edit:
Kiedyś było coś takiego jak
Code: Select all
killall init -HUPModerator: SlashBeast
Code: Select all
killall init -HUP
ZTCW, to w ogóle nie dotyka kernela - to przeładowuje inita. Co do kernela, to od jakiegoś czasu istnieje taka możliwość, jednak musisz mieć dla niej wsparcie w kernelu wkompilowane. Nie pamiętam jak to się nazywa i nie mam jakichkolwiek informacji o skuteczności czy tym bardziej stabilności tego rozwiązania.kurak wrote:Kiedyś było coś takiego jakczy jakoś tak, ale to w sumie nie przeładowywało do końca całego kernela.Code: Select all
killall init -HUP

No właśnie wygooglałem, że to kexec robi.Yatmai wrote:Kexec raczej służy do zrobienia dumpa pamięci przy jakiejś grubszej awarii.
Inna rzecz, że ponoć się dało tak jajka podmieniać, niemniej operacja i tak była by krótsza od reboot'a jedynie o to co bios na początku knuje z kompem, a przez ten czas userzy i tak byli by odcięci.

Prawda, choć czytając kiedyś jakąś lakoniczną notkę, że udało się zrobić możliwość takiej podmianki, pomyślałem, że zostało to jakoś rozwiązane.Yatmai wrote:Generalnie jajek nie może pozwolić się wywalić z systemu (w sensie pamięci operacyjnej) bo była by to potencjalna luka dla robactwa i hakieróff