Moderator: SlashBeast

można dodać do ~/.Xdefaults. Wykonanie tego w taki sposób nie wymaga już używania innych poleceń. Nie wiem dlaczego ale użycie "xrdb -merge .Xresources" spowodowało "pad" moich X-ów - musiałem je ponownie skompilować.XTerm*font: fixed
możesz wyjaśnić czemu odpada?Ustawiam najwyższą możliwą rozdzielczość więc zastosowanie do konsoli proponowanej czcionki lat2a-16 odpada.
Witammilu_m wrote:możesz wyjaśnić czemu odpada?Ustawiam najwyższą możliwą rozdzielczość więc zastosowanie do konsoli proponowanej czcionki lat2a-16 odpada.
czcionki konsolowe są stałego rozmiaru - chcesz mieć większe?
Powiem to po mojemu:Crocodil wrote: Skompilowałem jšdro z możliwociš zmiany rozdzielczoci konsoli i używam jej podajšc w grubie parametr vga=cotam.
Jeli nie zmieniasz rozdzielczoci na innš tylko pozostajesz przy standardowej to owszem bedziesz miał tylko 80x25.Crocodil wrote:Standardowo konsola ma rozdzielczoć 80x25 i przy takiej rozdzielczoci zazwyczaj używa się czcionki z numerkiem 16
Wg mnie jest to najlepszy polski font na konsolę.
Nastepny przyszly user programu 'wrozka'..........Crocodil wrote:Aha - czy mógłby� napisać mi czy obsługę framebuffera dla swojej karty (jakiej?) masz wkompilowanš w jšdro czy skompilowanš jako moduł? Może mógłby� udzielić mi jakich� rad?
to jest chyba jakis virus. ostatnio takich pytan coraz wiecej._troll_ wrote:Nastepny przyszly user programu 'wrozka'..........
_troll_ wrote:Program wrozka wziac jest w developingu i niewiadomo czy kiedykolwiek sie z niego wydobedzie. W celu uzyskania pomocy, moze podasz nazwe swojej karty??
Code: Select all
emerge ooodi
Witam,_troll_ wrote:Nastepny przyszly user programu 'wrozka'..........Crocodil wrote:Aha - czy mógłby� napisać mi czy obsługę framebuffera dla swojej karty (jakiej?) masz wkompilowanš w jšdro czy skompilowanš jako moduł? Może mógłby� udzielić mi jakich� rad?
Program wrozka wziac jest w developingu i niewiadomo czy kiedykolwiek sie z niego wydobedzie. W celu uzyskania pomocy, moze podasz nazwe swojej karty??
Pozdrawiam,
Przemek
To konkretne pytanie i nie pytam o moją kartę tylko o Jego. Nie napisalem "Pomoz mi z moja karta." tylko " Czy mogłbys mi powiedziec jak Ty to zrobiles?". Rzeczywiscie napisanie jaka karte posiadam mogloby byc pomocne ale wcale nie niezbedne.Aha - czy moglbys napisac mi czy obsluge framebuffera dla swojej karty (jakiej?) masz wkompilowana w jadro czy skompilowana jako modul?
Cóż... Praktycznie w każdym problemie z jakim się spotykam w Gentoo chodzi o jakiś drobny szczegół który łatwo przeoczyć. Byc moze milu_m w tym przypadku zetknal sie z czyms takim i zechcialby mi o tym powiedziec.Moze moglbys udzielic mi jakichs rad?
no problemCrocodil wrote: Jeszcze raz dziekuje milu_m za podpowiedz.
Crocodil.
wyrozumialosc? gdzie?Crocodil wrote:Witam,_troll_ wrote:Nastepny przyszly user programu 'wrozka'..........Crocodil wrote:Aha - czy mógłby� napisać mi czy obsługę framebuffera dla swojej karty (jakiej?) masz wkompilowanš w jšdro czy skompilowanš jako moduł? Może mógłby� udzielić mi jakich� rad?
Program wrozka wziac jest w developingu i niewiadomo czy kiedykolwiek sie z niego wydobedzie. W celu uzyskania pomocy, moze podasz nazwe swojej karty??
Pozdrawiam,
Przemek
Tak, przyznaje sie do popełnienia pewnej omylki i dziekuje serdecznie Tobie i koledze quat'owi za wykazana wyrozumiałosc...
myslalem, ze dobitnie stwierdzam, iz niewiadomo o co Ci chodzi. prosisz o wskazowki, o howto, czy o co? pytasz jaka mial karte i jakie mial problemy - skad wniosek (sic!) ze miales/masz/bedziesz mial chocby podobne skoro nie dajesz zadnej informacji!Crocodil wrote:Tak naprawde to jednak nie rozumiem o co Wam chodzi... Popatrzmy na moje pytania:To konkretne pytanie i nie pytam o moją kartę tylko o Jego. Nie napisalem "Pomoz mi z moja karta." tylko " Czy mogłbys mi powiedziec jak Ty to zrobiles?". Rzeczywiscie napisanie jaka karte posiadam mogloby byc pomocne ale wcale nie niezbedne.Aha - czy moglbys napisac mi czy obsluge framebuffera dla swojej karty (jakiej?) masz wkompilowana w jadro czy skompilowana jako modul?
dzi..... i od razu zakladasz, ze cokolwiek u niego bylo bledne/zwalone/niedzialajace/etc. to tak samo bedzie u Ciebie? a moze juz sam napisales jakas 'wrozke'?Crocodil wrote:Cóż... Praktycznie w każdym problemie z jakim się spotykam w Gentoo chodzi o jakiś drobny szczegół który łatwo przeoczyć. Byc moze milu_m w tym przypadku zetknal sie z czyms takim i zechcialby mi o tym powiedziec.Moze moglbys udzielic mi jakichs rad?
dopiero tutaj Twoj post ma sens - ale do tego pozorny... szkoda, ze taka informacja znajduje sie w watku, gdzie nikt nie bedzie jej szukal - bo i komu przyjdzie do glowy szukac opowiesci o framebufferze tutaj?Crocodil wrote:Ech... W każdym bądź razie udalo mi sie juz uruchomic framebuffer. Wszystkim którzy chcieliby uruchomic framebuffer w karcie Radeon (w innych takze) polecam to HOWTO:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Framebuffe ... Grubsplash
Oraz tematy:
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=203159
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=227858
KEYMAP="pl"
SET_WINDOWKEYS="yes"
EXTENDED_KEYMAPS=
CONSOLEFONT="lat2-16"
CONSOLETRANSLATION="8859-2_to_uni"
CLOCK="UTC"
EDITOR="/bin/jed"
PROTOCOLS="1 2"
DISPLAYMANAGER="gdm"
XSESSION="Gnome"
LANG=\"pl_PL\"
LC_ALL=\"pl_PL\"Code: Select all
LANG=\"pl_PL\"
LC_ALL=\"pl_PL\"Code: Select all
KEYMAP="pl"
SET_WINDOWKEYS="yes"
EXTENDED_KEYMAPS="backspace keypad euro"
UNICODE="yes"
CONSOLEFONT="lat2a-16"
CLOCK="/etc/localtime" (<- to dopisałem, bo standartowo nie miałem)
EDITOR="/usr/bin/vim"
PROTOCOLS="1 2"Code: Select all
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
LANGUAGE = (unset),
LC_ALL = "pl_PL",
LANG = "pl_PL"
are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").byc moze to strzal w ciemno ale nie jest tak ze z nowym glibc (a strzelam ze masz takowy) nie powinno sie ustawic /etc/userlocales? bo jak nie masz ustawione to generuje (nie pamietam ale na pewno angielskie wersje) japonskie albo niemieckie.Woocash wrote: Dostaje jeszcze takie coś w konsoli :
perl: warning: Setting locale failed. perl: warning: Please check that your locale settings: LANGUAGE = (unset), LC_ALL = "pl_PL", LANG = "pl_PL" are supported and installed on your system. perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
te " to tak dla sciemy, czy rzeczywiscie masz tam cos takiego?Woocash wrote:.zshrc:/etc/env.d/99local:Code: Select all
LANG="pl_PL" LC_ALL="pl_PL"Code: Select all
LANG="pl_PL" LC_ALL="pl_PL"
tux mirek # ln -sf /usr/share/zoneinfo/Poland /etc/localtime
tux mirek # date
Mon Nov 22 17:48:46 CET 2004
jesli masz najnowszy baselayout , to teraz clock ustawia sie nie w rc.conf lecz w /etc/conf.d/clock , wpisz ustawienia tammirek wrote:Mam problem z ustawieniem czasu zimowego.W /etc/rc.conf mam CLOCK="/etc/localtime" a mimo to w linuxie mam jedna godzine do przodu w porownaniu z Win.Code: Select all
tux mirek # ln -sf /usr/share/zoneinfo/Poland /etc/localtime tux mirek # date Mon Nov 22 17:48:46 CET 2004