Moderator: SlashBeast
to zależy do jakiego runlevel'a dodałeś xdm. IMHO powinien być w defaultcin0l wrote:witam
ostatnio dodalem sobie xdm do rc-update
od tego czasu jak odpalam kde to w konsole mam 'bash-2.05b$' (zamiast cin0@cin0 cin0 $), czyli nie czyta mi /etc/profile
musze sam wpisywac source /etc/profile..
podczas startu systemu widze ze odpala sie najpierw xdm, dopiero potem jest starting locale..
jak zrobic aby xdm startowalo na koncu, tzn sie przed locale.. ?
Code: Select all
rc-update showCode: Select all
/etc/skel/.bash_profile
/etc/skel/.bashrc
mamSkopiuj sobie
Code:
/etc/skel/.bash_profile
/etc/skel/.bashrc
do katalogu domowego (nie zapomnij zmienić właściciela plików)
jest w default, tak samo jak localeto zależy do jakiego runlevel'a dodałeś xdm. IMHO powinien być w default
Zobacz
Code:
rc-update show
no a jak wy to macie zrobione? bo watpie zebyscie mieli po odpaleniu konsole "bash-2.05b$" ...Tak ma być, bo locale powinno uruchamiać się na samym końcu, przed końcem runlevel-a default. Jeśli jednak koniecznie chcesz to zmienić, to możesz to zrobić np. poprzez edycję plików w /etc/init.d. Dla local musisz zakomentować linijkę after * w sekcji depend, a dla xdm-a ją dopisać. Ale szczerze mówiąc uważam, że takie rozwiązanie jest nieeleganckie i mam nadzieję, że ktoś zna jakieś lepsze.
kosole --lsZTCW korzysta; o czym zapomniałem to to że w .bashrc wprowadziłem małą modyfikację:_troll_ wrote:ZTCW to konsole nie korzysta domyslnie z plikow takich jak ~/.bash_profile .
# Change the window title of X terminals
case $TERM in
xterm*|rxvt|Eterm|eterm)
PROMPT_COMMAND='echo -ne "\033]0;${USER}@${HOSTNAME%%.*}:${PWD/$HOME/~}\007"'
source /etc/profile
;;
screen)
PROMPT_COMMAND='echo -ne "\033_${USER}@${HOSTNAME%%.*}:${PWD/$HOME/~}\033\"'
;;
esac
Orzel z angola nie jestem, ale ja to tak widze, ze default'owo jednak nie czyta... Jesli sie myle - to prosze o sprostowanie.--ls
Start with a login shell environment. What that does varies depending on your system, but generally it means that files such as ~/.profile or ~/.bash_profile will be read. (If that doesn't mean anything to you, don't worry about it, but keep in the back of your mind for when you realize you need it.)
z man-a bash-a:_troll_ wrote:http://docs.kde.org/en/3.2/kdebase/kons ... tions.html
Orzel z angola nie jestem, ale ja to tak widze, ze default'owo jednak nie czyta... Jesli sie myle - to prosze o sprostowanie.--ls
Start with a login shell environment. What that does varies depending on your system, but generally it means that files such as ~/.profile or ~/.bash_profile will be read.
więc jednak czytaWhen bash is invoked as an interactive login shell, or as a non-interactive shell with the --login option, it first reads and executes commands from the file /etc/profile, if that file exists. After reading that file, it looks for ~/.bash_profile, ~/.bash_login, and ~/.profile, in that order, and reads and executes commands from the first one that exists and is readable. The --noprofile option may be used when the shell is started to inhibit this behavior.
wygląda na to że domyślnie odpala się jako powłoka interaktywna, więc przetwarza tylko .bashrc a pozostawia nieruszone /etc/profile, ~/.bash_profile, ~/.bash_login i ~/.profile; z tego wynikałoby że jeśli chce się mieć prompta i inne ustawienia środowiskowe z /etc/profile w terminalach i konsolach to chyba najprościej go zsource'ować z .bashrc._troll_ wrote:Zrobilem sobie male sprawdzenie i wyglada to tak:
- jak odpale konsole (w moim wmakerze) z opcji 'uruchom' to nie dostaje ladnego 'command-prompta' tylko 'bash-2.05b$'
- jak odpale z opcja --ls to jest ladnie i jak trzeba
?? To jak ten calutki konsole dziala??
Eterm sam w sobie napewno nie czyta, bo jego to zupelnie nie interesuje, a nawet interesowac nie powinno. byc moze po prostu domyslnie odpala login shella._troll_ wrote:
PS. Sam korzystam z Eterm'a i on nie jest potrzebny w tym skrypcie. Eterm poprawnie i samoczynnie czyta pliki ~/bash*
XTerm*loginShell: trueMowisz o metodyce czy o czyms wiecej? Bo to ze Eterm bash'em nie jest, to raczej rzecz oczywista... Natomiast za bardzo nie rozumiem o co Ci chodzi...?aye wrote:Eterm sam w sobie napewno nie czyta, bo jego to zupelnie nie interesuje, a nawet interesowac nie powinno. byc moze po prostu domyslnie odpala login shella._troll_ wrote:PS. Sam korzystam z Eterm'a i on nie jest potrzebny w tym skrypcie. Eterm poprawnie i samoczynnie czyta pliki ~/bash*
To nie za bardzo tak, .bashrc odczytywany jest tylko przy uruchomieniu shella a nie przy każdym powrocie do stanu gotowości.aye wrote:co do skryptu, to IMO to nie jest to dobry pomysl. czytanie /etc/profile przy kazdym wywolaniu prompta (czyli bedac w terminalu i naciskajac enter przy kazdym enterze czytany jest ten plik) to chyba nienajlepsze wyjscie.
nie mowimy o .bashrc a o $PROMPT_COMMAND ;>Rav70 wrote: To nie za bardzo tak, .bashrc odczytywany jest tylko przy uruchomieniu shella a nie przy każdym powrocie do stanu gotowości.
aleaye wrote:nie mowimy o .bashrc a o $PROMPT_COMMAND ;>Rav70 wrote: To nie za bardzo tak, .bashrc odczytywany jest tylko przy uruchomieniu shella a nie przy każdym powrocie do stanu gotowości.
source /etc/profile
hjehe - to jeszcze widze zle spojrzalem;>Rav70 wrote:nie jest w mojej wersji .bashrc w $PROMPT_COMMANDCode: Select all
source /etc/profile![]()