Moderator: SlashBeast

Code: Select all
EtermMiałem ten sam problem ,ale juz dawno o nim zapomniałem.mdk wrote:
Nie udało się znaleźć żadnej jednoznacznej przyczyny/rozwiązania tego problemu. Różnym ludziom pomagały (lub zmniejszały częstotliwość występowania) róźne rzeczy, np:
1. Zmiana metalog na syslog
2. Zmiana syslog na metalog
3. Zmiana reiserfs na ext3
4. Wyłączenie ACPI
6. Zmiana sterownika NVIDI, downgrade, upgrade, wyłączenie Sideband addressing.
7. Sztywne IRQ dla karty graficznej w biosie
8. Przejście z Gnome na KDE
9. Przejście z KDE na XFCE
???

Czy to rozwiązanie dotyczy tylko kart nVidii?Nomen wrote:U mnie pomogło ustawienie w jadrze ilości pamięci o jeden mniej MB niż posiadam.
Tego Tipsa znalazłem wertując książeczki o Linie w Empiku.
Może źle się wyraziłem. Chodzi o ilość RAMu -1 a nie pamięć na karcie.argasek wrote:Czy to rozwiązanie dotyczy tylko kart nVidii?Nomen wrote:U mnie pomogło ustawienie w jadrze ilości pamięci o jeden mniej MB niż posiadam.

Jasne, nie mam wątpliwości co do tego że o RAM chodzi, co nie oznacza, że to nie może mieć związku z kartą graficzną (hint: pamięć karty graficznej jest mapowana na adresowalny obszar pamięci).Nomen wrote:Może źle się wyraziłem. Chodzi o ilość RAMu -1 a nie pamięć na karcie.argasek wrote:Czy to rozwiązanie dotyczy tylko kart nVidii?Nomen wrote:U mnie pomogło ustawienie w jadrze ilości pamięci o jeden mniej MB niż posiadam.
A pomogło i na nvidi i na ati.
Code: Select all
noapicOdpal 20-30 sesji mplayera i będziesz wiedziałGabrys wrote:Tu jest ból, że nigdy do końca nie wiadomo kiedy problem wystąpi. Można czasem orzec, że przy danej operacji Deadlock wystąpił, ale nie sposób dowieść, że wyłączenie jakiejś tam opcji spowoduje zaprzestanie występowania problemu. Tutaj trzeba wytężonej i rozproszonej informacji od wielu ludzi. Wniosek: poczekasz sobie trochę na odpowiedź. Ja już dopisuję do swojego grub.confa kolejną opcję (po mem=511 czas na noapic).
uname -a00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation nForce2 AGP (different version?) (rev a2)
00:00.1 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 1 (rev a2)
00:00.2 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 4 (rev a2)
00:00.3 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 3 (rev a2)
00:00.4 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 2 (rev a2)
00:00.5 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 5 (rev a2)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation nForce2 ISA Bridge (rev a3)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation nForce2 SMBus (MCP) (rev a2)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation nForce2 USB Controller (rev a3)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation nForce2 USB Controller (rev a3)
00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce2 USB Controller (rev a3)
00:04.0 Ethernet controller: nVidia Corporation nForce2 Ethernet Controller (rev a1)
00:05.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation nForce Audio Processing Unit (rev a2)
00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation nForce2 AC97 Audio Controler (MCP) (rev a1)
00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce2 External PCI Bridge (rev a3)
00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation nForce2 IDE (rev a2)
00:0d.0 FireWire (IEEE 1394): nVidia Corporation nForce2 FireWire (IEEE 1394) Controller (rev a3)
00:1e.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce2 AGP (rev a2)
01:07.0 Network controller: Techsan Electronics Co Ltd B2C2 FlexCopII DVB chip / Technisat SkyStar2 DVB card (rev 02)
01:08.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 08 )
01:08.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 08 )
03:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]
03:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600] (Secondary)
Linux ghost 2.6.22-gentoo-r2-custom #8 SMP PREEMPT Sat Aug 18 18:02:19 CEST 2007 i686 AMD Athlon(tm) XP 3000+ AuthenticAMD GNU/Linux