wybaczcie, jeśli pytam o rzeczy oczywiste, ale to mój pierwszy kontakt z linuksem (mam nadzieję, że nie skaczę na zbyt głęboką wodę z Gentoo)
i nie udało mi się znaleźć żadnego jednoznacznego poradnika, a jedynie złożyć z kilku różnych tekstów parę ogólnych zasad.
Być może powinienem (zgodnie z regulaminem) rozdzielić ten temat na kilka innych i oberwie mi się za niezrobienie tego.
Niemniej są to po prostu bardziej szczegółowe pytania na jeden temat (dla jak największej przejrzystości),
które przy odrobinie dobrej woli można by zastąpić jednym ogólnym (no, może dwoma),
więc mam nadzieję, że moja pierwsza wizyta tutaj nie zakończy się zbyt boleśnie.
Zatem do rzeczy:
Mam ProBooka, w którym głównym dyskiem będzie Plextor m6s 128GB (SSD),
a oryginalny dysk (500GB;HDD) trafi w miejsce napędu (instalować zamierzam z USB+WiFi, więc oba będą podłączone).
1. Jakie opcje muszą być dodane przy uruchomieniu jądra, by wszystko zostało wykryte i działało, łącznie z WiFi?
2. Czy partycje boot i bootloader różnią się od siebie, a jeśli tak - czy konieczna jest ta druga?
3. Jak duże powinny być?
4. Czytałem, że SSD potrzebuje ~7% niezajętego miejsca.
Czy będzie z niego korzystał poprawnie, jeżeli zostawię taką ilość nieprzydzieloną do dysków?
5. Podobnie czytałem, że ext4 potrzebuje pewnej ilości wolnego miejsca, by uniknąć fragmentacji.
Jak dużą? Czy powinienem je zostawić nieprzypisane czy muszą być dołączone do jakiegoś dysku i po prostu nieużywane?
4. W jaki sposób rozłożyć partycje?
Chciałbym mieć na obu dyskach odpowiednio rozłożony system i dodatkową pustą partycję na SSD (zakładam, że /home będzie na HDD),
by oprócz linuksa, móc jeszcze trzymać swoje rzeczy zarówno na SSD, jak i HDD.
Myślałem nad czymś w rodzaju:
Code: Select all
SSD (z relatime i TRIMem ustawionym jako skrypt przy uruchamianiu, zamiast 'discard')
1. boot
2. root
3. mój dysk
+ ewentualny bootloader
HDD
1. swap
2. tmp (o ile się nie mylę, związany z Portage)
3. var
4. home (używany jako 'mój dysk' na HDD)(Myślałem o cfq dla HDD i Deadline dla SSD)
6. Czy boot i swap wymagają innego systemu plików czy mogę wszędzie ustawić ext4?
Może są dla nich wydajniejsze systemy (które dla boot na SSD nie generują dużej ilości zapisów)?
Dziękuję za pomoc.