Krótkie howto:
Użyłem dostępnych w głównej gałęzi portage programów ( moje flagi to głównie sam profil default/linux/amd64/10.0/desktop/kde)
1. app-text/acroread-9.4.2
2. www-plugins/adobe-flash-10.2.153.1
3.Z overlaya o nazwie sabayon zemergowałem dev-util/adobe-air-sdk-bin-2.5
4 Ze stony Ministerstwa pobrałem aplikację app_e-DeklaracjeDesktop.air, którą zapisałem na swojej lokalnej kartotece
Upewniłem się kwalletmengerem że działa kwallet, pozwoliłem otwierać go przez inne aplikacje, KDE mam zainstalowane w okrojonej wersji do kdebase-meta + konqueror + kmail + ksnapshot.
5. Otworzyłem z dysku e-deklaracje używając konquerora i wypełniłem swoje PIT-37+O oraz PIT38, sprawdziłem czy wszystkie pola są poprawnie wypełnione i zapisałem je w wersji roboczej przygotowanej do wysłania.
6. Pierwsza próba wysłania nie powiodła się, zauważyłem, że w lewym dolnym rogu aplikacji była informacja Połączenie z internetem nieaktywne co było bzdurą. Zamknąłem więc aplikację. Pewnie nie miało to większego znaczenia, ale na wszelki wypadek otworzyłem ją z dysku za pomocą firefoxa wskazując jako program otwierający /opt/bin/airstart . W chwili ponownego ładowania się programu (+pluginy,słownik etc.) zauważyłem, że połączenie z internetem było aktywne, więc szybko otworzyłem przygotowane na gotowo wersje (robocze) pitów i je wysłałem klikając na zielony przycisk w dolnym prawym rogu aplikacji. Po wysłaniu każdego PITa aplikacja znowu się zawieszała, więc ją zabijałem. Po powtórnym otwarciu zauważałem, że w aplikacji zmieniał się kolejno status wypełnionego pitu na Wysłane a potem na Wysłane-przyjęte !!!. W końcu otworzyłem najpierw nadanie numeru wysłanego pitu, a potem już Urzędowe Potwierdzenia Odbioru. Na wszelki wypadek je wydrukowałem. Po dalszych zmaganiach otworzyłem w e-deklaracji złożone PITy 37 i 38, w których na końcu automatycznie (!) pojawiły się numery nadane przez Ministerstwo, teraz mogłem je sobie spokojnie wydrukować i zapisać na dysk.