Moderator: SlashBeast

Do regexu w C/C++ jest nie tylko Boost, jest też biblioteka PCRE, która jest o tyle sympatyczna, że ma licencję BSD, także można ją bezpiecznie brać do każdego projektu.1. W bibliotece standardowej nie ma nic do wyrażeń regularnych. Musisz zaprząc do pracy jakąś bibliotekę, dla C++ jest coś w BOOST.
Code: Select all
dev-libs/libpcreCode: Select all
/usr/include/pcrecpp.hCode: Select all
dev-libs/pcre++
Nie wiem, co rozumiesz przez bibliotekę standardową w kontekście boosta, widzę (w kontekście bibliotek dotyczących wsparcie dla regexa) liczba paczek wymagających boosta i PCRE jest podobna, ale paczki wymagające PCRE są "cięższe gatunkowo":Garrappachc wrote:Ależ oczywiście, że są takie biblioteki. Tylko że nie są one częścią biblioteki standardowej C. I taki był sens mojej wypowiedzi. Co innego C++ (standard C++11).
Code: Select all
equery d dev-libs/boostCode: Select all
equery d dev-libs/libpcrePodejrzewam że lepiej zrobisz jak chwilowo dasz sobie spokój z C.nUmer_inaczej wrote:Witam serdecznie.
Wziąłem się za język C. Podoba mi się - jednak:
1. Jak używać podstawień w tekście (zamiennik seda?)
2. Czy w zamian za np. 'system ("find $HOME -type f - name *.jpg")' znajdę jakąś bibliotekę klasyczą, czy właśnie przeszukiwanie tak się realizuje?
3. Czym zastąpić potoki (znane mi z basha)?
Moje pytania wynikają ze skrzywień (używania tylko basha).
Mam nadzieję, że ktoś mnie nakieruje na odpowiedzi, najlepiej, jeśli będą poparte przykładem.
Dzięki za uwagę.
Pozdrawiam.