Mam pytanie co do odtwarzania multimediów w Gentoo, a właściwe chodzi głównie o pliki video H10P/1080p
Otóż zauważyłem, że strasznie to niedomaga, a video/film odtwarza się wyraźnie wolniej niż powinno i po jakichś 30 sekundach dźwięk już znacznie wyprzedza obraz. (oczywiście na ten czas vdpau jest wyłączone gdyż, nie wspiera odtwarzania H10P)
I tutaj najciekawsze/najdziwniejsze spostrzeżenie. Mam zainstalowanego równolegle Windowsa do gier. I na nim pod jakimkolwiek odtwarzaczem ten sam plik video działa idealnie, aż miło popatrzeć.
Przechodząc do sedna, o co chodzi? I co z tym można zrobić o ile w ogóle można?
Code: Select all
media-video/mplayer-1.2_pre20130729 USE="X alsa bidi cdio dvd dvdnav enca encode fbcon gif iconv ipv6 jpeg libass mad mmx mmxext mp3 network opengl osdmenu png pulseaudio shm sse sse2 ssse3 truetype unicode vdpau xscreensaver xv xvid -3dnow -3dnowext -a52 -aalib (-altivec) (-aqua) -bindist -bl -bluray -bs2b -cddb -cdparanoia -cpudetection -debug -dga -directfb -doc -dts -dv -dvb -dxr3 -faac -faad -ftp -ggi -gsm -jack -joystick -jpeg2k -ladspa -libcaca -libmpeg2 -lirc -live -lzo -md5sum -mng -nas -nut -openal -oss -pnm -pvr -radio -rar -rtc -rtmp -samba -sdl (-selinux) -speex -tga -theora -toolame -tremor -twolame -v4l (-vidix) -vorbis -x264 -xanim -xinerama -xvmc -zoran" VIDEO_CARDS="-mga -s3virge -tdfx"Code: Select all
media-video/ffmpeg-2.2.3-r1:0/52.55.55 USE="X aac alsa bzip2 encode fontconfig hardcoded-tables iconv mmx mmxext mp3 network opengl pulseaudio sse sse2 sse3 ssse3 threads truetype vdpau xvid zlib -3dnow -3dnowext -aacplus (-altivec) -amr -amrenc (-armv5te) (-armv6) (-armv6t2) (-armvfp) -avx -avx2 -bindist -bluray -cdio -celt -cpudetection -debug -doc -examples -faac -fdk -flite -fma3 -fma4 -frei0r -gme -gnutls -gsm -iec61883 -ieee1394 -jack -jpeg2k -ladspa -libass -libcaca -libsoxr -libv4l (-mips32r2) (-mipsdspr1) (-mipsdspr2) (-mipsfpu) -modplug (-neon) -openal -openssl -opus -oss -pic -quvi -rtmp -schroedinger -sdl -speex -sse4 -sse4_2 -ssh -static-libs {-test} -theora -twolame -v4l -vaapi -vorbis -vpx -wavpack -webp -x264 -x265 -zvbi" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" FFTOOLS="aviocat cws2fws ffescape ffeval ffhash fourcc2pixfmt graph2dot ismindex pktdumper qt-faststart trasher"