Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

Gentoo 2006.0 juz jest

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
46 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
Author
n00b
n00b

Post by kamillys » Thu Mar 02, 2006 5:27 pm

To, że z instalatorem są problemy, należy uwzględnić to, że jest to chyba pierwsza wersja z instalatorem. Pewnie istalator w gentoo 2006.1 będzie lepszy... a przynajmniej mam taką nadzieje. Po za tym, ja preferuje LILO.
cichy
Apprentice
Apprentice

Post by cichy » Thu Mar 02, 2006 6:28 pm

BeteNoire wrote:A nie wiecie czemu 2006 ma takiego paskudnego splasha? ;) Jakiś taki jakby powleczony półprzezroczystą folią. Patrzeć się nie da. Ten z 2005.x jest ładniejszy.
:?: Niesamowicie frustrujacy problem... :? Tlo pulpitu tez jest pewnie paskudne, co? Ech... :wink:

Sprobowalem dzis pobawic sie tym instalatorem. Jako maszyna testowa posluzyl CeleronD 2.53GHz, plyta Asusa z i915/ICH6, 1GB RAM i dyskiem SATA Szajsung 80GB. No i lipa... Nie wiem czym to bylo spowodowane, ale obydwa instalatory wywalaly sie tuz po ustawieniu parametrow zwiazanych z siecia (czyli w zasadzie na poczatku instalacji); na poczatku nastepowalo zamrozenie pracy instalatora, a po jakiejs minucie calkowity zwis systemu. Wnioskujac z komunikatow pojawiajacych sie na pierwszej konsoli, problemem byly bledy zapisu/odczytu na dysk SATA. Moze i nie byloby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt ze dysk jest sprawny, sa na nim dwa w pelni dzialajace systemy (Gentoo i Win XP-64), z LiveCD bez problemu mozna odpalic cfdisk-a i zmieniac uklad partycji oraz je formatowac, kopiowanie plikow na juz istniejace partycje (i oczywiscie miedzy tymi partycjami) nie powoduje pojawiania sie wymienionych bledow, itd... Poczatkowo sadzilem ze problemem moze byc sieciowka zintegrowana z plyta (Marvell Yukon - w 2.6.14 bez patchowania wogole nie jest widziana przez jadro) ale dolozenie starej sieciowki Intela i ustawianie wszystkiego z palca (BTW siec dzialala bez problemu, mozna bylo przegladac WWW w Firefoxie) nic nie zmienilo (zreszta komunikaty na pierwszej konsoli sugeruja problemy z dyskiem a nie z siecia).
Krotko: jestem rozczarowany... Nie wiem co o tym sadzic.

Pozdrawiam
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
BeteNoire
Veteran
Veteran

Post by BeteNoire » Thu Mar 02, 2006 9:01 pm

cichy wrote:
BeteNoire wrote:A nie wiecie czemu 2006 ma takiego paskudnego splasha? ;) Jakiś taki jakby powleczony półprzezroczystą folią. Patrzeć się nie da. Ten z 2005.x jest ładniejszy.
:?: Niesamowicie frustrujacy problem... :? Tlo pulpitu tez jest pewnie paskudne, co? Ech... :wink:
Cóż. Pisałem o install-minimal, któro nie posiada pulpitu a jedynie ów framebuffer.
A co do pulpitu... Gnome nie lubię i uważam, że dawanie tego środowiska jako "wspomaganie" instalatora to lekka przesada. Wystarczyłby Fluxbox czy inne "maleństwo". Installer uruchomił mi się prawidłowo tylko w... Qemu (z obrazu), bo już normalnie z płytki w prawdziwym kompie nie chciał. Rozruch kończył się na konsoli. Potrafi ktoś to wyjaśnić?
Bardzo niemiło zostałem potraktowany takim oto komunikatem:

Code: Select all

parport: disagrees about version of symbol struct_module
parport_pc: disagrees about version of symbol struct_module
mii: disagrees about version of symbol struct_module
8139too: disagrees about version of symbol struct_module
8139cp: disagrees about version of symbol struct_module
rtc: disagrees about version of symbol struct_module
pcspkr: disagrees about version of symbol struct_module
floppy: disagrees about version of symbol struct_module
a próba ręcznego załadowania modułów do mojej sieciówki skończyła się:

Code: Select all

livecd root # modprobe 8139too
WARNING: Error inserting mii (/lib/modules/2.6.15-gentoo-r5/kernel/drivers/net/mii.ko): Invalid module format
FATAL: Error inserting 8139too (/lib/modules/2.6.15-gentoo-r5/kernel/drivers/net/8139too.ko): Invalid module format
livecd root # modprobe 8139cp
WARNING: Error inserting mii (/lib/modules/2.6.15-gentoo-r5/kernel/drivers/net/mii.ko): Invalid module format
8139cp: disagrees about version of symbol struct_module
FATAL: Error inserting 8139cp (/lib/modules/2.6.15-gentoo-r5/kernel/drivers/net/8139cp.ko): Invalid module format
Cóż więcej powiedzieć. Jestem bardziej niż rozczarowany. Brak sieci, brak dyskietki... Żaden z wcześniejszych releasów livecd nie sprawiał takich problemów (testowane na moim sprzęcie od wersji 2004.x)
Jak można podawać tak niedopracowaną rzecz jako stabilny release?
Last edited by BeteNoire on Thu Mar 02, 2006 9:44 pm, edited 1 time in total.
powered by power plant
Ratman
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by Ratman » Thu Mar 02, 2006 9:12 pm

canis_lupus wrote:Nie wiem jak wygląda ten instalator (własnie ciągnę), ale mam taka wizję instalatora:
Program ktok po kroku kaze wykonywac czynności opisane w handbook'u, otwiera pliki do wyedytowania, równoczesnie podając ich przykładowy wygląd. Instalacja była by nadal ręczna ale wspomagana na bierząco.
No przynajmniej jest niektórym początkującym łatwiej, bo odpalają Live'a i firefoxem handbooka i jadą w konsoli :lol:

Co do splash'a - potem i tak instaluję 2005.1 to ten z live'a mi nie przeszkadza, ale fakt że jest koszmarnie brzydaśny :evil:
tuniek
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by tuniek » Thu Mar 02, 2006 9:20 pm

Instalka działa bez problemu. A tak w ogóle to warto przeczytać uwagę na samym poczatku. Pisze jak byk, że nie ma być ŁATWIEJ tylko SPRAWNIEJ. I faktycznie tak jest.
"The reasonable man adapts himself to the world. The unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." (George Bernard Shaw)
cichy
Apprentice
Apprentice

Post by cichy » Thu Mar 02, 2006 10:00 pm

tuniek wrote:Instalka działa bez problemu. A tak w ogóle to warto przeczytać uwagę na samym poczatku. Pisze jak byk, że nie ma być ŁATWIEJ tylko SPRAWNIEJ. I faktycznie tak jest.
Ja osobiscie nie neguje samej idei instalatora, z tego co widzialem na zrzutach wyglada to calkiem sensownie, zreszta w kazdej chwili mozna to przerwac i kontynuowac "klasycznie". Rozczarowalem sie tylko tym, ze wysypalo mi sie to na samym poczatku, z powodow dla mnie niezrozumialych.

Pozdrawiam
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Ratman
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by Ratman » Thu Mar 02, 2006 10:22 pm

Zapewne starczy jakiś jeden egzotyczny komponent i się wysypuje.

Co do tego, że sprawniej: sprawniej jest to pewne, choćby z tego powodu, że nie trzeba kartkowac książki do instalacji - tylko uwaga taka:

1. jeśli GUI - tzn dla początkujących
2. skoro noob, to może lepiej niech przebrnie przez instalkę samodzielnie w tekstówce - przynajmniej zacznie rozumieć co robi, ajesli sadzi byki to co robi nie tak
3. ktoś kto chce mieć system dostosowany do własnych potrzeb (flagi, marchi, pomieszane portage) i tak musi to wykonać ręcznie, a jeśli mam zastosować GUI po to, żeby potem rekompilować cały system, bo czegoś w GUI nie mogę zrobić to mam to w głębokim powarzaniu.

więc może przestańmy się podniecać i powiedzmy sobie, że GUI jest dla ludzi którzy mieli, czy mają do czynienia z linuxem i którzy znają choć trochę systemy Unixowe faktycznie po to by było sprawniej (choć dalej twierdzę, że to do mnie nie przemawia).

GUI nie jest po to, by każdy od patelni czy siekiery sobie gentoo stawiał, bo jak nie ma imperatywu grzebania, to na tym się zatrzyma i dostanie całkiem działający, ale bezużyteczny system -> no przynajmniej do czasu aż za GUI pójdzie jakiś łatwy menadżer instalek i nie mam na myśli porthole czy inne wynalazki.
Aktyn
l33t
l33t
Contact Aktyn
Website

Post by Aktyn » Thu Mar 02, 2006 10:48 pm

No ale przydałoby sie może, bo nie zauważyłem, może przeoczyłem, zmienne linguas, language w make.conf. Taki gość zaznaczy sobie openofica a potem będzie pisał na forum jak spolszczyć OO. Już lokalizacje dla glibca itp pomine.

poza tym przeciez zostaje kernel jeszcze kompilacja kernela, ewentualnie alsy ze żródel,

A dla newbich to ja bym zrobił zupełnie co innego, najlepiej coś gotowego jak stage 4, niech sobie przekopiują, a potem dokumentacja, dla doszlifowania systemu. A reszta to emerge, tak czy siak to przecież portage i emerge stanowi trzon Gentoo.
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
szczuras
n00b
n00b

Post by szczuras » Thu Mar 02, 2006 11:50 pm

osobiscie nie jestem za instalatorem graficznym ale postep...nie zawsze jest najlepszy, zobaczymy kiedy indziej bo dopiero co zainstalowalem system ;)
ke?
Insenic
Guru
Guru
Contact Insenic
Website

Post by Insenic » Fri Mar 03, 2006 12:04 am

Dla mnie też bardziej podobal się ten wcześniejszy.
Notebook: Asus A6TC-AP015 - AMD Turion X2 | 1024 DDR | nVidia GeForce Go 7300 | 80 GB HDD
gsa
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by gsa » Fri Mar 03, 2006 6:36 pm

a jak mam to livecd z instalatorem to moge zainstalowac gentoo [bez srod graf] bez dostepu do sieci [wydaje mi sie ze powinienem Dynamic wybrac bo pisze ze generuje go z livecd]?
Ma-Lin
n00b
n00b

Post by Ma-Lin » Fri Mar 03, 2006 9:25 pm

Według mnie jedyny pozytyw to, że włączam sobie konsole przełączam się na roota (livecd) odpalam handbooka i większość komend zamiast przepisywać to kopiuje i wklejam. Z zegarkiem w ręku po 45 minutach gentoo stoi (grub i jądro stage3)
vutives
Guru
Guru
Contact vutives
Website

Post by vutives » Sat Mar 04, 2006 4:36 pm

Mam pytanie. Chcę sobie updatnąć system do wersji 2006.0. Zacząłem czytać to:.
Wydania bez nowego profilu
Jeżeli ogłaszane jest wydanie nowej wersji Gentoo, które nie zawiera nowego profilu, to wiadomość tę można spokojnie zignorować, ponieważ nie są konieczne żadne zmiany w konfiguracji profilu.
Zdaje mi się, że to wydanie ma nowy profil. Na stronie głównej gentoo.org nie mogłem się tego doczytać, więc wolę się upewnić. Nalezy zmienić profil na nowy czy nie?
Anti Expert
n00b
n00b

Post by Anti Expert » Sun Mar 05, 2006 9:50 pm

Jak dla mnie, gentoo 2006 jest w tej chwili dziurawy. Ściągłem livecd-i686-installer-2006.0.iso. I niestety podczas wykrywania sprzętu monitor mi gaśnie. Przechodze do konsoli i hmmm... co dalej mam zrobić... :lol:. Myślałem, że liveCD powinien bez problemu odpalić instalator... . Wcześniej próbowałem instalować gentoo 2005 z Linux+ extra i znowu błąd. I/O error /dev/hda. HDD jest na pewno sprawny w tej chwili mam na nim winxp i suse - działa bez problemu. Nie wiem co teraz robić, czekać na stable gentoo 2006, czy ściągać gentoo 2005.1. A może ktoś miało podobny problem z livecd gentoo 2006 i go rozwiązał :?: Pozdro.
Budzix
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by Budzix » Mon Mar 06, 2006 1:59 am

Mimo wielu nie dociagniec jestem zdecydowanie na tak - licze na to ze bledy zostana poprawione i instalacja gentoo zostanie przyspieszona. Czesto potrzebuje szybko zainstalowac system a bardzo polubilem gentoo dlatego musze instalowac vidiane i dopiero kiedy mam gotowy system zaczynam go aktualizowac, konfigurowac i rekompilowac w tle. Teraz bede miec latwiej!
piotruspan
Apprentice
Apprentice

Post by piotruspan » Mon Mar 06, 2006 6:11 am

czytajac wasze posty wyrobilem sobie wreszcie zdanie nt. instalatora
to nieporozumienie, szkoda czasu ludzi ktorzy go zrobili, lepiej bylo go poswiecic na dopracowanie systemu
a ktos kto nie umie zainstalowac Gentoo /ze juz nie wspomne ze z instalatorem sobie nie radzi/powinien zmienic dystrybucje lub pozostac przy systemie w ktorym do tej pory pracowal
narcyzek
n00b
n00b

Post by narcyzek » Thu Mar 09, 2006 9:33 am

Witam,
Może dyskusja na temat graficznego instalatora w ogóle nie ma sensu?
Zauważyłem jedną podstawową prawidłowość w używaniu graficznego instalatora: WSZYSTKO rozbija się o nietypowy sprzęt oraz właściwe ustawienia w pliku make.conf Nie robiąc nic szczególnego z tym plikiem dostaje się pięknie działające Gentoo. Praktycznie na każdym sprzęcie. Tak było u mnie, robiłem już ok. 15 instalacji z wykorzystaniem Live CD na różniastym sprzęcie. W żadnym przypadku nie było problemów. Sam takie Gentoo też sobie postawiłem (dla ciekawostki) i też bez kłopotów. Potem tylko wykorzystałem parę zależności z instrukcji Jackass'a... zbudowałem własne jajko i śmiga, że aż miło.
A tak nawiasem mówiąc: Czym więcej ludków spróbuje "z czym to się je" tym większa szansa, że społeczność używających Gentoo w Polsce będzie wzrastać :) Oczywiście życzę tego wszystkim.
Pozdrawiam
Marcin
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by Raku » Thu Mar 09, 2006 12:37 pm

narcyzek wrote:A tak nawiasem mówiąc: Czym więcej ludków spróbuje "z czym to się je" tym większa szansa, że społeczność używających Gentoo w Polsce będzie wzrastać :) Oczywiście życzę tego wszystkim.
nie masz litości dla moderatorów :roll:

:D
raku