Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

[X] Deadlock

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
63 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next
Author
Guru
Guru

Post by keman » Sun May 01, 2005 10:15 pm

Heh, po wczorajszym, i dzisiejszym updacie systemu, dopiero dzis zrobiłem reboota, i x'y nie chciały wstać...
Pomyślałem, że moze zepusłem to jakos inaczej, bo eksperymentowałem z paatchami na jądro.
Jednak po rekompilacji jądra, z defaultowych źródełek, problem dalej występował.
po wpisaniu startx, system mrugał pare razy jak zwykle, a następnie, widziałem tylko biały znak zachety, mrugający na czarnym tle.
Kolejna rekompilacja nic niepomogła...
Zainstalowałem więc, wcześniej maskowane, nowe stery nvidi-7167, problem zniknął.
I co ciekawe, ruszam oknem Firefoxa, i żadnych błędów, ani zwiech.
Wydaje mi się, że problem zniknął....
Ale potestuje jeszcz, i za dobe dam znac :]
Pozdrawiam, waluigi
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
noobah
Apprentice
Apprentice

Post by noobah » Wed Oct 19, 2005 3:21 am

Może się dołączę do dyskusji.

Jakieś 2 lata temu początkowałem z linuxem na Mandrake i miałem podobny problem. Razem z jednym gościem śledziliśmy fora i wg naszych obserwacji zdarzały się podobne zwisy na chipsetach nforce. Tak czy inaczej znowu nVidia :D
the force is strong with me
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact argasek
Website

Post by argasek » Wed Oct 19, 2005 10:44 am

Przyznam się że ostatnio miałem tego typu lockup i stwierdziłem, że gdy będzie więcej czasu przyjrzę się temu. Kiedyś takie lockupy miałem bardzo często, było to jeszcze na Slackware, potem na Mandrake, miałem jednak wówczas kartę nVidii i sterowniki coś w okolicy serii 4xxx. Problem prawie na bank był wówczas spowodowany eksperymentalną wówczas (nie wiem jak jest z nią teraz) obsługą RenderAccel. Zwis wyglądał tak jak opisywany: tylko w X, kursor ruchomy, XMMS odtwarza (!), ale nie daje się ubić (wówczas jeszcze) XFree za pomocą Ctrl+Alt+Backspace.

Tym razem zestaw mam inny, tzn. sterowniki binarne ATi, KDE 3.4, jądro 2.6.13-gentoo, niestety moja płyta główna ma już swoje lata i jej sprawność pozostaje pod znakiem zapytania. Zadziwiająco, pod WinXP nie mam jakichś strasznych problemów, ale stosunek czasu jaki spędzam pod Win do tego pod Gentoo to jakieś 1/3 do 2/3, więc też ciężko o stuprocentowy obiektywizm.

Chciałem zaznaczyć, że cuda działy się na tych sterownikach w przypadku włączonej w BIOS opcji "AGP Fast Writes", jeśli ktoś ma problem ze sterownikami ATi, to proponuję wyłączyć to w 1. kolejności, jeśli ma się taką możliwość. Wzrost prędkości był w moim przypadku żaden, a problemów masa (również pod WinXP).

Chyba postawię to SSH :roll:

Aha, lockup zdarzył mi się na OpenGLowym wygaszaczu.
RLU #137109 | http://soundcloud.com/argasek
szolek
Guru
Guru

Post by szolek » Wed Oct 19, 2005 11:19 am

U mnie często to występowało z RenderAccel. Nie ważne czy samo compozite było włączone czy nie. Po mojej przesiadce na ck-sources też miałem problem z xorgiem, ale tu ewidentnie sam zawaliłem. Nie skonfigurowałem na nowo config jądra.
W tej chwili pracuje na ciągle najnowszych sterach z portage (~x86) bez RenderAccel. Nie mam tego problemu ale założę sie że jeśli włączę tą akcelerację to będzie deadlock.
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Mon Dec 05, 2005 11:12 pm

Hej, ja mam Gentoo 2.6.13-r5, Xorg 6.8.2-r6, nVidia 1.0.6629-r4, grafikę geForce 4 MX440 128bit. X-y zamrażają się (z możliwością ruszania kursorem ofkoz -- mam HWCursor) około raz na miesiąc. Zwykle wtedy wyłączam kompa przyciskiem (przez ACPI) lub killuję X-y przez SSH. Rozszerzenia Composite nie używam, bo wtedy (przy włączonym kadu) po paru godzinach zyżucie procesora przeracza 50%. To tyle. Rozszerzam statystykę :D.

EDIT:
RenderAccel True (ale z tego co wyczytałem to jest domyślna wartość).

EDIT 2:
Poza Mozillą, niektórym osobom zamrażanie iksów na Ubuntu powoduje wysyłanie SMSów na Orange przez Kadu. Zwiecha następuje przy wyświetlaniu obrazka, z którego trzeba przepisać tekst, żeby wysłać SMS.

EDIT 3:
Nie zauważyłem przy jakich aplikacjach szczególnie mi się to wiesza, ale Ffx zawsze u mnie siedzi.
Yatmai
Veteran
Veteran

Post by Yatmai » Tue Dec 06, 2005 5:21 am

Sam miałem takie "zawiechy" gdy chciałem skonfigurować sobie Alpha Channel przez RenderAccel i Compisite (w sumie i tak poległem, bo sprzęt odmówił współpracy :? ) No ale wtedy stadnadrowo, drugi komp obok -> ssh -> killowanie Xów -> konfiguracja od nowa :)
Tylko wtedy to był Debian Testing i mimo, że mam Linuchy na 3 kompach zdarzyło mi sie to tylko w tym jednym wypadku, ale to pewnie wina złego configa X'ów :]
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10]
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Sat Dec 17, 2005 2:38 pm

Zupgrade'owałem sobie Xorga do 6.9-rc4, sterowniki nvidia do 8xxx-r1 i zmieniłem RenderAccel na False. Używam KDE 3.4 i Firefoksa 1.5. Nie zaliczyłem od tamtej pory żadnej zwiechy (oprócz całkowitego padu kernela raz (a potem zawsze kilka minut po uruchomieniu kompa) z niewiadomych przyczyn - zmieniłem kernela na 2.6.14-r5, trochę pozmieniałem konfigurację (powywalałem mnóstwo rzeczy), przekompilowałem i działa), choć może to być przypadek.
Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M)
pax82
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact pax82
Website

Post by pax82 » Mon Dec 19, 2005 10:53 am

Nie przeczytalem wszystkich powzyszych postow, wiec moze to juz ktos powiedzial, mi sie zdarzaja takie sytuacje, ale zazwyczaj da sie przelaczyc na konsole CTRL+ALT+F1 i tam po prsotu robie killall -9 firefox (a moze w konqueror??) w kazdym badz razie na 100% wywoluje to jakas aplikacja. Co ciekawe myszka chodiz ale nie mozna ingerowac nie w zadna aplikacje, no i oczywisice reszta programow w tle tez dziala (widzialem zmieniajace se wykresy w gkrellm). Mi sie wydaje ze ktos cos spieprzyl z przechwytywaniem XEventow.
pax [ Luke Zukowski ]
mail: pxmail (at) o2.pl, icq: 6134645
tlen:pxmail (at) tlen.pl, jabber: pax (at) chrome.pl
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Mon Dec 19, 2005 2:24 pm

A mi się wydaję, że faktycznie NIE przeczytałeś tych paru postów. Klawiatura zostaje zablokowana. Ekran też przestają np. migać kropki w zegarze.

Jedyne co wydaje się rozsądne w takiej sytuacji, to skorzystać z SSH, przycisku power (który przy dobrze skonfigurowanym ACPI wyłączy kompa albo zakiluje X-y) bądź pilota (który przy dobrze skonfigurowanym LIRCu zrobi co przycisk power).
rzabcio
Guru
Guru

Post by rzabcio » Tue Jan 03, 2006 8:20 pm

Dodam jeszcze swoje dwa slowa:

NIE MAM zainstalowanych sterów NVidii, w configu mam nv, system świeżutko zainstalowany, a problem wystąpil dwa razy. Wspolną aplikacją w obydwu przypadkach bylo Kadu i Eterm. Nie wlączalem Firefoxa więc to nie jego wina.

Po przeczytaniu wszystkich postów - suma sumarum: to zachowanie xorga jest kompletnie niedeterministyczne...
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Tue Jan 03, 2006 8:28 pm

Ja znalazłem po części rozwiązanie. Jest nim temperatura na chipsecie. Zauważyłem, że jeszcze nigdy nie udało się zablokować X-owi zaraz po starcie, prawdopodobieństwo rośnie przy korzystaniu z OpenGLowych pełnoekranowych aplikacji i przy długim uptime'ie. Nie mam wiatraka na radiatorze mojego GeForce'a, a temperatura potrafi dojść do 60-70 st. na radiatorze (na dotyk, niestety nie mam żadnych termoaktywnych elementów na grafice). Może ktoś z wiatrakiem wyprowadzić mnie z błędu stwierdzając, że u niego też deadlock wystąpił mimo dobrego chłodzenia?
rzabcio
Guru
Guru

Post by rzabcio » Tue Jan 03, 2006 9:16 pm

Przed chwila zaliczylem dwa deadlocki przy korzystaniu jedynie z czystego Fluxboxa (nawet bez torsmo), a w nim z Eterma, w ktorym instalowalem Jave. Czy mozliwe, by zagrzala mi sie karta? Nie sadze... :?
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Tue Jan 03, 2006 9:20 pm

jeśli korzystasz z czystego nv (jedzie prawie bez akceleracji), a wiadomo, że Eterm ma przeźroczystość, kompilacja lata dość szybko, to wszystko mogło Ci zagrzać chipset. Po każdej zwiesze dotknij chipsetu to się dowiemy :D. Jeśli będzie zimny (nie parzy, zaczyna parzyć od gdzieś 60 stopni, tyle jeszcze karta spokojnie wytrzymywać), to z jednej strony wiemy, że moja hipoteza jest błędna, ale z drugiej strony nadal nie wiemy co jest przyczyną.
rzabcio
Guru
Guru

Post by rzabcio » Wed Jan 04, 2006 7:54 am

Mój Eterm nie jest przezroczyszty - tzn w sensie, że nie mam wlączonego composite. Ale może się nie znam, uruchamiam Eterma po prostu przez

Code: Select all

Eterm
Ale coś w tym jest bo faktycznie deadlock występuje przy wlączonym Etermie. Używalem wczoraj po ostatnim poście systemu normalnie (m.in. Kadu, Firefox) i jedynie zamiast Eterma korzystalem z xterma i deadlock nie wystąpil.[/post]

Także zwracam rację, Gabrys! :D
Nomen
Apprentice
Apprentice

Re: [X] Deadlock

Post by Nomen » Tue Feb 07, 2006 6:08 pm

mdk wrote:
Nie udało się znaleźć żadnej jednoznacznej przyczyny/rozwiązania tego problemu. Różnym ludziom pomagały (lub zmniejszały częstotliwość występowania) róźne rzeczy, np:
1. Zmiana metalog na syslog
2. Zmiana syslog na metalog
3. Zmiana reiserfs na ext3
4. Wyłączenie ACPI
6. Zmiana sterownika NVIDI, downgrade, upgrade, wyłączenie Sideband addressing.
7. Sztywne IRQ dla karty graficznej w biosie
8. Przejście z Gnome na KDE
9. Przejście z KDE na XFCE

???
Miałem ten sam problem ,ale juz dawno o nim zapomniałem.
U mnie pomogło ustawienie w jadrze ilości pamięci o jeden mniej MB niż posiadam.
Tego Tipsa znalazłem wertując książeczki o Linie w Empiku.
Pomogło u mnie, u kumpla i u kumpla kumpla. 8)
Dajcie znać czy u was też.
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact Poe
Website

Post by Poe » Tue Feb 07, 2006 6:12 pm

hmm... mam nadzieje, ze taki "tps" pomoże ,bo rowniez ten problem u mnie wystepuje i potrafi naprawde duzo nabruździć w kompie, w pracy, nerwach i psychice...
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact argasek
Website

Post by argasek » Tue Feb 07, 2006 7:05 pm

Nomen wrote:U mnie pomogło ustawienie w jadrze ilości pamięci o jeden mniej MB niż posiadam.
Czy to rozwiązanie dotyczy tylko kart nVidii?
Nomen
Apprentice
Apprentice

Post by Nomen » Tue Feb 07, 2006 10:36 pm

argasek wrote:
Nomen wrote:U mnie pomogło ustawienie w jadrze ilości pamięci o jeden mniej MB niż posiadam.
Może źle się wyraziłem. Chodzi o ilość RAMu -1 a nie pamięć na karcie.
A pomogło i na nvidi i na ati.
Szukajcie a znajdziecie a będzie wam dane.

http://ratujtybet.org/

http://www.freetibet.org/
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact argasek
Website

Post by argasek » Tue Feb 07, 2006 11:43 pm

Nomen wrote:
argasek wrote:
Może źle się wyraziłem. Chodzi o ilość RAMu -1 a nie pamięć na karcie.
A pomogło i na nvidi i na ati.
Jasne, nie mam wątpliwości co do tego że o RAM chodzi, co nie oznacza, że to nie może mieć związku z kartą graficzną (hint: pamięć karty graficznej jest mapowana na adresowalny obszar pamięci).
mirekm
Apprentice
Apprentice

Post by mirekm » Wed Feb 08, 2006 8:13 am

Panowie spróbujcie czy problem będzie występował w przypadku, gdy uruchomicie system z parameterem:

Code: Select all

noapic
Bo ja miałem identyczne objawy i zaobserwowałem następującą rzecz:
1. myszka i klawiatura działają (działanie klawiatury daje się zaobserwować tylko w przypadku, gdy otwarte jest okienko temrinala)
2. przestaje działać timer (irq0) - związane to jest z zablokowaniem się tego przerwania w APICu, w związku z czym wszystkie operacje zależne od czasu (opóźnienia) przestają działać.
3. przełączanie zadań w systemie realizowane jest dzięki istnieniu localtimerów przy procesor[ze,ach].
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Wed Feb 08, 2006 8:37 am

Tu jest ból, że nigdy do końca nie wiadomo kiedy problem wystąpi. Można czasem orzec, że przy danej operacji Deadlock wystąpił, ale nie sposób dowieść, że wyłączenie jakiejś tam opcji spowoduje zaprzestanie występowania problemu. Tutaj trzeba wytężonej i rozproszonej informacji od wielu ludzi. Wniosek: poczekasz sobie trochę na odpowiedź ;). Ja już dopisuję do swojego grub.confa kolejną opcję (po mem=511 czas na noapic).
(l)user
Guru
Guru

Post by (l)user » Wed Feb 08, 2006 1:17 pm

U mnie x.org zawsze dosc szybko zawiesza komputer podczas uzywania sterownika nv. Gdy uzywam sterownika nvidii nie ma tego problemu.
Registered Linux user #302020
Gadu Gadu #490092
Nomen
Apprentice
Apprentice

Post by Nomen » Wed Feb 08, 2006 3:06 pm

Gabrys wrote:Tu jest ból, że nigdy do końca nie wiadomo kiedy problem wystąpi. Można czasem orzec, że przy danej operacji Deadlock wystąpił, ale nie sposób dowieść, że wyłączenie jakiejś tam opcji spowoduje zaprzestanie występowania problemu. Tutaj trzeba wytężonej i rozproszonej informacji od wielu ludzi. Wniosek: poczekasz sobie trochę na odpowiedź ;). Ja już dopisuję do swojego grub.confa kolejną opcję (po mem=511 czas na noapic).
Odpal 20-30 sesji mplayera i będziesz wiedział :D. Ja testowałem w ten sposób.

Nomen
Apprentice
Apprentice

Post by Nomen » Wed Apr 12, 2006 9:10 am

Hmm

Muszę się jeszcze podzielić jednym doświadczeniem.

Ostatnio spinaliśmy się z chłopakami ,żeby sobie pograć. Była ostra wymiana kart sieciowych graficznych i muzycznych ,żeby uzyskac podobne wydajnościowo sprzęty do grania bo niektórzy z chłopaków mieli słabsze maszyny. Po włożeniu tego wszystkiego z powrotem do mnie deadlocki powróciły.

Pomogło tasowanie slotami PCI - zauważyłem ,że problem występuje u mnie jeśli karta TV jest na tym samym przerwaniu co muzyka bądź grafika. Teraz problem zniknął.

Potasujcie slotami PCI ewentualnie jeśli jakiś sprzęt upiera się by być na tym samym przerwaniu co grafika ,zabłokujcie to przerwanie w biosie i dajcie reset ustawień PCI.

Mam nadzieję ,że to komuś pomoże zanim go krew zaleje :)

Bzyk
n00b
n00b
Contact Bzyk
Website

Post by Bzyk » Sun Aug 19, 2007 11:11 am

Odkopię wątek.
Chyba mam ten sam problem choć tak nie do końca. Mimo to podobny, więc może coś razem znajdziemy, bo to już ponad rok minął od ostatniego posta i ciągle brak ostatecznego rozwiązania.

Jeśli siedzę przy kompie i cokolwiek robię, to KDE działa perfekt, żadnych zwisów, ale niech no tylko zostawię komputer bez opieki (np. idę na fajkę) to na 80% mam zawieszenie Xorg'a (użycie CPU = 100%). Poruszanie myszą działa (ale kliknięcie na coś zawiesza mysz). Jeśli akurat ostatnio aktywna była konsola, to nie ma problemu z pisaniem w niej. Działa jak należy. Wciśnięcie 'ctrl+alt+backspace' powoduje chwilowe podwieszenie obrazu - zostaje np. ramka i tło konsoli ale już bez napisów na belce i w oknie, znika też kicker (mam KDE).
Zwiechy są niezależne od karty graficznej (próbowałem na nVidia GF4 MX Integrated oraz Radeon 9600 Pro) a także niezależne od użytych sterowników (próbowałem 'ati' i 'fglrx' oraz 'nv' ('nvidia' nie pozwalała nawet się Xorgowi uruchomić)) .
Jest też niezależne od dystrybucji (Kubuntu 6.10/7.04, Gentoo 2007.0) oraz od Xorga (7.1.x, 7.2, 7.3)
Nie wiem czy jest zależne od slotów PCI - pojawiło się nagle jeszcze na Kubuntu 6.10 i na 100% nie ruszałem wnętrzności kompa, więc tasowanie kartami w slotach może pomóc ale na pewno nie to jest powodem.
DPMS, screensavery już wyłączałem i nic. Ciągle to samo. Już mnie to męczy, bo nie mogę odejść od kompa... ;)

Jeśli jest jakaś możliwość zapisania do logu działań Xorg czy jakichś innych to napiszcie jak. W dmesg nic nie ma a w Xorg.0.log właściwie nie wiem, bo jak zrestetuję kompa, to mam nowy plik Xorg.0.log. Zobaczę, czy da się przez SSH z PDA zalogować i zrobię kopię czy coś...

Jeśli to jednak nie ten sam problem, co wątek, to proszę o przeniesienie tego posta jako oddzielny wątek, bo walczę już bez efektów ponad pół roku.
Pozdrawiam

PS. Zapomniałem napisać jaki sprzęt.
00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation nForce2 AGP (different version?) (rev a2)
00:00.1 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 1 (rev a2)
00:00.2 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 4 (rev a2)
00:00.3 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 3 (rev a2)
00:00.4 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 2 (rev a2)
00:00.5 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 5 (rev a2)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation nForce2 ISA Bridge (rev a3)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation nForce2 SMBus (MCP) (rev a2)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation nForce2 USB Controller (rev a3)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation nForce2 USB Controller (rev a3)
00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce2 USB Controller (rev a3)
00:04.0 Ethernet controller: nVidia Corporation nForce2 Ethernet Controller (rev a1)
00:05.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation nForce Audio Processing Unit (rev a2)
00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation nForce2 AC97 Audio Controler (MCP) (rev a1)
00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce2 External PCI Bridge (rev a3)
00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation nForce2 IDE (rev a2)
00:0d.0 FireWire (IEEE 1394): nVidia Corporation nForce2 FireWire (IEEE 1394) Controller (rev a3)
00:1e.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce2 AGP (rev a2)
01:07.0 Network controller: Techsan Electronics Co Ltd B2C2 FlexCopII DVB chip / Technisat SkyStar2 DVB card (rev 02)
01:08.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 08 )
01:08.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 08 )
03:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]
03:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600] (Secondary)
uname -a
Linux ghost 2.6.22-gentoo-r2-custom #8 SMP PREEMPT Sat Aug 18 18:02:19 CEST 2007 i686 AMD Athlon(tm) XP 3000+ AuthenticAMD GNU/Linux
Smith & Wesson - The original point and click interface...
Post Reply
  • Print view

63 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.