1. Konfiguracja kernela
Aby wszystko poprawnie działało musimy skonfigurować nasz kernel aby mógł obsługiwać drukarki USB. Na szczęscie to nie jest trudne. Aby mieć pewność, że wszystko jest porpawnie skonfigurowane przesledź ten poradnik:
http://www.gentoo.org/doc/pl/usb-guide.xml
2. Instalacja sterowników
Najpierw proponuje zainstalować sterowniki przez portage, a potem nadpisanie ich wersją zmodyfikowana, dzieki temu będzie możliwe późniejsze ich odinstalowanie przez portage. Nie ma co się przejmować, że wraz z pojawieniem się nowej wersji sterowników będziemy musieli wszystko instalować od nowa ponieważ w nowej wersji wszystkie te poprawki są już wprowadzone.
a) Instalacja sterowników z portage
To jest akurat najprostrza metoda, wpisujemy w konsoli:
Code: Select all
# emerge net-print/foo2zjsStało się to co przewidywałem i w najnowszej wersji sterowniki standardowo zostały włączone nieoficjalne patche w ten sposób naprawiając obsługę tego modelu drukarki. Dlatego też możesz już ominać punkt 2 i odrazu przejść do 3.
b) Instalacja zmodyfikowanych sterowników
Aby zainstalować zmodyfikowane sterowniki wyonujemy po kolei polecenia:
$ wget http://support.ideainformatica.com/hplj1020/foo2zjs.tar.gz
$ tar xzpf foo2zjs.tar.gz
$ cd foo2zjs
$ make
# make install
# make install-hotplugCode: Select all
# /etc/init.d/cupsd restert3. Konfiguracja CUPS
Po pomyślnym zainstalowaniu drukarki należy ją skonfigurować więc wchodzimy na adres: http://localhost:631/printers i klikamy przyciks
, podajemy hasło uzytkownika z prawami do dodawania drukarek i pokolei wypełniamy każde pole. Kiedy dochodzimy do strony "Device" wybieramy "USB Printer #1" (lub dalszy numer jeżeli mamy kilka drukarek USB). Potem jako producenta wybieramy "HP" (NIE Hewlett-Packard) a jako sterownik "HP LaserJet 1020 Foomatic/foo2zjs (recommended) (en)". Taka drukarka jest już gotowa do pracy, nalezy tylko ją włączyc a firmware sam automatycznei isę wgra.4. FAQ
Dlaczego kontrolki mrygają podczas włączenia drukarki i długo nie można jej używać?
Z własnego doświadczenia wiem że to chyba spowodowane jest wgrywaniem się firmwarew które niestety jest niezbędne aby drukarka działała.
Dlaczego drukarka ucina mi poczatke strony?
Aby poprawnie drukować drukarka musi znać dokładny rozmiar papieru który jest do niej włożony, ponieważ drukowanie zaczyna się od końca strony, a nie jak w niektórych od poczatku. Aby ustawić porpawny rozmiar wchodzimy do "Configure Printer" gdzie zmieniamy pozycje "Page Size" na papier którego używamy.
Co zrobić aby wydrukowany dokumnet nie był "rozmazany"?
Są błędy w skrypcje do drukowania które powodują złe ustawienei rozmiarów strony przez co cała się rozmazuje. Jedynym znanym mi sposobem to zmodyfikowani plikw. Otwórz plik /usr/bin/foo2zjs-wrapper i znajdzi linię:
1|letter) PAPER=1; paper=letter; XDIM="10200"; YDIM="6600"
set_clipping 204 102 204 106Code: Select all
1|letter) PAPER=1; paper=letter; XDIM="10200"; YDIM="6600"
set_clipping 108 94 108 98Przygotowano na podstawie: