast
tak swoja droga to bardzo "ciekawe" pytanie uzytkownika gentoodimril wrote:topic o podrecznikach do nauki c++ niedawno sie pojawil, a ja ciekaw jestem jak to sie zachowuje pod linuxem... (np programy bez okien - konsola? i czy pojawiaja sie w kompilatorach tzw. 'okna'?)
a przede wszystkim - czy znacie jakies godne polecenia kompilatory C++ pod linuxa?
Tak?raaf wrote:tak swoja droga to bardzo "ciekawe" pytanie uzytkownika gentoodimril wrote:topic o podrecznikach do nauki c++ niedawno sie pojawil, a ja ciekaw jestem jak to sie zachowuje pod linuxem... (np programy bez okien - konsola? i czy pojawiaja sie w kompilatorach tzw. 'okna'?)
a przede wszystkim - czy znacie jakies godne polecenia kompilatory C++ pod linuxa?ehehehehehe
Code: Select all
nelchael@nelchael ~$ grep -Hr nocxx /usr/portage/profiles/use.*
/usr/portage/profiles/use.desc:nocxx - Disable support for C++ (DONT USE THIS UNLESS YOU KNOW WHAT YOU'RE DOING)
nelchael@nelchael ~$To Ty sie pytasz o IDE do c++ tak wlasciwie. Bo ja wiem KDevelop, Anjuta czy cos? Ja uzywam vim'a ale to chyba Cie nie interesujedimril wrote:dobra - drobna niescislosc - chodzilo mi raczej o srodowisko programistyczne. A jesli chodzi o okna to chodzilo o to czy daloby sie w takim srodowisku jakos milo i szybko stworzyc interface z okienkami... a tak btw - skoro juz mam to gcc (:)) to jak moge to wykorzystac do tworzenia wlasnych aplikacji?
#include <stdio.h>
int main (void) {
printf ("Hello world!\n");
return 0;
}
gcc o program kod.c
# Operating System: 32-bit MS Windows (95/98), 32-bit MS Windows (NT/2000/XP), All 32-bit MS Windows (95/98/NT/2000/XP), All POSIX (Linux/BSD/UNIX-like OSes), Linux, Win2K, WinXP
??? Zglupialem.... przeczytaj plz jeszcze raz co napisales i sprawdz, czy nikogo nie naklaniaszTAXIarz wrote:IMO dla poczatkujacego Dev-C++ lepsze niz: vi + gcc.
Czy jedyne? Nie, to jedno z przykladowych. Nikogo nie naklaniam do akurat tego co podalem.
Mozesz to rozwinac?? Bo wydaje mi sie, ze rozumiem, ale ....TAXIarz wrote:Postanowilem juz od jakiegos czasu nie wdawac sie w swięte wojny,_troll_ wrote:przeczytaj plz jeszcze raz co napisales i sprawdz, czy nikogo nie naklaniasz))) wiem - czepiam sie
czy to na forum, czy IRC, czy USENET.