Moderator: SlashBeast
Akurat z tym bym się nie zgodził. Jeżeli widzę dużo odpowiedzi w stylu "Tak, zgadzam się z przedmówcą" albo "U mnie dokładnie tak samo działa", "Ja również nie miałem problemów" to nabieram pewności że rzeczywiście, osoba która coś doradziła, doradziła dobrze, natomiast osoba która miała problem, nie jest sama - ma ten sam problem wiele osób. Jest to sygnał, by opracować wtedy porządny FAQ, HOW-TO czy inną metodę pomocy takim osobom._troll_ wrote:b) niektorzy zachowuja sie jakby 'rzucali postami dla zdobycia statystyk'; ponoc 'jest to przypadlosc for opratych na phpBB'
muchar wrote:Akurat z tym bym się nie zgodził. Jeżeli widzę dużo odpowiedzi w stylu "Tak, zgadzam się z przedmówcą" albo "U mnie dokładnie tak samo działa", "Ja również nie miałem problemów" to nabieram pewności że rzeczywiście, osoba która coś doradziła, doradziła dobrze, natomiast osoba która miała problem, nie jest sama - ma ten sam problem wiele osób. Jest to sygnał, by opracować wtedy porządny FAQ, HOW-TO czy inną metodę pomocy takim osobom._troll_ wrote:b) niektorzy zachowuja sie jakby 'rzucali postami dla zdobycia statystyk'; ponoc 'jest to przypadlosc for opratych na phpBB'
czyli nie wiesz jakie (sorry za brutala). moze nie wszyscy na to tak patrza...(jestem pewien, ze wiecie jakie)
Dobra. Od poczatku w takim razie:muchar wrote:Może wystarczyło dać przykładWtedy nie "nastukalibyśmy" sobie kolejnych postów do statystyk?

z tym sie zgadzam, ale nie mam nic przeciwko wklejeniu linka do dyskusji o tym samym problemie (zwlaszcza, gdy tam jest rozwiazany)ryszardzonk wrote: IMHO odpowiedzi w stylu "to już było", czy "poszukaj na forum" nie pomagają sprawie w żaden sposób
stwierdzenie "a może byś podał więcej informacji" rzeczywiscie jest troche bezsensowne, ale za to (jak juz napisal muchar) zapytanie o wynik dmesga/jakiegos innego programu czy konfiga jest jak najbardziej na miejscuryszardzonk wrote: To samo odnośnie "a może byś podał więcej informacji".

to prawda, że każdy przypadek może być inny, lecz to było jedynie uogólnienie z mojej strony. oczywiście, że tak może się zdarzyć, że jak się chce komus pomóc to trzeba zapytać informacje, który bywa, że brakuje. To wcale nie tak żadko bywa czego się można zresztą spodziewać. Cały czas doczodzą przecież nowi urzytkownicy.
Często jest jednak tak, że użytkownik nie wie, że np. `dmesg` mu mógłby coś ukazać itd. Dlatego też prosi się o jego pokazanie etc. To na temat tego że prosi się o podanie konkretnych danych.
Oczywiście, że chodzi o rozpowszechnianie wiedzy, lecz właśnie poprzez rozwiązywanie problemów pojedynczych osób. Zależy jednak od tego co rozumiemy poprzez "pojedynczą osobę". Trudno powiedzieć by chodziło o więcej niż jedną, gdy mamy na myśli forum. Jeszcze nie widziałem zapytania na forum, które napisane by było prez dwie osobyPamiętajmy również, że te forum nie służy do rozwiązywania problemów pojedyńczych osób - bo przecież można by było komunikować się za pomocą PM, ale służy do rozpowszechniania wiedzy.
dokładniestwierdzenie "a może byś podał więcej informacji" rzeczywiscie jest troche bezsensowne, ale za to (jak juz napisal muchar) zapytanie o wynik dmesga/jakiegos innego programu czy konfiga jest jak najbardziej na miejscu
tak tylko dla kwestii formalnej - Netkieta mowi jasno: wpierw szukami sami (google, search na forum, listy mailingowe, archiwa USENET, inne zrodla, etc...) a potem pytamy. Wszelkie pytania w stylu - 'nie mam czasu' itd. sa dopuszczalne pomimo powyzszego; jednak jesli jakas osobka rzuca same takie stwierdzenia, to juz wyglada 'podejrzanie' (delikatnie mowiac).ryszardzonk wrote:Aspektem sprawy, który jednak chce poruszyć są odpowiedzi. Nie wiem co na ten temat mówią Netykiety, ale IMHO odpowiedzi w stylu "to już było", czy "poszukaj na forum" nie pomagają sprawie w żaden sposób, gdyż tylko powodują, że ten sam temat znajduje się tylko spowrotem na czele listy zamiast zginąć w niebyt, czy przepastość forum. To samo odnośnie "a może byś podał więcej informacji". Gdy ja nie dostaje w przeciągu paru dni żadnej konkretnej odpowiedzi to rozumiem, że muszę ją uzupełnić i żadne "double posting" nie ma tu miejsca i ne jest żadnym błędem
czy nie?
Code: Select all
USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update worldIMO [solved] jest ok. wyszukujac mozna dodac do slow kluczowych;>grzewho wrote:moje trzy grosze: może zamiast [solved] podawac cos w stylu [rozwiazane], bo szczerze mowiac [solved] niezbyt pasuje do polskiego forum, a obcojezyczni uzytkownicy i tak pewnie tu nie zagladaja
IMHO : zajebiste! Jestem za stosowaniem u nas!fallow wrote:ciekawe tez jest podawanie tematu w [ ] na poczatku posta .np.
[GTK] jak zmienic temat ? , tak jak to jest na Hiszpanskim forum ( looknijcie ),
'Zrozumienie problemu jest czescia rozwiazania' jak mawia u nas jeden profesorekfallow wrote:ale nie wiem czy to ma sens , moze np, powodowac to ze bedzie sie trzeba zastanawiac co tam wpisac ....
to powinno być w nowym wątku, przyklejone i z adnotacją WAŻNEmuchar wrote:APEL: Chamstwa na tym forum nie tolerujemy. Jeśli będzie trzeba, polecą kolejne bany.