Ok, po kolei - na temat flag:
http://lubuska.zapto.org/~hoppke/too_mu ... pilat.html - tutaj znajdziesz wyjaśnienie kolejnych flag i wytłumaczenie dlaczego należy ich używać. Właściwie, to pozostaje tylko wybór poziomu optymalizacji i tak:
-O2 jak narazie najbezpieczniejsza optymalizacja, binarki średniej wielkości, optymalizacja też srednia, ale kod się w żaden sposób nie rozrasta
-Os teoretycznie powinien być tak samo dobry jak -O2 tylko, że procedury zmniejszające objętość binarek (w rzeczywistości, może być słaba optymalizacja i 2-3 razy większa binarka)
-O3 teoretycznie powinno dawać najlepszą optymalizację - w praktyce częściej to oznacza znacznie dłuższą kompilację, rozrośniete binarki i (nie zawsze) słabo zoptymalizowany kod.
To jest kwestia gustu.
Flagi USE to jest kwestia indywidualna każdego użytkownika. Jako, że ja np. lubie QT, to ustawiam sobie QT, poza tym wolę GTK2 od GTK, co też mam w flagach ustawione. Polecam użyć ufed'a (dostępny w portage do przejrzenia) - czasami brak jakiejś USE-flagi może spowodować błędy w kompilacji. Wszystko wedle wyboru.
LINGUAS? Nie wiem, ja używam LC_ALL="pl_PL", słyszałem, że najbardziej skuteczne.
ACCEPT_KEYWORDS=~x86 może Ci dać niestabilny system. Ale jeśli jest to rozwiązanie desktopowe to ACCEPT_KEYWORDS nie jest złym pomysłem.